pawel1315 Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Dzisiaj zauważyłem, że przy postawieniu roweru na tylne koło do pionu i jeszcze trochę do tyłu po kilkukrotnym naciśnięciu klamki coraz dalej ona dochodzi, aż dotknie kierownicy... Naciskanie jej jest tak lekkie jakby w środku nie było płynu i układ był otwarty. Po postawieniu roweru na dwa koła po wielu naciśnięciach klamka albo powraca do pozycji wyjściowej bądź ma bardzo duży skok jałowy ;/ Co jest nie tak ?? Czy potrzebna jest ingerencja serwisu czy mogę to sam w domu zrobić ?? Dodam, że hamulec ma 2 miesiące więc ciężko o zapowietrzenie
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2009 Mod Team Napisano 15 Maja 2009 2 miesiące masz go ty a ile ona ma to ciezko wyczuć ?? Na pierwszy rzut oka własnie zapowietrzenie - nieszczelna ktoraś z uszczelek. Jeszcze jak bys sie podzielił wiedza co to za hamilec było by fajnie jucy 3 ??
pawel1315 Napisano 16 Maja 2009 Autor Napisano 16 Maja 2009 Mam juicy three i mam go od nowości Był razem z rowerem gdy go kupiłem w sklepie.
Andrew Napisano 16 Maja 2009 Napisano 16 Maja 2009 Pawle, twój hamulec jest zapowietrzony. Tzn w zbiorniczku wyrównawczym masz trochę powietrza. Obrócenie roweru powoduje przemieszenie powietrza ze zbiorniczka do cylinderka. W normalnej pozycji powietrze zbiera się tuz pod dekielkiem zbiorniczka, dlatego w ogóle nie przeszkadza. Sugeruję udanie się do serwisu.
marianek1264 Napisano 9 Grudnia 2010 Napisano 9 Grudnia 2010 Andrew słusznie mówi, też tak mam, rower w pionie i klamka zapada się na maks, w normalnej pozycji wszystko wraca do normy i nie przeszkadza w jeździe, a zazwyczja rowery jeżdżą w pozycji poziomej więc nie widzę problemu, co prawda zjawisko występuje również po odpowietrzeniu więc może po prostu tak musi być
Rafi105 Napisano 9 Grudnia 2010 Napisano 9 Grudnia 2010 Ja mam Tektro Auriga Comp i mam tak samo z tą jedną różnicą, że u mnie do normy wróciło dopiero po 3 godzinnej przejażdżce. Najlepiej nie bawić się klamką jak jest w pionie i wszystko będzie git. Widocznie heble niższej półki tak mają
Crazyk Napisano 9 Grudnia 2010 Napisano 9 Grudnia 2010 Ja mam Tektro Auriga Comp i mam tak samo z tą jedną różnicą, że u mnie do normy wróciło dopiero po 3 godzinnej przejażdżce. Najlepiej nie bawić się klamką jak jest w pionie i wszystko będzie git. Widocznie heble niższej półki tak mają 0 Nie "heble z niższej półki tak mają" tylko "nie zadbane heble tak mają". U mnie w Aurigach klamka wchodzi 2-3cm i koniec - czuć zdecydowany opór.
Klosiu Napisano 10 Grudnia 2010 Napisano 10 Grudnia 2010 No to macie troche przerabane, nie mozecie wjezdzac na pionowe sciany hamujac .
LbnPiotrek Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Czyli co jak są hydrauliczne tarcze a raczej hamulce to trzeba zapomnieć o jeździe na kole??
arroyo Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Ależ skąd, stosujesz błędne rozumowanie sensu rozmowy. Sytuacja związana z zachowaniem hamulca jest tylko czasowa i na ten czas trzeba o zapowietrzonym hamulcu zapomnieć.
LbnPiotrek Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Ahaa takie buty...pytam bo nie mam hydrauliki i nie wiem aczkolwiek mam ochotę na te hydrauliczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.