Skocz do zawartości

[V'ki] Modulator siły hamowania

drwotson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Znalazłem na serwisie aukcyjnym "modulator siły hamowania Shimano SM-PM40" z fajką do V-brake'ów. Co daje ten modulator?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Nie pozwala zablokować koła. Działa podobnie do ABS-u w samochodach. Prawdę mówiąc miałem okazję się przejechać z takim rozwiązaniem i w ogóle mi się nie spodobało. Zauważyłem wyraźną utratę siły hamulca. I skokową jego pracę jeśli mocniej starało się zacisnąć klamkę. Więc swoje zadanie bezpiecznika spełnia. Ale w moim odczuciu zbytnio upośledza hamulec.

Napisano

Działa to tak, że w momencie gdy klocki dotkną obręczy to zaczyna uginać się sprężynka w modulatorze i siła nacisku klocków nie zwiększa się. W praktyce naciskamy klamkę i najpierw lekko hamujemy, a dociskając klamkę dalej nic się nie dzieje <_< w pewnym momencie jednak hamulec "łapie" co może dezorientować. IMO zbytnio to upośledza pracę hamulca żeby szukać w tym jakiś zalet. Tylko dla "zielonych" co boją się przelecieć przez kierownicę, ale i tak nie jest to ochrona w 100%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...