kamilkci Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 Witam Mam problem z rowerem bo co kilka dni krzywia mi sie tylne oski. Kupiłem nowe koło i dalej to samo przejechałem ok 20 km i juz oska krzywa a koło lata na boki. w poprzednim miesiacu skrzywiłem juz 4 oski...co mam z tym zrobic ??
Mod Team Puklus Napisano 12 Maja 2009 Mod Team Napisano 12 Maja 2009 Hmm mi tu całkowicie pachnie wolnoiegiem. W kasecie jest mało prawdopodobne krzywienie sie ośki wynika to z budowy zwłąszcza co 2 dni. Jestes pewnien ze to kaseta ?? Kasety 7 biegowe teraz to juz ciezko uświadczyć. podaj oznaczenie wtedy sie wątpliwości rozwieją
kamilkci Napisano 12 Maja 2009 Autor Napisano 12 Maja 2009 jestem troche "niedouczony" w tych sprawach wiec daje zdjecie ale niejestem pewnien czy o to chodziło http://www.speedyshare.com/268380979.html
Schwefel Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 Przecież to jest wolnobieg. Zmień piastę na taką pod kasetę i problem zniknie.
eternit Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 Musisz kupić koło z piastą na kasetę. (np. Shimano Deore, Alivio coś w ten deseń). Powiesz tak w sklepie rowerowym i coś Ci znajdą.
zbrozin Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 A czy to "krzywienie ośki" to nie jest przypadkiem objaw zwykłego poluzowania nakrętek konusów i wtedy "koło chodzi na boki", gdzie samo ich skontrowanie i solidne skręcenie mogło by być rozwiązaniem problemu ?
kamilkci Napisano 13 Maja 2009 Autor Napisano 13 Maja 2009 koło miałem dokrecone dobrze. ale wczoraj wyjąłem oske i zobaczyłem ze znowu jest zgięta...
eternit Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 Piasty pod wolnobieg mają źle rozmieszczone łożyska, dlatego nie trzeba w nich zbyt dużo siły, żeby wygiąć ośkę, np wystarczy zjechać z krawężnika. W piasty pod kasetę ten problem nie występuje, dlatego w nich wygiąć oś jest znacznie trudniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.