olecki Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam. Jako że z każdym dniem bardziej zagłębiam się w rowerowanie naszło mnie ostatnio pytanie. Czy można jeździć w butach rowerowych z przypięciem ( sorki, nie wiem jak to się nazywa) na zwykłych pedałach? Inaczej mówiąc czy w takich butach http://www.allegro.pl/item623626614_buty_m..._krajek_pl.html można jeździć na takich pedałach http://www.allegro.pl/item622053561_nowy_p...11_rzeszow.html Czy te wpięcie w bucie nie będzie przeszkadzało? Pytam, bo domyślam się że takie buty są bardzo wygodne, a jakoś średnio mi się widzi jeżdżenie na "uwięzi" Z góry dzięki ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Jeżeli pytasz, czy da się jechać, to tak, da się. Ale jest to koszmarnie niewygodne i niebezpieczne. Raz spróbowałem i wróciłem po 10min po zwykłe buty. Na drugi dzień miałem już pedały SPD. Te buty mają twardą podeszwę i noga ześlizguje się z pedałów. Jeżeli chcesz jeździć w butach rowerowych na zwykłych pedałach, to szukaj butów bardziej turystycznych, z miękką podeszwą. Polecam przeczytanie tematów o butach SPD i zapoznanie się z relacjami i wrażeniami po pierwszych jazdach w zatrzaskach. Może to cię przekona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olecki Napisano 11 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Dzięki ;] A łatwo się z takich profesjonalnych pedałów wypiąć? Żeby nie było BUM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Kwestia przyzwyczajenia i odrobiny wprawy. Po jakimś czasie nie zauważasz, że jesteś przypięty do roweru, to takie naturalne się wydaje . A co do łatwości, to ja jeździłem zimą w SPD i nie miałem problemu nawet na mocno oblodzonych drogach z wypięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Tak jak poprzednik napisał. W SPD zawsze możesz ustawić siłę wypięcia za pomocą regulacji sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olecki Napisano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Dzięki Wam Teraz już wszystko wiem Temat można zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.