Paweł-Sz Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Witam Jak w temacie, co lepiej kupić. Planuję XT shadow lecz nie wiem jaką mam kupić z długim wózkiem czy krótkim, z normalną sprężyną czy odwrotną. Czym się kierować przy wyborze, nie wiem czym one się różnią. Manetki też zmienię na XT i tutaj też mam pytanie czy są dwa różne modele dla sprężyny normalnej i odwrotnej czy może jeden odsługuje oba typy i o co chodzi z tą sprężyną? Proszę o pomoc bo niedługo zakupy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Kolega niby ma już kilkadziesiąt postów a z wyszukiwarką się chyba nie chce zaprzyjaźnić. Kilka tematów niżej jest jak byk temat poświęcony XT Shhadow i mający chyba 9 stron. Proponuję tam zajrzeć. Wszystkie pytania, które zadałeś mają tam odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 To czy przerzutka z dlugim czy z krotkim wozkiem, to zalezy chyba od tego jakiej wielkosci masz tarcze na korbie i kasecie, jednak jesli to jest XC to prawie na bank bedzie to dlugi wozek Jesli zdecydujesz sie na manetki dualcontrol wtedy zalecana jest przerzutka ze sprezyna odwrotna, jesli natomiast na rapidfire to przerzutka ze sprezyna normalna @UP: A co tak brutalnie? Chlopakowi zalezy na czasie, a z autopsji wiem ze wyszukiwarka na tym forum... sux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Wyręczyłem konieczność zaprzyjaźnienia się z wyszukiwarką podając konkretną pozycję tematu poświęconego TYLKO przerzutce XT Shadow. I tak jak dopisałem - jest tam WSZYSTKO o co pyta autor tematu. Poza tym - najpierw szukamy, później zadajemy pytania - pod warunkiem, że wyszukiwarka nic ciekawego nie wypluła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Shadow jest tylko z normalną sprężyną, wózek średni i długi do wyboru. Odwrotna sprężyna jest w "zwykłej" wersji XT, również w 2 długościach wózka. Model XT RD-M770(odwrotna sprężyna), XT RD-M771(normalna), XT RD-M772(Shadow). GS wózek średni, SGS długi. Manetki RapidFire będą działały z każdą przerzutką, DualControl też, ale tu lepiej mieć odwrotną sprężynę. A speq ma rację, bo wszystko jest w dziale napęd, wystarczy tylko tam zajrzeć. Jeżeli są dodatkowe pytania, można podpiąć się pod istniejący temat. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł-Sz Napisano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Dziękuję za wyjaśnienie Manetki RapidFire będą więc z tego co piszecie normalna sprężyna ma być. Kasetę planuję XT 11-32T. Jeszcze tylko powiedzcie jakie wózek do tej kasety i już was nie męczę. Faktycznie nie poszukałem, przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 jeszcze podaj jakie masz skrajne tarcze z przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 bierz średni, ale uważaj z prekosami łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł-Sz Napisano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 z przodu mam slx 22, 32, 44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 tu masz wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 To czy przerzutka z dlugim czy z krotkim wozkiem, to zalezy chyba od tego jakiej wielkosci masz tarcze na korbie i kasecie, jednak jesli to jest XC to prawie na bank bedzie to dlugi wozek Jeszcze tylko powiedzcie jakie wózek do tej kasety i już was nie męczę. Faktycznie nie poszukałem, przepraszam zamiast przepraszać lepiej czytaj uważniej Jeżeli masz korbę 44/32/22 i kasetę 11/32 to tylko i wyłącznie długi wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Andrew, co ty gadasz? Średni wystarczy, pod warunkiem nieużywania przekosów, co i tak nie jest zalecane do normalnej eksploatacji. Oczywiście dłuższy będzie bezpieczniejszy dla mniej doświadczonego użytkownika. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Takze mam korbe 22/44 i kasere 11-32 i posiadam przerzutke xt ze srednim wozkiem. I naped pieknie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 premier2 - tak jak napisałeś - długi wózek lepszy będzie dla niedoświadczonego bikera. Ja mam u siebie shadowa na długim wózku i nie uważam żeby to był zły wybór. Przy ustawieniu 1:1 mam łańcuch napięty na max, a przy 3:9 jest idealnie. Przerabiałem u siebie obydwa typy wózków i takie jest moje zdanie, z którym nie każdy musi się zgadzać gustibus non est disputandum PS. tak w ogóle to zauważyłem, że przerzutka "Shadow" nieco słabiej radzi sobie z napinaniem nadmiaru łańcucha od non-shadow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Ja mam odmienne zdanie co do napinania łańcucha. Wózek średni podoła. Sam na takim jeżdżę i nie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.