Skocz do zawartości

[pulsometr] Sigma Onyx Easy - problem

stefanX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W marcu kupiłem dwa pulsometry Sigma Onyx Easy (dla żony i dla siebie).

Czy ktoś ma też taki model w użyciu? Bo oba moje pulsometry mają ten sam problem:

W momencie przerwania treningu (włączenie pauzy), gdy oddalam się od pulsometru (np. żeby zrobic zdjęcia na wycieczce itp.) tak, że pulsometr "traci zasięg" to przechodzi on po kilku minutach w stan uśpienia. Do tego momentu wszystko działa poprawnie.

następnie chcąc kontynuować trening trzeba pulsometr wybudzić przytrzymując wiśnięty przycisk przez 2 sek. Chwilę później pulsometr "złapie" sygnał z opaski wyświetlająć aktualny puls.Można dalej kontynuować trening z jednym "ale": w 50% przypadków po "wybudzeniu" w wyżej opisany sposób pulsometra z "drzemki" aktualny puls zawiesza się. Tzn. mimo zmian mojego faktycznego pulsu - wyświetlany wynik nie zmienia się. Czas treningu "leci dalej", kcal dalej się liczą, tyle, że puls się nie zmienia. Należy zakończyć trening i uruchomic nowy (czyli wszystkie podsumowania aktualnego treningu są zerowane)albo ponownie wyjsć na chwilę z "zasięgu" i jak sie ponownie wejdzie to aktualny puls się "odwiesi".

Wydaje mi się, że jest to nie tyle usterka mojego egzemplarza, co przypadłość modelu ONYX Easy, ponieważ drugi pulsometr zachowuje się identycznie.

czy jest tu jakiś właściciel tego pulsometru?

Napisano

Też mam Sigma Onyx Easy i mam dokładnie to samo zawiesza się.Ale znalazłem na niego sposób ,nie kończę treningu ale jeszcze raz wychodzę poza zasięg pulsometra ,tak żeby stracił sygnał i gdy złapie po raz drugi sygnał już działa normalnie.Najdziwniejsze jest to że wcześniej działał bez zarzutów

Napisano

Oczywiście  Panowie - powyższe sposoby działają (tzn. ponowne wyjście poza zasięg, czy pauza przed...). Ale przeciez nie o to chodzi - i jak widać jest to ewidentny bug tej serii. Poza tym - przecież to strasznie irytuje. W przypadku krótkich tras <2godz. - to problemu nie ma, bo przystanków w zasadzie nie robię. Problem się pojawia, gdy wyjeżdżam na dłużej - wtedy nieuniknione są dłuższe przerwy - i tu wieszanie się pulsometra jest mocno irytujące. Ja już do sprzedawcy (Centrumrowerowe.pl) napisałem w tej sprawie - czekam na odpowiedź. 

Wasze wypowiedzi potwierdziły moje podejrzenia, że to nie usterka moich egzemplarzy, tylko całej serii. Liczę po cichu na wymianę na zupełnie inny model.

To Onyx Easy nie ma funkcji pamięci?

Ma, ale szczegółowe informacje są dostępne tylko dla ostatniego treningu. Dla wcześniejszych dostępne są tylko podstawowe.

Napisano

Trochę to jest wkurzające tym bardziej ,że wcześniej miałem pulsometr za 20 zł i nie było tego typu problemów.Ale nie jest to aż tak uciążliwe żebym go reklamował co nie zmienia faktu ,że wolałbym żeby nie miał tego typu dolegliwości.Z tego co wyczytałem to Ty masz ten problem od początku a u mnie pojawił się po pół roku .Do tego czasu działał bez zarzutu .To też trochę dziwne

Napisano

To co Sigma odwala za buble? Żeby chociaż można było wgrywac jakies poprawki do firmware, ale to nie ta półka sprzętu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...