arkoslaw Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Witam. Planuję kupno amorka przedniego i zastanawiam się nad nabyciem Suntoura Raidona RL Air za 440 zł. Czy będzie on dla mnie odpowiedni przy moich 55 kg? Tzn. czy nie jest za twardy i czy przy mojej niskiej wadze będzie wybierał liście? Czy może proponujecie coś innego? Jeżdżę: 50% las, 50% asfalt. Proszę o opinie i ewentualne alternatywy dla tegóż oto amortyzatora. Pozdrawiam http://allegro.pl/item629120354_sr_suntour...2008_super.html
Schwefel Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Przecież to powietrzny amor, więc nie będzie problemu z dopasowaniem go pod niską wagę.
Mod Team bogus Napisano 7 Maja 2009 Mod Team Napisano 7 Maja 2009 Mam Raidona, tyle że wersję bez manetki. Przez kilka miesięcy użytkowania nie miałem powodów do narzekania. Ale jedno jest pewne, że liści to on wybierał nie będzie, nie przesadzajmy. Ogólne amortyzator godny polecenia. W takiej cenie nic innego rozsądnego nie znajdziesz.
Tullus Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Podepnę się pod temat z moim pytaniem. Czy Raidon jest dużo gorszy od Epicona ? (chodzi mi o model na 2008). Czy warto dopłacić 100 zł do Epicona ? Dodam, że Raidon byłby LOD, a Epicon LO RL.
nowciue1000 Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Ja mam Raidona RLD i mam mały problem nie moge znaleźć zaworu do podpompowania amorka. Z jednej storny mam taki gaget do blokowania skoku z manetka do kierownicy a z drugiej jakieś pokretło do ustawiania czegoś tam:D. Rozbierałem te elementy ale nigdzie nie było wspomnianego wcześniej zaworku. Na stronie suntour nie moge znaleźć żadnych pomocy, może ktoś z Was czai temat. Prosze o pomoc z góry dziekuje.
nowciue1000 Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 I.C.E. Yes Travel 100 or 120 mm System Coil spring / Hydraulic remote speed-lock w. rebound adjust Lower Magnesium monocoque Leg Color Matt black / Metallic silver Crown Alloy Integrated HD Semi-ID type / 44mm Stanchion tube Cro-mo Stanchion tube finish Black finish Finish Shot anodized Black Steerer tube Cro-mo Lenght ( w / o thread ) 255 mm Crown race diameter 30 mm Wheel size 26" Brake Disc (international standard type) Preload adjuster Yes Rebound Damping adjuster Yes max. disc diameter 185mm to są dane ze strony producenta a sprężyny jeżeli o to chodzi to są na pewno
Arkadius88 Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Jak dobrze rozumiem angielski (a myślę że tak) to masz wersję sprężynowo-olejową
Mod Team bogus Napisano 8 Maja 2009 Mod Team Napisano 8 Maja 2009 RLD nie ma komory powietrznej tak samo jak LOD. LO i RL taką posiadają. Myślę, że różnicy wielkiej nie będzie pomiędzy Raidonem a Epiconem.
Tullus Napisano 8 Maja 2009 Napisano 8 Maja 2009 Dzięki bogus92 pocieszyłeś mnie. Kupiłem Raidona z tego sklepu http://www.bike-land.pl/amortyzator-przedn...2008-p-386.html wg tytułu jest to LOD, ale wg opisu to zwykły LO. Na pewno jest to wersja powietrzna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.