Skocz do zawartości

[higiena] rękawiczki

3aran

Rekomendowane odpowiedzi

Do tych co piorą co wycieczke - to ile wy macie par rękawiczek i ile nowych na sezon kupujecie?

może jeżdżą na wycieczki raz na miesiąc? Sprawdzałem swoje rękawiczki kilka dni temu(leżały miesiąc w kącie, bo wyrównuję opaleniznę :) ) i nie śmierdziały. Rękawiczki z zaprzyjaźnionego kraju - Pakistanu.

Do tych co piorą co wycieczke - to ile wy macie par rękawiczek i ile nowych na sezon kupujecie?

Generalnie jest tak że jeśli nie będziesz prać ciuchów zaraz po jeździe to będą zatykały Ci się pory w nich, pory przez które ma być odprowadzany pot. Po pewnym czasie wszystko zacznie wonieć a koszulka przestaje spełniać swoje zadanie (coraz słabiej odprowadzać będzie pot) Podobnie jak będziesz prać koszulkę w proszku. Proszek zatyka pory i koszulka przestaje odprowadzać pot zamiast tego zaczyna go magazynować i zaczyna się zachowywać jak zwykła bawełniana.

Dlatego ciuchy należy prać w żelu i po każdej wyprawie (na drugi dzień są suche i gotowe do jazdy).

pozdrawiam

MAX

a co to za żel? bo ja wrzucam swoje do pralki - ze wszystkim.......

Normalny żel do prania. Środek piorący musi być w płynie ma za zadanie dokładnie spenetrować pory. Wszystkie tkaniny oddychające i z membranami należy prać w płynnych środkach (żelach do prania) ewentualnie specjalnych środkach piorących one są niestety bardzo drogie. Taniej wychodzi w żelu :P

Całe pranie wszystkich ciuchów łącznie z płukaniem robię w zlewie lub w misce ręcznie, w ciepłej wodzie nie gorącej trwa to nie dłużej niż 10 min.

Efekt jest taki że nic nie śmierdzi nic nie jest przepocone i jest pachnące. Zdecydowanie lepiej się jeździ w takich ciuchach. Po drugie koszulka bardzo szybko odparowuje na zewnątrz trzymając przy tym ciepło wewnątrz.

Jeśli jeździsz codziennie lepiej zaopatrzyć się w 2 pary ciuchów.

Miałem przypadek na początku że wyprałem koszulkę po kilku dniach w proszku i efekt był następujący:

http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=43220

Teraz już tego nie ma :)

pozdrawiam

MAX

• 1 miesiąc temu...

O Jezusie miłosierny...nie prałem ich od początku sezonu aff. Jak przeczytałem co wy tu piszecie i powąchałem rękawiczki to az usiadłem na fotel ...;p muszę je wyprać do jutro bo jutro długa jazda ;p

Tak więc taka zasada : Pamiętaj bikerze młody nie używaj rękawiczek do roboty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...