Skocz do zawartości

[rower] projekt roweru, proszę o ocenę i sugestie.

Wolverine

Rekomendowane odpowiedzi

nom wg mnie ogolny rozklad kasy na rower za ok 2500zl powinien byc taki: rama, amor, kola po 500zl, na rame nawet i 700, a reszta byle nie wnerwiala, a nie przerzutki xt/slx, po co to komu do stosunkowo slabej ramy

amor - celowalbym w uzywana tore 318/rst first

kola - skladal cos na ksztalt novatec, dt champion, xm317

rama - kwestia gustu, ciala i wielu innych

przerzutki jakies stare sramy 7.0, sx4, ew deorki jak musi byc szamano, fajnie jeszcze jakas przyzwoita korbe i opony dorwac

• 2 tygodnie później...

Ktoś coś pisał o ramie Accent Tormenta. Wg. mnie nie warto. Może troszke lżejsza i tańsza, ale warto dopłacić te 7 czy 8 dyszek do El Nino. Zyskamy na sztywności, bo ta rama jest z hydroformowanego alu. Za to z doborem satysfakcjonującej sztycy będzie troche zachodu. Średnica sztycy to 31,2mm. Takie sztyce robi tylko Accent z czego pamiętam. Ja tam wyczaiłem fajną - Accent SP-408 albo Accent SP-495. W okolicach 45 zł. Tanie ale trochę ciężkie (300+g).

W El nino tylne widełki też się gną. Te typy już tak mają.

Warto zauważyć, że Tormenta jest przystosowana do hamulca hydraulicznego, tzn. nie ma pełnych przelotek od hamulca tylnego. El nino z kolei przelotki na górnej rurze ma pełne, a tylko na tylnych widełkach jest przystosowana pod przewód.

Już w przyszłym tygodniu będę miał czas i środki aby zacząć kupować części i składać rower, więc wszelki sugestie są tym bardziej potrzebne :) Myślałem już nad No Saintem, ale tak jakoś wolę Accenta (może dlatego, że lepiej wygląda, a może dlatego, że mam dużą zniżkę ^^ ). Czyli będą Crossride'y, będzie raidon, a rama... ? Jeszcze się zobaczy ;)

A mieliście okazję przejechać się na Tormencie i El Nino, żeby je porównać pod względem sztywności?

Wolverine, poczekaj do końca tygodnia albo do nast. tygodnia, powiem Ci jak jeździ się na El Nino, bo też składam rower i mam wszystkie części oprócz Darta 3 i ramy :D Porównać ją (Tormentę) da się mniej więcej do ramy El Norte, to porównam ją, kolega z teamu ma ją, dobrze mu się na niej jeździ, chwali ją, miałem szanse się przejechać i też nie mam złego zdania nt. tej ramy :down: No i El Nino ładniejsze wg. mnie :D Wersja czerwono-czarna, czarna albo biało-czarna.

No wiesz co, mi się fajnie jeździ na El Nino :P Co prawda to malowanie nie jest najdokładniejsze na świecie ale wybaczyć się da. No i delikatne odpryski lakieru. Co do jazdy-tak jak wcześniej pisałem. Jak na taką tanią ramę jest spoko. Dałem za nią poniżej 4 stówek ze względu na zniżki na klub (tak jak na wszystkie części :D). Myślę że możesz spokojnie brać tą ramę, być może się nie zawiedziesz <_< Polecam jak za takie pieniądze i pozdrawiam ;)

No i cóż... tak się wszystko poukładało, że na końcu kupiłem gotowca :D

Kelly's Magic 09 stoi już w garażu, jak tylko go trochę dostosuję do siebie nastąpi jazda próbna, a za miesiąc na forum będzie +1 test :P

Dzięki, pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...