Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2009 Mod Team Napisano 13 Maja 2009 Witam mam detki z wentylkiem presta. O ile sie nauczyłem pompowac pompką samochodową to nie mam zabardzo pojecia jak zmierzyc cisnienie ? Znaczy mam opracowana teorie ale to wymaga zrobienia specjalistycznej przystawki etc. Wiec sa jakies specjalistyczne manometry?? Szukałem na allegro cos w ten desen ale sa tylko pompki z manometrem. A jak wy mierzycie ciesnienie w tych wetylkach ?? Czy tylko pompujecie pompkami z manometrem ??
arroyo Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 Używam pompki z manometrem w wersji stacjonarnej, w terenie w razie awarii korzystam z pompki ręcznej ale wtedy ciśnienie dobieram na wyczucie. Istnieją urządzenia do pomiaru ciśnienia w oponach, ale uważam je za zbędny gadżet, w razie potrzeby możesz napompować koła na stacji, pod warunkiem, że zaopatrzysz się w przejściówkę na wentyl.
Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2009 Autor Mod Team Napisano 13 Maja 2009 Nie no ja tez na wyczucie popmuje ale tak mnie intryguje ile mam z tyłu bo mam mało z racji ramy HT i opony 2.3 staram sie zapewnic jakaś amortyzacje. Juz kilka razy przygrzmociłem obrecza po ziemii ale nic detce nie zrobiłem
Root Admin Mieciu Napisano 13 Maja 2009 Root Admin Napisano 13 Maja 2009 usiądź na rower i zobacz jak mocno 'ugniatasz' koło. Dostosowujesz ciśnienie pod własne preferencje, wagę Twoją i roweru. A jak bardzo upierasz się na manometr, kup pompkę z takim
Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2009 Autor Mod Team Napisano 13 Maja 2009 Pompki nie kupie bo juz sobie sprawiłem ino bez manometru. Ale po głębszych przemysleniach wymylilem jak zrobić adapter do samochodowego W ok 5minut
Quattro Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 Tylko pamiętaj, że ciśnienia nie sprawdzisz nawet przez adapter presta-samochodowy. Żeby sprawdzić ciśnienie to coś musi wcisnąć wentylek i być szczelne aż do urządzenia które zmierzy ciśnienie, a pompując przez adapter wytwarzamy tylko większe ciśnienie na zewnątrz wentyla niż jest w dętce i ta właśnie różnica wciska wentyl i wtedy wchodzi powietrze. Dlatego jeśli pompujemy przez adapter to manometr pokazuje sporo wyższe ciśnienie niż jest faktycznie w dętce.
Dornif Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 Nie wiem, czy SPORO większe. Myślę, że pompując spokojnie można założyć, że to w oponie jest zbliżone do tego, które pokaże się na manometrze (jeśli mniejsze, to o np 0,05bara?).
Mod Team Puklus Napisano 14 Maja 2009 Autor Mod Team Napisano 14 Maja 2009 Tylko pamiętaj, że ciśnienia nie sprawdzisz nawet przez adapter presta-samochodowy. Żeby sprawdzić ciśnienie to coś musi wcisnąć wentylek i być szczelne aż do urządzenia które zmierzy ciśnienie, a pompując przez adapter wytwarzamy tylko większe ciśnienie na zewnątrz wentyla niż jest w dętce i ta właśnie różnica wciska wentyl i wtedy wchodzi powietrze. Dlatego jeśli pompujemy przez adapter to manometr pokazuje sporo wyższe ciśnienie niż jest faktycznie w dętce. A własnie ze sprawdze wymyslilem jak tego dokonac oczywiscie wszystko na razie teoretycznie bo jejstem chory i zabardzo nie moge iść do garazu pomajstrowac . Bedzie to działać na takie samej zasadzie jak manometr samochodowy Tylko bede musiał troszke sie suwmiarką pobawic
Miecho87 Napisano 16 Maja 2009 Napisano 16 Maja 2009 Zdarza mi się pompować dętki z prestą pompką samochodową przy użyciu takiego adaptera. W końcówce pompki jest w środku bolec, który w wentylu samochodowym wpycha bolec wewnątrz wentyla i otwiera go. Przy użyciu adaptera działa to identycznie - po odkręceniu nakrętki na wentylu presta i nakręceniu adaptera bolec w końcówce pompki otwiera zawór. Szczelność identyczna jak w przypadku pompowania dedykowanych wentyli samochodowych. Więc po co się męczyć, skoro można kupić taki adapter i pierwszy lepszy manometr do kół samochodowych?
d0cent Napisano 26 Maja 2009 Napisano 26 Maja 2009 Ja używam czegoś takiego: http://allegro.pl/item642869232_mini_kompr...nitech_12v.html Jako, że jest tam wtyczka na 12V (zapalniczka samochodowa) to albo opcja odpalanie samochodu + podpinanie do zapalniczki, albo trzeba sobie kupić prostownik (to już większa kasa niestety). Ja korzystam z opcji prostownika - z wygody po prostu...
Martinii Napisano 27 Maja 2009 Napisano 27 Maja 2009 Ja mam adapter podobny do tego: http://allegro.pl/item639059483_adapter_do...ory_presta.html Do pompowania wystarczy, a do pomiaru cisnienia trzeba go troche skrocic.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.