rootsrat Napisano 10 Maja 2009 Napisano 10 Maja 2009 Witam. Proszę o pomoc, jako że jestem początkujący i nie za bardzo znam się na tajnikach rowerowania Wygiąłem parę dni temu kierownicę przy skoku i chciałbym kupić nową. Nie za bardzo wiem co wybrać. Roweru używam głównie do wycieczek XC i skakania (często w mieście). No i codziennie dojeżdżam do pracy. Mam około 183cm in ważę 82kg. Rower Land Rover DSX 90 z Rock Shox Judy TT z przodu, przerzutki Deore XT (przód i tył). Aktualnie przy rowerze mam mostek 110mm i (wygiętą ) kierownicę 25.4mm. Mam następujące pytania: 1. Jakiej długości mostek proponujecie? Wydaje mi się, że krótszy będzie lepszy do XC i skoków? Może 90mm? 2. Czy warto zainwestować w nowy mostek na kierownicę 31.8mm czy pozostać przy 25.4? 3. I najważniejsze pytanie: czy wybrać kierownicę aluminiową czy karbon (biorąc pod uwagę, że skaczę - czy karbonowa nie złamie się/pęknie?) Serdeczne dzięki za pomoc!
premier2 Napisano 10 Maja 2009 Napisano 10 Maja 2009 Jeżeli zmieniasz mostek, to biorąc pod uwagę twój styl jazdy brałbym 31,8mm. Będzie sztywniejsza. I raczej aluminium.
nabial Napisano 10 Maja 2009 Napisano 10 Maja 2009 osobiscie nie zauwazylem roznic w sztywnosci 31,8 i 25,4 ale pewnie dlatego, ze trudno to odczuc przy podobnym cieniowaniu kokpitu skoro skaczesz, to gieta w granicach 650mm, raczej alu
rootsrat Napisano 10 Maja 2009 Autor Napisano 10 Maja 2009 Uświadomiono mi właśnie, że XC i skoki nie idą w parze, dlatego proszę zignorować wątek o skokach i kierować sie przydatnoscią kierownicy i mostka do XC. Więc - jaki mostek i kiera do pure XC? Długość? No i alu czy karbo?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.