Skocz do zawartości

[rower] Scott contessa 55/40 - ktory lepszy?

kkom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przed chwila napisalm ten sam temat. admin uznal, ze powinien znalezc sie w smietniku, poniewaz brakowalo wpisu [rower] w temacie - chyba. podonego postu na forum nie znalazlam, wiec musialo chodzic tutaj o nawias kwadratowy... :) pisze wiec po raz kolejny.

wraz z mezem chcemy kupic rowery - za ok. 2000zl (za sztuke oczywiscie). maz juz jest prawie zdcydowany. ma na oku Bulls Sharptail 2 disc (bialy) http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=2455. mamy okazje kupic do za 1999zl - wart swojej ceny?

problem ze mna. rower ma byc uniwersalny. po gorskich wertepach raczej czesto nie bede jezdzila :D glownie sluzyc mi ma do jazdy po asfaldzie badz ubitej drodze. od czasu do czasu po lesnych sciezkach i blocie (max 10-20%). okolica w ktorej mieszkamy jest dosc pagorkowata, wiec dobre przerzutki i hamulce sa wazne. w przyszlosci planuje zamontowanie z tyl bagaznika i siodelka dla dziecka. wstepnie myslalam o typowo miejskim rowerze. od czasu do czasu organizujemy jednak dluzsze wycieszki, wiec na miejskim bede sie meczyla. latem planujemy w mezem kilkudniowa przejazdzke po alpach (oczywiscie po "dostepnych dla mnie" terenach, wiec wybor pada na rower crossowy.

na oku mam Scott Contessa 55 (z hamulcami tarczowymi mechanicznymi) http://scott.pl/product.php?id_cat=90&id_prod=457 za ok 1700 zl lub Contessa 40 (z V´kami) za troche ponad 2000zl http://scott.pl/product.php?id_cat=90&id_prod=456. Ktory wybrac?

czy w tych przypadkach hamulce tarczowe sa lepsze od V-brakeow? dlaczego contessa 40 jest drozsza od 55-tki? czy rowery te maja dobre parametry? jestem laikiem w tych sprawach, a chcialabym uslyszec zdanie nie tylko meza i sprzedawcy :P

mam ok 162cm wzrostu. jaka wielkosc ramy powinnam wybrac?

Napisano

nikt nie pomoze??

bylam w sklepie i sprzedawca powiedzial, ze model 55 ma kiepskie przerzutki, a hamulce tarczowe, ktore w nim sa nie sa wiele lepsze od tych v´ek z contessy 40. nie jestem wyczynowym rowerzysta. zauwaze roznice w czasie jazdy powiedzy tymi dwoma modelami?

Napisano

40 ma cieniowaną ramę (lżejsza i potencjalnie lepiej tłumi nierówności) i pewnie z niej wynika różnica w cenie. Hamulce V powinny działać dobrze i są lżejsze. Kilogram różnicy na masie powinnaś odczuć na podjazdach. Z tych 2 brałbym 40.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.