Xsas Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Witam! Czekam na olej i części zamienne do amortyzatora Dart 3 jak przylecą chcę się za to zabrać. Proszę o pomoc w wykonaniu pierwszego przeglądu.
WojtasGCE Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Ciekawa lektura. Polecam http://www.sram.com/_media/pdf/rockshox/de...s/TM_MY08_E.pdf
Xsas Napisano 18 Maja 2009 Autor Napisano 18 Maja 2009 Dzięki za pomoc w języku obcym! Nie będę ukrywał, że mam spory problem ze zrozumieniem.
Schwefel Napisano 18 Maja 2009 Napisano 18 Maja 2009 A słownik w domu ma? Bo tu nie trzeba mieć magistra żeby to zrozumieć. Z resztą wszystko jest na obrazkach tylko trzeba wykazać się odrobiną dobrej chęci a nie czekać na gotowe.
Xsas Napisano 19 Maja 2009 Autor Napisano 19 Maja 2009 Ma ma i będzie robił jak zamiarował! Jeszcze raz dzięki! Mam jeszcze pytanie co do gęstości oleju czy ma ona wpływ na zużycie amortyzatora?
WojtasGCE Napisano 20 Maja 2009 Napisano 20 Maja 2009 Gęstość oleju nie ma większego wpływu na zużycie amortyzatora. Ważne jest, aby olej był i była go prawidłowa ilość. Natomiast gęstość oleju ma wpływ na użytkowanie. A dokładniej chodzi o olej odpowiedzialny za tłumienie powrotu (w przypadku Darta 3 to ten lany do prawej goleni od góry). Jeśli olej będzie za gęsty, tłumienie będzie zbyt duże (nawet mimo regulacji) i będzie to upośledzało pracę widelca.
Xsas Napisano 21 Maja 2009 Autor Napisano 21 Maja 2009 Cześć! Dzięki Wojtas za cenne informacje olej będę miał we wtorek nie wiem kiedy dotrą oringi i uszczelniacze, ale jak zrobię robotę to dam opis co i jak mi poszło. Dart 3 to prosty amortyzator. A i jeszcze jedno co myślisz na temat wlewania oleju do goleni tego amortyzatora – bo mi wydaje się to zbędne.
WojtasGCE Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Chodzi o tej olej 15W, którego wlewa się po 10-20 ml z dołu? Musi być i koniec. Przecież on właśnie służy do smarowania wnętrzności widelca. Przypuszczam, że nie wyobrażasz sobie jazdy z nienasmarowanymi sterami, piastami lub łańcuchem. Dlatego polecam nie eksperymentować, skorzystać z tego, że RS udostępnia wszystkie potrzebne dane i zastosować się do instrukcji. Powodzenia!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.