Skocz do zawartości

[amortyzator] SID 2005 Dual Air

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam pytanko, posiadam SID race lub team (bez blokady, nie pamiętam który to) z 2005 i zauważyłem jakby takie pukanie w jego pracy w momencie kiedy amortyzator wraca i blokuje się na maksymalnym skoku. Takie metaliczne uderzenie, nie jest mega głośne ale przy szybkiej pracy na zjazdach jest denerwujące - może wiecie co to może być?

druga sprawa, pukać przestało gdy ustawiłem go na negatywna 30psi pozytywna 120psi. Jest twardy, wolniejszy, ale mi odpowiada taka praca, przynajmniej nie pływam na podjazdach - pytanie czy mogą być takie ciśnienia?

kolejny mit : ciśnienie w negatywnej zawsze niższe niż w pozytywnej? czy to prawda bo zdania w internecie są podzielone, w instrukcjach harfy z różnych lat dotyczące sid'ów też są różne poglądy - jak jest naprawdę?

czym charakteryzuje się praca komory pure delight? bo mam takową, ciśnienie zalecane to 20-60psi lecz na skrajnych ustawieniach nie odczuwam różnicy w pracy amortyzatora.

z góry dzięki za odpowiedź

p.s. radziłem się w dwóch mkbike, w pierwszym na pytanie czy może być duża różnica ciśnień w dual air z korzyścią na pozytywną dostałem odpowiedź "nie, bo nie" a w drugim "tak, jeśli pracuje dobrze to tak".

p.s.2 moja waga to 70kg więc chyba nie jestem za ciężki na niego.

Napisano

Czy w negatywnej może być większe - oczywiście, że tak - ale bez przesady, bo można wtedy obniżyć zawieszenie ;) - ale im mniejsze w negatywnej w stosunku do pozytywnej tym jest sztywniejszy - w drugą stronę będzie czulszy.

Goleń z pure-delight jak zwiększysz ciśnienie powinna redukować efekt pompowania np. przy podjazdach - osobiście też dużej różnicy nie widzę.

A co hałasuje - to tak trudno powiedzieć - najlepiej rozebrać i zobaczyć - nie jest to skomplikowany mechanizm i powinno być od razu widać przyczynę - może np. uszczelka spadła, czy się przesunęła, albo się luzy pojawiają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...