Skocz do zawartości

[hydraulika] klamka zatrzymuje sie na kierownicy (dosłownie) a hamulec ledwo chwyta

pawel1315

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zauważyłem, że przy postawieniu roweru na tylne koło do pionu i jeszcze trochę do tyłu po kilkukrotnym naciśnięciu klamki coraz dalej ona dochodzi, aż dotknie kierownicy... Naciskanie jej jest tak lekkie jakby w środku nie było płynu i układ był otwarty. Po postawieniu roweru na dwa koła po wielu naciśnięciach klamka albo powraca do pozycji wyjściowej bądź ma bardzo duży skok jałowy ;/ Co jest nie tak ?? Czy potrzebna jest ingerencja serwisu czy mogę to sam w domu zrobić ?? Dodam, że hamulec ma 2 miesiące więc ciężko o zapowietrzenie :(

• Mod Team

2 miesiące masz go ty a ile ona ma to ciezko wyczuć ?? Na pierwszy rzut oka własnie zapowietrzenie - nieszczelna ktoraś z uszczelek. Jeszcze jak bys sie podzielił wiedza co to za hamilec było by fajnie :D jucy 3 ??

Pawle, twój hamulec jest zapowietrzony. Tzn w zbiorniczku wyrównawczym masz trochę powietrza. Obrócenie roweru powoduje przemieszenie powietrza ze zbiorniczka do cylinderka.

W normalnej pozycji powietrze zbiera się tuz pod dekielkiem zbiorniczka, dlatego w ogóle nie przeszkadza. Sugeruję udanie się do serwisu.

• 1 rok później...

Andrew słusznie mówi, też tak mam, rower w pionie i klamka zapada się na maks, w normalnej pozycji wszystko wraca do normy i nie przeszkadza w jeździe, a zazwyczja rowery jeżdżą w pozycji poziomej więc nie widzę problemu, co prawda zjawisko występuje również po odpowietrzeniu więc może po prostu tak musi być :)

Ja mam Tektro Auriga Comp i mam tak samo z tą jedną różnicą, że u mnie do normy wróciło dopiero po 3 godzinnej przejażdżce. Najlepiej nie bawić się klamką jak jest w pionie i wszystko będzie git. Widocznie heble niższej półki tak mająwink.gif

Ja mam Tektro Auriga Comp i mam tak samo z tą jedną różnicą, że u mnie do normy wróciło dopiero po 3 godzinnej przejażdżce. Najlepiej nie bawić się klamką jak jest w pionie i wszystko będzie git. Widocznie heble niższej półki tak mają

0

Nie "heble z niższej półki tak mają" tylko "nie zadbane heble tak mają". U mnie w Aurigach klamka wchodzi 2-3cm i koniec - czuć zdecydowany opór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...