Skocz do zawartości

[Obręcze] Lekkie i tanie do XC

Wooyek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie byście polecili lekkie (~450 g) i tanie (<150 zł za 2 szt.) obręcze do XC (26")?

Warunki pracy:

- hardtail XC;

- biker 60 kg przyzwyczajony do fulli (czyli nie mają być pancerne, ale też nie plastelinowe);

- opony 2.0" - Kenda Karma, więc dość spory balon - im szersze obręcze, tym lepiej;

- hamulce V-brake;

- piasta 32 otwory.

Na razie myślę o Accentach Offrider:

http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=1306

(55 zł, 450 g, szerokość 19 mm)

Ale może podsuniecie jakieś inne ciekawe typy, może nieco bardziej "obręczowych" firm? :thumbsup:

Napisano

Alexrims Ace18

Mavic Xm317

ja polecę też od siebie Alexrims Equalizer , ale one katalogowo drogie jak pies są, ale wytrzymałe :)

Napisano

Hm, opinie na forach grawitacyjnych trochę mnie zraziły do Equalizerów, więc nie będę w nie inwestował <_< Wolałbym tą kase przeznaczyć na sprawdzone XM317, ale to i tak za drogo - nie sądzę, żebym odczuł różnicę w stosunku do tańszych obręczy, a jeszcze kilka rzeczy w rowerze wymaga solidnego doinwestowania ;)

ACE18 jest ciekawym typem, zastanawiam się też nad Mavicami XM117 - miałem kiedyś w rowerze enduro i dawały radę, kosztują 65 zł. Wciąż jednak chyba najbardziej podobają mi się Accenty (Trackliner/Pathfinder/Offrider) - bo prawie identyczne, jak konkurencja, a zawsze ~10 zł tańsze i podobno nie odstające jakością...

Napisano

Pewnie czytałeś o Sunrims Equalizer a nie o Alexach http://www.alexrims.com/product_detail.asp...cat=2&id=59 , ale nie zmienia to faktu że drogie.

Ace18 spokojnie nada się na karmę 2.0" czy też wiele innych opon 2.1" , mimo że jest ciut węższa od wielu innych obręczy.

Co do maviców xm117 to powinny być one słabsze {mniej wytrzymałe} od xm317, które z reguły mają bardzo dobrą opinie {moja jest conajwyżej średnia}.

Poszukaj w tym dziale opinie użytkowników xm117 i obręczy accenta, zapewno takie odnajdziesz.

Z sunrimsa ciekawa jest mach 4, ale nie u każdego ma dobrą opinię ta obręcz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...