elektro Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam Wszystkich zapalonych rowerzystów! Proszę o pomoc przy wyborze roweru któremu można zaufać. Przeczytałem już wiele artykułów na temat czym się kierować przy zakupie roweru itp. Ale wole prosić was - doświadczonych bikerów o radę. Ostatnio załapałem bakcyla na rowerowe harce po lesie. Nie ukrywam, że lubię agresywną jazdę w terenie. Słyszałem, że do tego celu dobre są fulle. Ale to już jak na pierwszy bardziej profesjonalny rower to znacznie za duży wydatek jak dla mnie. W wakacje mamy w planach wypad do zakopanego na parę dni pośmigać po górach, najeść się oscypków i odetchnąć trochę świeżym, górskim powietrzem. Nadmienię, że mieszkam koło Kielc więc do Zakopanego mamy nieco ponad 200 km i zamierzamy się tam udać właśnie na rowerach. Dodam jeszcze, że mój: Wzrost to 175 cm, Waga to 70 kg Preferencje jazdy: Agressive XC/AM i KWZZ czyli Krajoznawcze Wypady Ze Znajomymi Rower do 4.000 zł. Nie chciałbym przekraczać tej kwoty. Moje typy to: Giant XtC 2 Cannondale F4-2009 Oba rowery są mniej więcej dostępne w tej samej cenie. Czekam na wasze opinie, rady, bądź lepsze propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lustmord Napisano 14 Maja 2009 Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 podpinam się pod temat tez szukam roweru do xc , z tym że u mnie zawęzam kryteria - musi być ciemny bardzo lub czarny tak sobie postanowiłem. do rozpatrzenia jeszcze są: http://www.skiteam.pl/rower/cube/ltd-team-2/ ze zniżką wyjdzie poniżej 4000 i ten Specialized http://rowerowysklep.pl/rower-specialized-...=21_290_293_312 z modyfikacją - wymiana na tył xt przód slx korby slx i może amor na rebunię a może jakiś inny? szkoda że nie ma w Polsce dostępnym Canyon'ów .... bo ten by był chyba idealny: http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bi...f7ewUdZYLVjeQvb ehh co radzicie panowie panie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Maja 2009 Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 kto jak kto ale cube potrafi robic oko cieszace dwakolka spec troche smutny, wygaszony canyon nie bardzo ciemny a na pewno nie czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lustmord Napisano 14 Maja 2009 Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 kto jak kto ale cube potrafi robic oko cieszace dwakolkaspec troche smutny, wygaszony canyon nie bardzo ciemny a na pewno nie czarny tam jest wybór koloru i można przełączyć na czarny jakby co no ale jest poza zasięgiem - trzeba z niemiec zamawiać a to już rzeźbienie jest .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Maja 2009 Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 no ale jest poza zasięgiem - trzeba z niemiec zamawiać a to już rzeźbienie jest .. Problem jest większy, bo Canyon ma jakąś wtopę i wieeelkie opóźnienie w realizacji zamówień ... kto jak kto ale cube potrafi robic oko cieszace dwakolka Kiedyś z tego słynął Kellys , ładny ale lipa ... Jeszcze ten jest dosyć czarny : http://www.kross.pl/573-g517-k2182-level_a8.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lustmord Napisano 14 Maja 2009 Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 nie wiem czemu, ale mam jakiś dziwny opór do Krossa. zupełnie bez powodu. może weź mnie wyprowadź z błędu ale czy ramy leveli krossa są jakieś gorsze czy coś? taki lvl 8 to ta sama cena co xtc 2 , więc musi chyba stawiać czoła czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Maja 2009 Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Wielu ludzi jeździ na Krossach, startuje w maratonach i nawet zajmują niezłe miejsca, a ta nowa rama jest naprawdę ciekawa. Pierwsze Górskie WyzwanieII Edycja Eska Fujiflm Bike Maratonu w Boguszowie-Gorcach ......................... 81 kilometrów dystans Giga najszybciej pokonał Bogdan Czarnota z drużyny Kross Racing Team z czasem 03:05:05 sekundy od pierwszego miejsca dzieliły Radosława Rękawka również z Kross Racing Team który na mecie zameldował się tuż za swoim kolegom 3:05:35 , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lustmord Napisano 15 Maja 2009 Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 "kolegom" to aż boli pytanie do elektro, wybrałeś już coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszczunio66 Napisano 15 Maja 2009 Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Wielu ludzi jeździ na Krossach, startuje w maratonach i nawet zajmują niezłe miejsca, a ta nowa rama jest naprawdę ciekawa. Chyba chodzi ci o Kross racing team? tylko oni zajmują liczące miejsca Z czym do czego ? Nie porównuj levela a8 do tego na czym jeżdżą goście w teamie krossa Tym sie nie ma co sugerować. Za 4 tys rower nie godny polecenia, a na dodatek waży 13kg !! Sorry ale marka też mnie jakoś nie przekonuje, według mnie ten ktoss może konkurować ale z unibike expert, jego przewaga nad unibike to pewnie lepsza rama, choć to i tak pewnie nie będzie żadna rewelacja. Duużo lepiej kupić sprawdzonego xtc, ta rama jest niemal kultowa, na nim na pewno sie nie zawiedziesz Generalnie każdy inny rower wymieniony w tym temacie jest lepszy od krossa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lustmord Napisano 15 Maja 2009 Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 a tak jeszcze spytam sie , dzisiaj widzialem w sklepie Specialized Stumpjumper z 2008 : http://www.jacksbikes.com/contents/media/s...mper%202008.jpg no był piękny ogólnie , wyścigówka że hej. przeceniony z 6,5 k na 5,3 k bo to model z 2008. charakterystyka tu: http://www.jacksbikes.com/index1.html jak wam sie widzi ten Spec w stosunku do 1,300 zł tanszego xtc 2 ( którego swoją droga jak na razie nie ma w magazynach ) okazja? opłaca się? bo generalnie jak w xtc 2 wymienię korby na slx , ewentualnie przerzutę na slx , dokupie sprzetu to nadal bedzie jakies 700 zl tanszy niz ten spec bez wymiany np korb na slx czy tylniej na xt ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Maja 2009 Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 jak wam sie widzi ten Spec w stosunku do 1,300 zł tanszego xtc 2 ( którego swoją droga jak na razie nie ma w magazynach ) Tu nie ma co porównywać bo Spec jest na v'kach a Giant na tarczach. Konwersja tego Speca na tarcze wyniesie jakieś 500zł przy marnych tarczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacza Napisano 16 Maja 2009 Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Cześć. Ja też zamierzam kupić rower do 4K. Ze wszystkich, które brałem pod uwagę zostały mi dwa: Giant XTC 2 2009 http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/...ain/3206/34557/ Cube LTD Team http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/LTD-TEAM_id_31069_.htm Ten czarno-zielony robi na żywo jeszcze większe wrażenie niż na zdjęciach. Generalnie większość ludzi radzi brać XTC, chociażby ze względu na kultową ramę. Ale co Wy o tym sądzicie? Teraz ceny. Giant'a mogę mieć za 3600,- a Cube'a za 3800,- Generalnie w każdym przydałoby się jeszcze coś powymieniać (np. Cube manetki, Giant przerzutka przód), więc szacunkowo można przyjąć, że ceny są podobne. Poradźcie proszę, który rower wybrać. I jeszcze jedno pytanie. Mam 182 cm wzrostu, długość nogi 82 cm. Mierzyłem się do Cube 20'' i było OK, ale czy jednak nie lepiej 18''? Do Giant'a nie miałem sposobności się przymierzyć. Ps. Jeszcze taka ciekawostka, której nie rozumiem. Może Wy to jakoś wyjaśnicie :-) Katalog Giant'a http://www.giant-bicycles.com/_upload_pl/b...ATALOG_2009.zip informuje, że XTC ma ramy o numeracji nieparzystej a na stronie ze specyfikacją XTC są rozmiary parzyste. O co w tym chodzi? Gdzie błąd? Pozdrawiam, Remik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike73 Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 mam 182 cm wzrostu i 89 cm noga, przymierzalem wszystkie rozmairy gianta i padło na M (wg katalogu to 19 cali). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 No i padło bardzo dobrze . informuje, że XTC ma ramy o numeracji nieparzystej a na stronie ze specyfikacją XTC są rozmiary parzyste. O co w tym chodzi? Gdzie błąd? Oddziały gianta mają dużą autonomię, mogą nawet zamawiać ramy wg. własnej specyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacza Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 mam 182 cm wzrostu i 89 cm noga, przymierzalem wszystkie rozmairy gianta i padło na M (wg katalogu to 19 cali). A jaki to rower? Bo rama w Giant XTC 2 2009 jest w rozmiarach parzystych (prawdopodobnie, i nie chcę się zdziwić). Tutaj mam dylemat, czy na moje 182cm wzrostu mniejsza 18''-tka nie będzie za mała. Ps. Doradźcie proszę, co Wy byście wybrali z dwóch podanych przeze mnie rowerów? :-) Giant XTC 2 '09 czy Cube LDT Team '09? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 A jaki to rower? Bo rama w Giant XTC 2 2009 jest w rozmiarach parzystych (prawdopodobnie, i nie chcę się zdziwić). Jak byś czytał co napisali poprzednicy , to wiedział byś że jest w nieparzystych, i zobaczył to w katalogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacza Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Jak byś czytał co napisali poprzednicy , to wiedział byś że jest w nieparzystych, i zobaczył to w katalogu. Przepraszam bardzo. Nie znam się więc pytam. Nie widziałem, żeby jasno ktoś napisał, że ramy są w rozmiarach nieparzystych. Dla mnie punktem wyjściowym jest zawsze producent. Sam podałem wcześniej przykład, że katalog Giant na rok 2009 pokazuje inne dane niż strony www producenta, zarówno na rynek Polski jak i zagraniczny. Również wszystkie sklepy rowerowe podają rozmiary parzyste. Po ilości Twoich postów wynika, że jesteś znawcą tematu, więc pozostaje jedno - można Tobie zaufać. Rozumiem, że ramy Giant'a XTC są nieparzyste, a sklepy się mylą, i nikt nie pomierzył ramy tylko podał błędne wartości ze strony producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Nie widziałem, żeby jasno ktoś napisał, że ramy są w rozmiarach nieparzystych. A jednak ktoś napisał , i wrzucił katalog ,a co tam wydrukowali ? : http://www.giant-bicycles.com/_upload_pl/b...ATALOG_2009.zip To samo piszą w testach w fachowej prasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacza Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 A jednak ktoś napisał , i wrzucił katalog ,a co tam wydrukowali ? :http://www.giant-bicycles.com/_upload_pl/b...ATALOG_2009.zip To samo piszą w testach w fachowej prasie Ja to napisałem. Jakbyś poczytał to byś wiedział Podaj proszę przykład, artykuł, bo inaczej jesteś gołosłowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Artykuł w bB 3/2009 : http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=3382 No i katalog, do którego sam dotarłeś a może nie wierzysz w katalog, to w końcu tylko oficjalne wydawnictwo Giant-a. Co do kompetencji sprzedawców w skepach nie bedę si wypowiadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lustmord Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Cześć.Ja też zamierzam kupić rower do 4K. Ze wszystkich, które brałem pod uwagę zostały mi dwa: Giant XTC 2 2009 http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/...ain/3206/34557/ Cube LTD Team http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/LTD-TEAM_id_31069_.htm Ten czarno-zielony robi na żywo jeszcze większe wrażenie niż na zdjęciach. Generalnie większość ludzi radzi brać XTC, chociażby ze względu na kultową ramę. Ale co Wy o tym sądzicie? no rama w xtc 2 kultowa i w ogóle ale rama w cube jakaś gorsza nie jest , z tym że mi się bardziej podoba rama xtc . kolorystyka i tu i tu fajna waga obu ram podobna amor lepszy w cube w obu korby do wymiany na slx Teraz ceny.Giant'a mogę mieć za 3600,- a Cube'a za 3800,- Generalnie w każdym przydałoby się jeszcze coś powymieniać (np. Cube manetki, Giant przerzutka przód), więc szacunkowo można przyjąć, że ceny są podobne.. moim zdaniem przerzutki nie ma co na razie wymieniać, ta deorka pociągnie spokojnie troche i dluzej za to mozna korby na slx wymienić. jesteś może z Warszawy? bo ja z Warszawy i chętnie bym się dowiedział skąd wziąć xtc 2 za 3600 i tego Cube za 3800 ja generalnie jeszcze musze zobaczyć tego Cube bo nie widziałem go jeszcze na żywo. ale zdaje mi się że rama mi się może nie spodobać takie rurki matowe na tym zdjęciu.. co nie zmienia kwestii że nadal się rozglądam i szukam alternatywy może jakieś propozycje na hardtail do 4000 ? a xtc ma parzystą numerację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 a xtc ma parzystą numerację Ale nie w Polsce. no rama w xtc 2 kultowa i w ogóle ale rama w cube jakaś gorsza nie jest No widzę, że się znasz, następnym razem jak będzę potrzebował konsultacji to walę do ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacza Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Do Rulez Zgadzam się, że sprzedawca nie zawsze chce doradzić a często sprzedać. Przeważnie, bo oczywiście nie można uogólniać. Dzięki za link, jeszcze nie czytałem. Ciekawe jest to co piszesz, że ramy na rynek Polski są inne niż na rynki innych państw. Nie chce mi się w to wierzyć, ale sprawdzę to dokładniej. Nie mniej jednak rama Giant XTC ALUXX SL ma lepsze poważanie niż rama Cube Alu Superlite 7005. Do lustmord Zapraszam na Śląsk, u nas dają rabaty ;-) A co do kolorystyki Cube i lakieru, to jest i czarny matowy i błyszcząco-matowy (wersje kolorowe). Są ładne, jeśli miałoby komuś na tym zależeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Co do tej ramy Cube która "jakaś gorsza nie jest" , to waży 1750 gr w czarnym malowaniu w rozm 16" , a giant przy 17" waży 1545 gr. W dodatku Cube ma powaloną geometrię, jak na wyższej klasy rower XC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lustmord Napisano 17 Maja 2009 Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 ok przepraszam, niejasno to wyszło, mi chodziło o wygląd sam ;-) no to faktycznie z tego co mówisz xtc 2 wypada lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.