Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Serwis, przegląd, regeneracja - Dart 3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Czekam na olej i części zamienne do amortyzatora Dart 3 jak przylecą chcę się za to zabrać. Proszę o pomoc w wykonaniu pierwszego przeglądu.

Napisano

A słownik w domu ma? Bo tu nie trzeba mieć magistra żeby to zrozumieć. Z resztą wszystko jest na obrazkach tylko trzeba wykazać się odrobiną dobrej chęci a nie czekać na gotowe.

Napisano

Ma ma i będzie robił jak zamiarował! Jeszcze raz dzięki! Mam jeszcze pytanie co do gęstości oleju czy ma ona wpływ na zużycie amortyzatora?

Napisano

Gęstość oleju nie ma większego wpływu na zużycie amortyzatora. Ważne jest, aby olej był i była go prawidłowa ilość. Natomiast gęstość oleju ma wpływ na użytkowanie. A dokładniej chodzi o olej odpowiedzialny za tłumienie powrotu (w przypadku Darta 3 to ten lany do prawej goleni od góry). Jeśli olej będzie za gęsty, tłumienie będzie zbyt duże (nawet mimo regulacji) i będzie to upośledzało pracę widelca.

Napisano

Cześć! Dzięki Wojtas za cenne informacje olej będę miał we wtorek nie wiem kiedy dotrą oringi i uszczelniacze, ale jak zrobię robotę to dam opis co i jak mi poszło. Dart 3 to prosty amortyzator.

A i jeszcze jedno co myślisz na temat wlewania oleju do goleni tego amortyzatora – bo mi wydaje się to zbędne.

Napisano

Chodzi o tej olej 15W, którego wlewa się po 10-20 ml z dołu?

Musi być i koniec. Przecież on właśnie służy do smarowania wnętrzności widelca. Przypuszczam, że nie wyobrażasz sobie jazdy z nienasmarowanymi sterami, piastami lub łańcuchem. Dlatego polecam nie eksperymentować, skorzystać z tego, że RS udostępnia wszystkie potrzebne dane i zastosować się do instrukcji.

Powodzenia! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...