fw66 Napisano 13 Maja 2009 Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Mam amortyzator crossowy Marzocchi TXC ECC. Ponieważ ma już spory przebieg, chciałbym go rozkręcić, wyczyścić i przy okazji przemalować. Jednak za Chiny nie wiem jak to zrobić. Aby wymienić olej wystarczy odkręcić górne nakrętki i z tym nie ma problemu. Ale dalej .... To ten amor. MARZOCCHI TXC ECC Problem w tym, że te widelce nie mają śrub pod dolnymi goleniami. Wszystko jest skręcane od góry. Poza tym jest tu wewnętrzna regulacja odbicia tzn. długim imbusem w środku lewej goleni. To instrukcja serwisowa od TXC-1 (w ECC dodatkowo w lewej goleni jest blokada skoku): Service manual Niestety pokazano tylko, że potrzebny jest specjalny klucz do rozkręcenia (ale nie wiadomo jaki dokładnie). Serwis i przedstawiciel Marzocchi nie odpowiadają na zapytania. Może ktoś z Was miał do czynienia z serią TXC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 13 Maja 2009 Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 W instrukcji którą podajesz jest napisane "hexagonal spanner" czyli imbus, wymiaru nie podają, wylej olej, weź latarkę i zaglądnij, problem może być ze znalezieniem odpowiednio długiego imbusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 I tu jest pies pogrzebany Kiedy wylejesz olej i spojrzysz do środka goleni zobaczysz dużą śrubę na imbus (8mm). Tylko chodzi o to, że jest to śruba służąca do regulacji odbicia (producent przestrzega aby nie przekręcić jej zbytnio w jedną lub drugą stronę bo można uszkodzić tłumik). Mam taki imbus i czasami z tej regulacji korzystam. Ale ta śruba jest wydrążona w środku (przelotowa?). Podejrzewam że może trzeba przez nią wsunąć mniejszy i jeszcze dłuższy imbus który sięgnie do dna goleni. Spróbuje zrobić fotki i to pokazać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.