Skocz do zawartości

[Waga] Czy masa roweru ma znaczenie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś chce spróbować jak to działa w praktyce polecam przejechać się asfaltem po płaskim z załadowanym plecakiem ze stelażem. Np +20 kilo. Ciężko się rozpędzić, ale potem rower można powiedzieć jedzie sam. ;) Do puki nie trafimy na podjazd.

Na pewno różnice były by ogromne, gdyby to 5kg umieścić w kołach:) Moim zdaniem najważniejsza jest właśnie masa rotowana. Za dosłownie pare dni dam swoją dokładną wypowiedź, ponieważ aktualnie mam rower XC ważący ok. 12kg, a w drodze do mnie są już koła ważące o ponad 1kg mniej od obecnych:D:D:D:D Po założeniu kół i po jakiejś męczącej trasie zdam tutaj swoją dokładną relacje i opisze wrażenia;) Pozdrawiam!

No tak, tak.

Wiadomo, że czym lżej tym lepiej(i śmieszne argumenty tu padły ze może być inaczej) ale chodzi o to czy jeśli uda sie zejsć np to 12kg to odczuję tą różnicę?

I chodzi mi o zmianę tych elementów które nie mają subiektywnego wpływu na jakość jazdy jak np opony gdzie po zmianie mogą zmienijszyć się opory toczenia a ktoś zapisze to na konto niższej masy.

Gdyby opony zostawić bez zmian to czy po wymianie innych elementów(no właśnie, na czym da sie zaoszczędzić najwięcej masy najniższym kosztem?) ta różnica 1 czy 2 kg tak wiele nam da?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...