Skocz do zawartości

[tarcza] Hałasujące hamulce

Tom1422

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z moim hamulcem Hayes Stroker Carbon tarcza 180mm, tył. Otóż strasznie hałasuje, piszczy i wydaje bardzo dziwny dźwięk. Kupiłem go nie dawno i na początku zachowywał się normalnie lecz po przejechaniu paru km zaczął strasznie piszczeć. Nie wiem co zrobić bo przyznam się szczerze że nie znam się na tym za bardzo. Tarcza jest prosto ustawiona więc nie wiem o co może chodzić. Hałas jest straszny i wątpię żeby tak było ok. Dodam tylko że wcześniej posiadałem tanie tarcze mechaniczne Promax które po paru przejażdżkach zaczęły podobnie piszczeć. Z hamulcami nic nie robiłem bo nie chce nic uszkodzić. W czym jest problem? Trzeba wyczyścić klocki i tarcze, odtłuścić? Proszę o pomoc :)

• 11 miesięcy temu...

Witam ! mam podobny problem ale występuje tylko i wyłącznie przy hamowaniu. Jak mocno przycisnę to jest niesamowity dźwięk słyszalny chyba na 500m...Odtłuszczacz w spray dałem na tarcze i to był mój błąd bo właśnie po tym wydobywać zaczęły się te dziwne piski...Wcześniej tylko jak jeździłem po kałużach...Czy ktoś ma konkretną metodę na pozbycie się tych nieprzyjemnych dźwięków wydobywających się z hamulców tarczowych ?

• Mod Team

Poblemów z piszczeniem i skwierczeniem jest bynajmniej kilka

miedzy innymi nie odpowiednio ustawiony zacisk wzgledem tarczy. Skutiem tego jest czasem niewyobrażalny pisk podczas hamowania ale we wczesnej fazie (lekki zacisk).

Piszczenie i skwierczenie podczas mocnego hamowania jest prawdopodobnie oznaka zasyfienia tarczy/klocków czymś. Tarcze skutecznie wyczyścić (ja używam papier ścierny wodny ok 400) klocki jak sie da też odtłuścic (jak metaliki można wypiec w wysokiej temp.)

Tom1422 mówisz ze to tylny hampel ?? Moze masz lekko przekrzywiony zacisk/mocowanie i po paru km jak sie klocki docierają zaczyna piszczeć ?

Piszczenie jeszcze moze spowodowac niedokrecony zacisk (za slabo dokrecony) i w tedy podczas hamowania wystepuja drgania. Do czyszczenia tarczy uzywam tylko i wylacznie alkoholi, denaturat jest dobry, zadnych rozpuszczalnikow, czy odtluszczaczy w spreju. Jesli na klocki jakims cudem olej kapnie, to opalarka, lub hoter (lutownica, w ktorej lutuje sie cieplym powietrzem) jest zwykle wystarczajaca

Sęk w tym ze jak tarcza by była zatłuszona z automatu masz zatłuszczone klocki :P a z nimi gorzej. Wyciąg je i sie im przyjrzyj. Łatwo będzie poznać czy klockom coś dolega.

To jest mój pierwszy rower z tarczówkami :) Nie wiem czy mogę grzebać bo rower jest na gwarancji i objęty serwisem...ale z tą obsługą różnie bywa może przejadę się do sklepu i zapytam :icon_wink:

• Mod Team

Nie chciał bym cie ani namawiać ani sprowadzać na złą drogę ale ja bym nikomu nie dał dotknąć mojego roweru. Znaczy przejechać sie to spoko ale serwis ... stary zapomnij jak go znam najlepiej i sam go wyreguluje najlepiej. Jak czegoś nie wiem to sie pytam i później już wiem.

A ty masz na gwarancji to inna bajka troszke. Mi sie wydaje ze w serwisie i tak z tym nic nie zrobią a na końcu powiedzą ze tak ma być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...