Skocz do zawartości

[piasta] Mavic Crossride wycie w czasie jazdy

Forensic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno w mojej tylnej piaście Mavic Crossride pojawił się taki oto problem :

w czasie. jazdy na luzie (głównie na szybkich i wyboistych zjazdach) z okolic tylnej piasty dobiega głośny dźwięk jakby wycie/ tarcie opony o twardy przedmiot. Jednocześnie kaseta zaczyna się lekko obracac luzując łańcuch, który zaczyna włazic między szprychy. Dźwięk ustępuje gdy zakręce korbą.

Co to może byc? Coś z bębenkiem, czy łożyska?

Napisano

Koło wróciło z serwisu Harfy. Jak się dowiedziałem tylna piasta (bębenek) Crossride wymaga czyszczenia i smarowania po przebiegu 800 - 1000km co zostało wykonane w w/w serwisie. Obecnie jeździ się cicho, bez niedomagań i chyba konkretnie nasmarowali bębenek bo zapadki ciszej pracują niż nowe z fabryki -trochę brakuje mi tego głośnego cykania.

• Mod Team
Napisano

Po ilu? :)

Moje mają już jakieś 4500 km i serwisu jeszcze nie widziały. :)

Teraz niestety mnie to czeka, bo coś nie tak z bębenkiem,

jest tak jakby czasem zapadki nie łapały, zdarza się to raz na 20 - 30 km. ;)

Napisano

Coś w tym jest... Tzn. ja tam w ten 1000 km nie wierze, moje po dystansie jakichś 3000-4000 km (było to już jakiś czas temu) miały identyczne objawy - w środku nocy w środku lasu :) Smarowanie pomogło. Ale rzeczywiście warto je smarować częściej niż występowanie takich wyraźnych objawów, bo potem szybko zajedzie się teflonową tulejkę w bębenku (swoją drogą idiotyczny patent), a dostanie takiej to prawie cud, choć oczywiście (w teorii) można kupić cały korpus bębenka.

Ale, że Polak potrafi to tulejka zrobiona z opakowanie po tabletkach musujących typu pluszzz działa lepiej niż teflonowy oryginał :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

a ile sobie harfa życzy za taką śmieszną usługę? i napisze od razu z innym problemem żeby nie zakładać nowego tematu a mianowicie problem dotyczy wymiany łożysk w corssmaxach sl czy orientuje się ktoś jakie łożyska wchodzą do tylnego koła chodzi mi o dokładne oznaczenie tych łożysk bo wiem że bez problemu dostanie się zamienniki i dokładnie chodzi o to śodkowe od bębenka żeby zniwelować luz na nim bo podkładkami nie da się nic zdziałać a z usług harfy nie chcę korzystać bo wiem że mają kosmiczne ceny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...