Skocz do zawartości

[wentyl] presta i pomiar ciśniena

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Witam mam detki z wentylkiem presta. O ile sie nauczyłem pompowac pompką samochodową to nie mam zabardzo pojecia jak zmierzyc cisnienie ?

Znaczy mam opracowana teorie ale to wymaga zrobienia specjalistycznej przystawki etc. Wiec sa jakies specjalistyczne manometry??

Szukałem na allegro cos w ten desen ale sa tylko pompki z manometrem. A jak wy mierzycie ciesnienie w tych wetylkach ?? Czy tylko pompujecie pompkami z manometrem ??

Napisano

Używam pompki z manometrem w wersji stacjonarnej, w terenie w razie awarii korzystam z pompki ręcznej ale wtedy ciśnienie dobieram na wyczucie. Istnieją urządzenia do pomiaru ciśnienia w oponach, ale uważam je za zbędny gadżet, w razie potrzeby możesz napompować koła na stacji, pod warunkiem, że zaopatrzysz się w przejściówkę na wentyl.

• Mod Team
Napisano

Nie no ja tez na wyczucie popmuje ale tak mnie intryguje ile mam z tyłu bo mam mało z racji ramy HT i opony 2.3 staram sie zapewnic jakaś amortyzacje. Juz kilka razy przygrzmociłem obrecza po ziemii ale nic detce nie zrobiłem :)

• Root Admin
Napisano

usiądź na rower i zobacz jak mocno 'ugniatasz' koło. Dostosowujesz ciśnienie pod własne preferencje, wagę Twoją i roweru.

A jak bardzo upierasz się na manometr, kup pompkę z takim ;)

• Mod Team
Napisano

Pompki nie kupie bo juz sobie sprawiłem ino bez manometru. Ale po głębszych przemysleniach wymylilem jak zrobić adapter do samochodowego ;) W ok 5minut :P

Napisano

Tylko pamiętaj, że ciśnienia nie sprawdzisz nawet przez adapter presta-samochodowy.

Żeby sprawdzić ciśnienie to coś musi wcisnąć wentylek i być szczelne aż do urządzenia które zmierzy ciśnienie, a pompując przez adapter wytwarzamy tylko większe ciśnienie na zewnątrz wentyla niż jest w dętce i ta właśnie różnica wciska wentyl i wtedy wchodzi powietrze. Dlatego jeśli pompujemy przez adapter to manometr pokazuje sporo wyższe ciśnienie niż jest faktycznie w dętce.

Napisano

Nie wiem, czy SPORO większe. Myślę, że pompując spokojnie można założyć, że to w oponie jest zbliżone do tego, które pokaże się na manometrze (jeśli mniejsze, to o np 0,05bara?).

• Mod Team
Napisano
Tylko pamiętaj, że ciśnienia nie sprawdzisz nawet przez adapter presta-samochodowy.

Żeby sprawdzić ciśnienie to coś musi wcisnąć wentylek i być szczelne aż do urządzenia które zmierzy ciśnienie, a pompując przez adapter wytwarzamy tylko większe ciśnienie na zewnątrz wentyla niż jest w dętce i ta właśnie różnica wciska wentyl i wtedy wchodzi powietrze. Dlatego jeśli pompujemy przez adapter to manometr pokazuje sporo wyższe ciśnienie niż jest faktycznie w dętce.

A własnie ze sprawdze :002: wymyslilem jak tego dokonac :D oczywiscie wszystko na razie teoretycznie bo jejstem chory :( i zabardzo nie moge iść do garazu pomajstrowac :D:P. Bedzie to działać na takie samej zasadzie jak manometr samochodowy :P Tylko bede musiał troszke sie suwmiarką pobawic :P

Napisano

Zdarza mi się pompować dętki z prestą pompką samochodową przy użyciu takiego adaptera. W końcówce pompki jest w środku bolec, który w wentylu samochodowym wpycha bolec wewnątrz wentyla i otwiera go. Przy użyciu adaptera działa to identycznie - po odkręceniu nakrętki na wentylu presta i nakręceniu adaptera bolec w końcówce pompki otwiera zawór. Szczelność identyczna jak w przypadku pompowania dedykowanych wentyli samochodowych.

Więc po co się męczyć, skoro można kupić taki adapter i pierwszy lepszy manometr do kół samochodowych?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...