adas787 Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Szukałam i nie znalazłem , Witam mam problem , ostatni razem jeździłem po błocie i do kasety dostało się błoto które zaschło , rower był myty porządnie ale nic to nie dało , W jaki sposób mogę usunąć piasek ?
Martinii Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Umyc jeszcze raz. Skoro nic nie dalo to mycie nie bylo porzadne...
Mod Team bogus Napisano 15 Maja 2009 Mod Team Napisano 15 Maja 2009 Z grubsza oczyść kasetę za pomocą cienkiego imbusa. Wkładaj go pomiędzy koronki kasety. Żeby oczyścić całkowicie musisz zdjąć kasetę. To oczywiście najlepsze rozwiązanie.
Rychlapl Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Myjką ciśnieniową, kompresorem jeśli jest zupełnie suchy lub zdjąć kasetę i ładnie w miseczce:P
Mod Team Odi Napisano 15 Maja 2009 Mod Team Napisano 15 Maja 2009 Wydłubać śrubokrętem, użyć sznurka, kawałka szmaty czy czegokolwiek co jest pod ręką. Czy to naprawdę takie trudne?
Yperson Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Zaschnięty piasek można czasem spotkać - i to zaschnięty na kamień... Ale wtedy nazywa się „piaskowiec” i jest skałą. W rowerach nie występuje. Podobno W każdym innym przypadku daje się łatwo usunąć, choćby przy użyciu wody, lub mechanicznie
Kellysbicycles Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Pozwolę sobie odświeżyć temacik, może ktoś na przyszłość coś wyciągnie z mojej odpowiedzi. Ja robię tak: 1.Zdejmuję koło. 2.koło kładę na misce tak aby kaseta była nad miską, reszta koła może wystawać (robię tak bo nie mam klucza do kasety) 3.biorę szczoteczkę do zębów mocze w wodzie, leję płyn na kasetę i szorujemy. 4.Spłukuję kasetę lejąc na nią wodę z wiaderka (po to była miska). Punkt 3 i 4 w zależności od stopnia zabrudzenia powtarzamy 2-4 razy aż piana będzie biała. 5.teraz jak kaseta jest już w miarę czysta, leję płyn i szoruję tak jak w pkt. 3. Tyle że teraz zostawiamy to na 20min. 6.Po 20 min spłukujemy i kaseta jest jak nowa
Sagitt77 Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 A ja myję kasetę WD-40. Rozpuszcza osady, brud i stary olej. Potem wycieram do sucha długą wąską szmatą pomiędzy zębatkami.Wystarczy wymontować koło. Czystą kasetę można jeszcze na koniec spryskać WD-40 dla ochrony przed brudem.
nieborak Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Dla ochrony przed brudem?? Sucha kaseta raczej mniej złapie bruda niż lepka od wd-40.
Sagitt77 Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 WD-40 wysycha i pozostaje gładsza powierzchnia. Trudno to określić. Lepiej samemu sprawdzić. WD-40 akurat nie jest zbyt tłusty.
TocaS Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Klucz do kaset to podstawa ! Czyszczenie myjką ciśnieniową okolic kasety bym omijał ze względu na łożyska w piaście i piesków w bębenku.
Hanzo Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Dodam od siebie tylko, że dobrze sprawdza się na przykład coś takiego plus jakiś odtłuszczacz lub rozpuszczalnik. Ostatnio "zaszalałem" i kupiłem coś takiego, całkiem dobrze się sprawdza.
rowerrrowiec Napisano 24 Grudnia 2010 Napisano 24 Grudnia 2010 Najlepiej będzie jak odkręcisz kasetę i wtedy ja wyczyścisz. Nie polecam mycie myjkami ciśnieniowymi bo woda przeciśnie się przez uszczelki i lipa będzie z łożyskami. Ja zawszę tnę szmatę na wąskie paski i wciskam je między koronki i przesuwam. Ostatnio widziałem w Nomi wąską szczotkę drucianą którą bez problemów można wyczyścić prze szczenie między koronkami
MMMAAACCC7 Napisano 25 Grudnia 2010 Napisano 25 Grudnia 2010 a ja ze swojej strony polecam ostrza od noży do tapet, kosztuje grosze a z racji tego że jest długie, zaostrzone to ściaga cały brud, bez względu co by to było
Mod Team safian Napisano 25 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 25 Grudnia 2010 Dodam od siebie tylko, że dobrze sprawdza się na przykład coś takiego plus jakiś odtłuszczacz lub rozpuszczalnik. Ostatnio "zaszalałem" i kupiłem coś takiego, całkiem dobrze się sprawdza. Coś takiego też się dobrze sprawdza a kosztuje grosze ^^ Jako, że jestem rowerowym pedantem lubie rozkręcić kasetę i każdą koronkę dokładnie wyczyścić przy pomocy szczoteczki i rozpuszczalnika (benzyna ekstrakcyjna kosztuje grosze)
detonator Napisano 25 Grudnia 2010 Napisano 25 Grudnia 2010 safian a czy benzyna nie rozpuszcza Ci włosów tej szczoteczki ?? Stosowałem kiedyś szczoteczkę, ale po dwóch myciach, włosy były o połowę krótsze Od siebie jeszcze dodam, że zawsze po czyszczeniu kasety warto wyczyścić obręcz ( przy v'kach ) i tarcze, bo rozbryzgujący brudny rozpuszczalnik, może upaćkać tarczę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.