Skocz do zawartości

[Kaseta] Zaschnięty piasek - jak usunąć

adas787

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukałam i nie znalazłem , Witam mam problem , ostatni razem jeździłem po błocie i do kasety dostało się błoto które zaschło , rower był myty porządnie ale nic to nie dało , W jaki sposób mogę usunąć piasek ?

• Mod Team
Napisano

Z grubsza oczyść kasetę za pomocą cienkiego imbusa.

Wkładaj go pomiędzy koronki kasety.

Żeby oczyścić całkowicie musisz zdjąć kasetę.

To oczywiście najlepsze rozwiązanie.

• Mod Team
Napisano

Wydłubać śrubokrętem, użyć sznurka, kawałka szmaty czy czegokolwiek co jest pod ręką. Czy to naprawdę takie trudne?

Napisano

Zaschnięty piasek można czasem spotkać - i to zaschnięty na kamień... Ale wtedy nazywa się „piaskowiec” i jest skałą. W rowerach nie występuje. Podobno :icon_wink:

W każdym innym przypadku daje się łatwo usunąć, choćby przy użyciu wody, lub mechanicznie :icon_wink:

• 1 rok później...
Napisano

Pozwolę sobie odświeżyć temacik, może ktoś na przyszłość coś wyciągnie z mojej odpowiedzi. Ja robię tak:

1.Zdejmuję koło.

2.koło kładę na misce tak aby kaseta była nad miską, reszta koła może wystawać (robię tak bo nie mam klucza do kasety)

3.biorę szczoteczkę do zębów mocze w wodzie, leję płyn na kasetę i szorujemy.

4.Spłukuję kasetę lejąc na nią wodę z wiaderka (po to była miska). Punkt 3 i 4 w zależności od stopnia zabrudzenia powtarzamy 2-4 razy aż piana będzie biała.

5.teraz jak kaseta jest już w miarę czysta, leję płyn i szoruję tak jak w pkt. 3. Tyle że teraz zostawiamy to na 20min.

6.Po 20 min spłukujemy i kaseta jest jak nowa :blink:

Napisano

A ja myję kasetę WD-40. Rozpuszcza osady, brud i stary olej. Potem wycieram do sucha długą wąską szmatą pomiędzy zębatkami.Wystarczy wymontować koło. Czystą kasetę można jeszcze na koniec spryskać WD-40 dla ochrony przed brudem.

Napisano

Klucz do kaset to podstawa ! Czyszczenie myjką ciśnieniową okolic kasety bym omijał ze względu na łożyska w piaście i piesków w bębenku.

Napisano

Najlepiej będzie jak odkręcisz kasetę i wtedy ja wyczyścisz. Nie polecam mycie myjkami ciśnieniowymi bo woda przeciśnie się przez uszczelki i lipa będzie z łożyskami. Ja zawszę tnę szmatę na wąskie paski i wciskam je między koronki i przesuwam. Ostatnio widziałem w Nomi wąską szczotkę drucianą którą bez problemów można wyczyścić prze szczenie między koronkami :)

• Mod Team
Napisano

Dodam od siebie tylko, że dobrze sprawdza się na przykład coś takiego plus jakiś odtłuszczacz lub rozpuszczalnik. Ostatnio "zaszalałem" i kupiłem coś takiego, całkiem dobrze się sprawdza.

Coś takiego też się dobrze sprawdza a kosztuje grosze ^^

Jako, że jestem rowerowym pedantem lubie rozkręcić kasetę i każdą koronkę dokładnie wyczyścić przy pomocy szczoteczki i rozpuszczalnika (benzyna ekstrakcyjna kosztuje grosze) :D

Napisano

safian a czy benzyna nie rozpuszcza Ci włosów tej szczoteczki ??

Stosowałem kiedyś szczoteczkę, ale po dwóch myciach, włosy były o połowę krótsze :D

Od siebie jeszcze dodam, że zawsze po czyszczeniu kasety warto wyczyścić obręcz ( przy v'kach ) i tarcze, bo rozbryzgujący brudny rozpuszczalnik, może upaćkać tarczę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...