Skocz do zawartości

[kierownica] Jaką wybrać do Xcountry/jump

rootsrat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Proszę o pomoc, jako że jestem początkujący i nie za bardzo znam się na tajnikach rowerowania :(

Wygiąłem parę dni temu kierownicę przy skoku i chciałbym kupić nową. Nie za bardzo wiem co wybrać. Roweru używam głównie do wycieczek XC i skakania (często w mieście). No i codziennie dojeżdżam do pracy.

Mam około 183cm in ważę 82kg.

Rower Land Rover DSX 90 z Rock Shox Judy TT z przodu, przerzutki Deore XT (przód i tył).

Aktualnie przy rowerze mam mostek 110mm i (wygiętą :P ) kierownicę 25.4mm. Mam następujące pytania:

1. Jakiej długości mostek proponujecie? Wydaje mi się, że krótszy będzie lepszy do XC i skoków? Może 90mm?

2. Czy warto zainwestować w nowy mostek na kierownicę 31.8mm czy pozostać przy 25.4?

3. I najważniejsze pytanie: czy wybrać kierownicę aluminiową czy karbon (biorąc pod uwagę, że skaczę - czy karbonowa nie złamie się/pęknie?)

Serdeczne dzięki za pomoc!

Napisano

osobiscie nie zauwazylem roznic w sztywnosci 31,8 i 25,4 ale pewnie dlatego, ze trudno to odczuc przy podobnym cieniowaniu kokpitu

skoro skaczesz, to gieta w granicach 650mm, raczej alu

Napisano

Uświadomiono mi właśnie, że XC i skoki nie idą w parze, dlatego proszę zignorować wątek o skokach i kierować sie przydatnoscią kierownicy i mostka do XC.

Więc - jaki mostek i kiera do pure XC? Długość? No i alu czy karbo?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...