Skocz do zawartości

[wyprawa] Rowerem do Jerozolimy-> szukam kompana

kryvan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, plan jest taki, żeby zamknąć sesję w zerówkach do początku czerwca

i ruszyć w drogę 5-6czerwca

Dystans całkowity to około 3700-4000km, (jestem ze śląska)

średnio dziennie chciałbym robić 150km,

wychodzi wtedy 25-26dni na drogę + 7 dni zapasu + 5 dni zwiedzania Jerozolimy i okolic -

powrót samolotem w granicach 13-15 lipca do Niemiec najpewniej,

koszt przelotu z rowerem w granicach 150-180euro. Koszty noclegów po drodze praktycznie zerowe, w samej Jerozolimie jakieś będą na pewno)

$ na pewno będzie trzeba na żarcie trochę (na moje oko w granicach 5-8euro dziennie)

Biorę namiot, ale liczę również na korzystanie z noclegów na parafiach (Jerozolima jako cel pielgrzymkowy)

Załatwię stosowne zaświadczenie o byciu pielgrzymem w drodze do Jerozolimy

(idąc z buta do Rzymu dzięki takiemu zaświadczeniu 30/40 noclegów było za friko na parafiach, reszta pod namiotem bądź pod chmurką)

Pytajcie o więcej informacji

• 2 tygodnie później...
Napisano

witaj, Pisałeś do mnie wcześniej miałem jechać na wyprawe Chorwacja, Bośnia Albania, Grecja, ale raczej nie pojade zastanawiam się nad tą wyprawą do Izraela, bo plany mi się zmieniły, pozatym niedawno z tamtąd wróciłem. I pojechał bym tam jeszcze raz.Napisz mi prosze z kąd chcesz wyjechać i dokładnie kiedy, napisz też w jaki sposób chcesz wjechać do Izraela, bo jeżeli przez Syrie to do Izraela Cię nie wpuszczą....

pozdrawiam

Dominik

Napisano

szkoda, że nie 5-6 sierpnia, bo wtedy bym się z tobą na pewno wybrał :blink: Po 1.) wtedy będę po praktykach i maratonach; 2.) wtedy byłaby pewnie dużo lepsza pogoda - mniej gorąco - a na rowerze nie lubię się gotować :D

Napisano

Hej! Ruszam spod własnego domu -> Piekary Śląskie

Sytuację w tamtych rejonach trochę poznałem od osób, które tam były. Nie ma granicy dla cywilów pomiędzy Syrią a Izraelem ale można się dostać przez Jordanię. Możliwość powrotu drogą lądową odpada, bo z pieczątką Izraela do Syrii czy do Libanu Cię nie wpuszczą. Kombinuje się wtedy i bierze np tę pieczątkę na osobny blankiet ale wtedy i tak zostaje pieczątka wyjazdowa z Jordanii a Syryjczycy nie są głupi.

Muszę jechać do Wawy, chyba w najbliższy weekend wyrobić wizę.

Kompletuję teraz sprzęt do końca i rozkminiam dokładną trasę.

Wyjechać bym chciał 3-5 czerwiec. Gość z jednego przedmiotu nie chce się zgodzić na zerówkę, będzie we wrześniu 2 termin :<

pozdrawiam

Napisano

słuchaj, podaj mi koniecznie do siebie nr na kom., gg oraz maila, zardzonie do Ciebie i pogadamy,

lub skontaktuj sie na moj nr 509818323, gg 4797592

pozdrawiam,

Dominik

• 2 miesiące temu...
Napisano

Udało nam się z Dominikiem zgadać i wspólnie dotrzeć do Jerozolimy!

Zainteresowanych zapraszam na fotorelację -> www.kryvan.pl

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...