Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Hałasująca sprężyna mojego amorka.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy to awaria, gdy podczas jeżdzenia i gdy uderzam ręką o dolną goleń sprężyna hałasuje? Słychać metaliczny dźwięk. Posiadam SR Suntour XCM V-2 i zauważyłem to tydzień od kupienia go.

Proszę o poradę i pozdrawiam!

;)

Napisano

Stukanie sprężyny o goleń to normalka nawet w droższych amortyzatorach. Po prostu nieściśnięta sprężyna ma pewien luz w rurze i z natury ma skłonność do obijania się o jej ścianki.

Możesz rozwiązać ten problem na kilka sposobów, ale najpierw zastanów się, czy podczas normalnej jazdy też coś Ci przeszkadza. Bo jeżeli nie, to nie ma sensu grzebać w tym suntourze i na siłę coś poprawiać.

Napisano

U mnie przy uginaniu słychać jak sprężyna ociera o goleń. To norma w sprężynowcach zwłaszcza w tych z większym skokiem. I nie ważne czy to amor za 500 czy za 3000zł.

Napisano

Na przykład w RS Pilot producent na sprężynę założył osłonkę z tworzywa sztucznego, chyba po to, aby z amora nie dochodziły dźwięki o których piszesz. Może rozwiązaniem było by kupno koszulki termokurczliwej lub owinięcie sprężyny taśmą izolacyjną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...