Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Lampa przednia (do 200 zł)

Arxas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam przyzwoitej przedniej lampy. Po zmroku jeżdżę głównie po mieście, ale zależy mi na tym, żeby w słabo oświetlonych miejscach mniej więcej (:)) coś widzieć. Poza tym w przypadku konieczności przejechania przez park nie chciałbym wylądować twarzą na drzewie :) Zależy mi na zasilaniu bateryjnym oraz na tym, żeby lampka była w miarę zgrabna i nie wyglądała jak armata od czołgu <_<

Przejrzałem tematy dotyczące oświetlenia i w większości z nich wspomniano Sigmę Powerled, jednak obecnie jej cena oscyluje wokół 300 zł, a to jednak trochę za dużo jak na moje możliwości w tym momencie.

Napisano

Za Bocialarkę podziękuję - interesuje mnie również estetyka lampki, więc wolę coś, co nie było składane na kolanie ;) Sigma Pava wydaje się być dość ciekawa - widziałem test, na którym pokazane było, że całkiem nieźle oświetla drogę - znalazłem ją jednak w niezbyt satysfakcjonującej mnie cenie, a mianowicie za 260 zł - może Ty ją widziałeś gdzieś taniej, skoro ją poleciłeś?

Bardzo proszę także o inne propozycje :rolleyes:

Napisano

A może jakaś fabryczna latarka? Ultrafire ma w ofercie kilka bardzo ciekawych propozycji, również takich które prócz specjalistycznych aku, można zasilać zwykłymi paluszkami.

Napisano

Tak na szybko znalazłem za 210 zł, jednak jakbyś dobrze poszukał to powinieneś znaleźć taniej. Coś mi się zdaje, że całkiem niedawno widziałem jakoś za 180 zł (ale to może mi się zdawać) :rolleyes:

Mam Bocialarkę i imho wygląda estetycznie. Mała, zgrabna i prosta. Ale rozumiem, że co jednemu się podoba, drugiemu nie musi ;)

Napisano
A może jakaś fabryczna latarka? Ultrafire ma w ofercie kilka bardzo ciekawych propozycji, również takich które prócz specjalistycznych aku, można zasilać zwykłymi paluszkami.

Wolę raczej coś z góry przystosowanego do montażu na rowerze - nie chcę kombinować z mocowaniem i później gdzieś zgubić lampkę :)

Jak na razie Sigma Pava prowadzi, ale dalej jestem otwarty na propozycje :)

edit: znalazłem test Sigmy:

http://www.napieraj.pl/xoops/modules/wfsec...p?articleid=335

Do tego znalazłem ją za 209 zł w sklepie, który ma siedzibę w moim mieście :D

http://www.rowerystylowe.pl/sigma-pava-p-2831.html

Najprawdopodobniej wybiorę się po nią w poniedziałek, ale może do tego czasu jeszcze ktoś pokaże coś godnego uwagi, dlatego dalej proszę o propozycje :D

Napisano

Mam Sigme Pava i jest to najlepsza lamka przednia ever.

+ dwa tryby: standard (w zupełności wystarcza) i full (to już w lesie, w ciemnościach egipskich);

+ długo trzymają baterie (zwykłe AA alkaiczne);

+ super prezentuje się na rowerze;

+ lampka wykonana jest z tworzywa gumo-podobnego dzięki czemu nie wygląda jak kawał plastiku dla dzieci, a jak w pełni profesjonalna lampa;

+ jest to lampka którą worze w plecaku i wieczorkiem przypinam w celach oświetleniowych :-) system mocowania jest całością z lampką (jak dla mnie plus);

Cena moim zdaniem jest w porządku jak na ten segment lampek, mogę śmiało polecić.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Chyba nie kupisz bo produkt jest niedostępny. W takiej cenie był chyba dawno temu :wub:

A nie lepiej coś z cateye?

Kiedyś miałem od nich lampkę na 4xAAA i nie był to o zgrozo żaden led tylko poządny halogen!

Teraz widzę są nowsze modele już ale do 200zł coś kupisz na pewno.

• 2 tygodnie później...
Napisano

TocaS ta "Nowa Lampa CatEye HL-EL530 - NAJLEPSZA DIODA" to zwykły marketing sprzedającego - zmienić opis i podnieść cenę, może się ktoś złapie :)

Na chwilę obecną jedyną firmową lampką wartą zainteresowania w cenie sub 200 pln jest Pava.

Napisano
Na chwilę obecną jedyną firmową lampką wartą zainteresowania w cenie sub 200 pln jest Pava.

Czy będzie lepsza od Cateye HL-EL320 - posiadam ??

Bo teoretycznie CatEye EL530 ma więcej kandeli od 320.

Napisano

To zdjęcie jakieś dziwne, mam 320 i lepiej oświetla droge moim zdaniem jak na tym drugim tyle, że światło jest białe. Porównam jeszcze 530 w sklepie i zobacze. Bo znów denerwuję mnie że Sigme trzeba ładować często.

Napisano

Wiesz dlatego nie robię porównania "moim zdaniem" tylko zostawiam to przetwornikowi adc <_<.

Oko ludzkie akomoduje się do ilości swiatła i po jakimś czasie "jest lepiej", tak samo indywidualny jest odbiór barwy swiatła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...