Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2009 Mod Team Napisano 13 Maja 2009 Przypadkiem natrafilem na allegro na takie cuś płetwa i tak sie zastanawiam czy to warte zachodu? Jak myślicie??
Gucio112 Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 http://allegro.pl/item627954378_oslona_rur...na_polecam.html Ja mam coś takiego. Jest tanie, spełnia swoje zadanie, więc jest ok
lukashs Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 płetwa spełnia swoje zadanie pod warunkiem, że przymocujesz ją dodatkowo np. opaską zaciskową lub taśmą izolacyjną... inaczej szybko odpadnie. edit: no na zdjęcie tego niby xt masz w komplecie wszystko
ulvgar Napisano 14 Maja 2009 Napisano 14 Maja 2009 Albo neopren, albo to co podał Gucio112. Ta płetwa Shimano jest ciekawa ale łańcuch nierzadko uderza też w dolną część widełek. Gucio112, mógłbyś podać jakie są wewnętrzne wymiary tej płetwy co Ty masz? Zastanawiam się czy pasowałaby do mojego Zaskara
Bizon Napisano 14 Maja 2009 Napisano 14 Maja 2009 Rzeczywiście płetwę trzeba przymocować a co do osłony gucia nie na wszystkie ramy pasuje.Zawsze można dętką owinąć albo starą owijką do kiery i do tego opaski samozaciskowe lub jeśli ktoś chce ,aby było widać kolor ramy kupujemy kawałek przezroczystej rurki o odpowiedniej średnicy do naszej ramy rozcinamy wzdłuż nakładamy i standardowo opaski do tego .Czyszczenie bardzo proste wystarczy szmatka przejechać i już czyste A tak to wygląda
Mod Team Puklus Napisano 14 Maja 2009 Autor Mod Team Napisano 14 Maja 2009 Miałem niegdyś ową guciową osłone łatwo sie zakłada i fakt prawie wszedzie pasuje. No ale zostałą skradziona ... z acały poprzednim sprzetem
Adamos05 Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Ja mam osłone ze zużytej opony, kawałek starego Maxxis'a Kraken'a przymocowany 5 paskami zaciskowymi, najtaniej to wychodzi bo musisz się tylko zaopatrzyc w kilka "zipów" a chroni conajmniej tak samo dobrze no i nieźle wygląda
Yperson Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Moim skromnym zdaniem osłona neoprenowa jest jednak najlepszym rozwiązaniem z uwagi na najlepszy stosunek: koszt/efekt/wygląd/czyszczenie... czy co tam jeszcze
1reed Napisano 17 Maja 2009 Napisano 17 Maja 2009 Yperson, koszt i wygląd OK, ale czy czyściłeś kiedyś takiego neoprena? Daremny trud IMO. Płetwa lepsza
Adamos05 Napisano 17 Maja 2009 Napisano 17 Maja 2009 Opony czyścic nie musisz...jak ci sie zabrudzi to wycinasz kolejny kawałek opony i zakładasz na ramę. A tak wogóle to czyszczenie akurat tej części roweru uważam za bezsens...w samochodzie też czyścicie nadkola od wewnątrz ?? Rower ma jeździc i działac a nie wyglądac...oczywiście że czyszczenie napędu i innych newralgicznych miejsc jest ważne i potrzebne ale żeby myc osłone ramy ??!! Ludzie, nie przesadzajcie !!
1reed Napisano 17 Maja 2009 Napisano 17 Maja 2009 Opony czyścic nie musisz...jak ci sie zabrudzi to wycinasz kolejny kawałek opony i zakładasz na ramę. A tak wogóle to czyszczenie akurat tej części roweru uważam za bezsens...w samochodzie też czyścicie nadkola od wewnątrz ?? Rower ma jeździc i działac a nie wyglądac...oczywiście że czyszczenie napędu i innych newralgicznych miejsc jest ważne i potrzebne ale żeby myc osłone ramy ??!! Ludzie, nie przesadzajcie !! IMO to Ty nie masz racji. Porównanie z nadkolem jest całkiem chybione. Z nadkolem raczej nigdy nie masz kontaktu, a z tylnym trójkątem i owszem. Brudna osłona potrafi nieźle nasyfić. Średnio się wygląda przy zakładaniu roweru na bagażnik, czy też podczas wnoszenia go do domu gdy się upieprzysz o taki zasyfiały neopren pełen przepracowanego oleju z łańcucha wraz z przemielonym kurzem. Nie jestem jakimś szczególnym pedantem i bardzo rzadko myję rower, nie liczę napędu i lag amora. Ale nie cierpię niszczyć ciuchów przez własną głupotę. To nie przesada a raczej dbanie o siebie. Żeby nie było, jeżdżę z kawałkiem opony, ale go czyszczę:
Adamos05 Napisano 17 Maja 2009 Napisano 17 Maja 2009 Z nadkolem raczej nigdy nie masz kontaktu, a z tylnym trójkątem i owszem. Brudna osłona potrafi nieźle nasyfić. Średnio się wygląda przy zakładaniu roweru na bagażnik, czy też podczas wnoszenia go do domu gdy się upieprzysz o taki zasyfiały neopren pełen przepracowanego oleju z łańcucha wraz z przemielonym kurzem. Hmmm, nie pamiętam żebym się kiedykolwiek pobrudził od osłony, jak zakładam rower na bagażnik to zawsze w rękawiczkach i zawsze trzymam go od strony po której nie ma napędu, do wożenia roweru we wnętrzu samochodu mam specjalną torbę więc nic na zewnątrz sie od niego nie brudzi, wnosząc do domu też zawsze niosę rower mając napęd "po zewnętrznej", dlatego nie czyszczę osłony bo poprostu tego nie potrzebuję i uważam za zwyczajnie zbędne. Ale ok, skoro masz takie doświadczenia a nie inne to rozumiem Twoje powody dla których Ty to robisz...
Schwefel Napisano 17 Maja 2009 Napisano 17 Maja 2009 w samochodzie też czyścicie nadkola od wewnątrz ?? Tak czyszczę. Jakbyś dbał o samochód to też byś czyścił, bo to największa wylęgarnia korozji. Aktualnie nie mam żadnej osłony ale wcześniej jeździłem z neoprenem którego prałem przy okazji czyszczenia ramy.
Yperson Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Yperson, koszt i wygląd OK, ale czy czyściłeś kiedyś takiego neoprena? Daremny trud IMO. Płetwa lepsza Osłonę neoprenową czyści się w banalny sposób: wystarczy ściągnąć, polać płynem do mycia naczyń, pomiętosić, spłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć i założyć... To chyba proste
1reed Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Na pierwszy rzut oka mogłoby się tak wydawać. Ale zapomniałes o stopniach zabrudzenia. Wolę czyścić benzyną ekstrakcyjną, jest skuteczniejsza i robi to szybciej.
Krawcowy Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 Na pierwszy rzut oka mogłoby się tak wydawać.Ale zapomniałes o stopniach zabrudzenia. Wolę czyścić benzyną ekstrakcyjną, jest skuteczniejsza i robi to szybciej. Najpierw benzyną, a później wodą ma się rozumieć?
1reed Napisano 25 Maja 2009 Napisano 25 Maja 2009 Żadnej wody! Benzyna zmyje to co ma zmyć, po co więc woda? Benzyna odparuje bardzo szybko i śladu po niej nie będzie, a z wodą jest trochę inaczej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.