Skocz do zawartości

[piasta tył] krzywienie się ośki

kamilkci

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem z rowerem bo co kilka dni krzywia mi sie tylne oski. Kupiłem nowe koło i dalej to samo przejechałem ok 20 km i juz oska krzywa a koło lata na boki. w poprzednim miesiacu skrzywiłem juz 4 oski...co mam z tym zrobic ??

• Mod Team
Napisano

Hmm mi tu całkowicie pachnie wolnoiegiem. W kasecie jest mało prawdopodobne krzywienie sie ośki wynika to z budowy zwłąszcza co 2 dni. Jestes pewnien ze to kaseta ?? Kasety 7 biegowe teraz to juz ciezko uświadczyć. podaj oznaczenie wtedy sie wątpliwości rozwieją :D

Napisano

Musisz kupić koło z piastą na kasetę. (np. Shimano Deore, Alivio coś w ten deseń).

Powiesz tak w sklepie rowerowym i coś Ci znajdą.

Napisano

A czy to "krzywienie ośki" to nie jest przypadkiem objaw zwykłego poluzowania nakrętek konusów i wtedy "koło chodzi na boki", gdzie samo ich skontrowanie i solidne skręcenie mogło by być rozwiązaniem problemu ?

Napisano

Piasty pod wolnobieg mają źle rozmieszczone łożyska, dlatego nie trzeba w nich zbyt dużo siły, żeby wygiąć ośkę, np wystarczy zjechać z krawężnika. :)

W piasty pod kasetę ten problem nie występuje, dlatego w nich wygiąć oś jest znacznie trudniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...