Skocz do zawartości

[rower] projekt roweru, proszę o ocenę i sugestie.

Wolverine

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się pozmieniało ostatnio w moim życiu i zdecydowałem się zmienić mojego poczciwego kelly'sa na coś nowego. Jednocześnie poczułem się na siłach, aby nie kupować gotowca, ale złożyć swój własny, niepowtarzalny pojazd. Limit pieniężny to 2500zł, limitów wagowych raczej nie ma, zależy mi głównie na trwałości. Rower będzie służył do jazdy treningowej (nie lubię się ścigać, jedynie walka z własnym cieniem ma sens :D ), 60% asfalt, 35% dukty i szutry, 5% hardkoru. Tyle tytułem wstępu, teraz czas na domniemaną specyfikację:

Rama - Accent El Nino 21", 519zł

Amortyzator - Sr Suntour XCR TA, 359zł

Koła - Mavic Crossride UB, 574zł

Kierownica - Ritchey Logic Flat, 35zł

Mostek - Ritchey Logic, 55zł

Hamulce - Avid SD7, 189zł

Przerzutka tył - Shimano SLX, 140zł

Przerzutka przód - Shimano Xt, 110zł

Manetki - Shimano SLX, 165zł

Siodło - San Marco ProVip, 69zł

Sztyca - Accent SP-495, 43zł

Rogi - Accent Arrow, 47zł

Chwyty - Accent Grayfish, 25zł

Zacisk - Accent Light, 16zł

Korba - Shimano FC-M442, 110zł

Łańcuch - Shimano HG-50, 38zł

Kaseta - Shimano Alivio, 45zł

Opony - Kenda Kobra, 50zł

Suport - Shimano Deore, 50zł

Waga wyjdzie coś koło 11kg, cena z moimi rabatami 2400zł. Jak w temacie - proszę o ocenę i sugestie :)

Zdjęć nie mam, wszak to dopiero projekt roweru ;)

Tak z ciekawości zrobię podsumowanie wagowe:

Rama - 1850

Amor - 2300

Koła - 1970

Kiera - 220

Mostek - 180

Hamulce - 550

Przerzutka tył - 253

Przerzutka przód - 163

Manetki - 280

Siodło - 282

Sztyca - 316

Rogi - 116

Chwyty - 44

Zacisk - 22

Korba - 999

Łańcuch - 285

Kaseta - 364

Opony - 1000

Suport - 265

Po wpisaniu w Calc wychodzi mi jakieś 11460 gram.

Moje propozycje zmian:

Gripy- Accent Jet. Pianka jest wygodniejsza oraz lżejsza. Ewentualnie Accent Lite-również pianka ale niezbyt wygodna.

Rogi- Accent Sprint lub Airplane.

Kaseta- Shimano Deore - jedynie 20 zł droższa.

Rama, niby ok, ale może używkę wyższej klasy, np Cube:

http://www.allegro.pl/item618181212_alumin...o_alu_7005.html

Wygląda jak nowa.

Rogi, gripy i kasetę przemyślę. Co do ramy to sam mam wątpliwości, wybrałem tą markę ze względu na zniżki. Używane ramy raczej odpadają. Jakie jeszcze inne propozycje, powiedzmy do 600zł? Leader Fox? I najlepiej rozmiar 22" :D

Nie bierz tych opon, ciężkie i kiepsko trzymają, miałem je kiedyś.

Wziąłeś 9-rzędowe manetki do 8-rzędowej kasety, zatem kaseta musi być minimum Deore.

Regulacja skoku w Suntourze XCR będzie zbędna, nie warto przepłacać. Zamiast XCR weź Raidon'a, będzie 2 razy lepszy, a 100 mm skoku będzie w sam raz, no i cena bardzo podobna.

Ceny sztycy nie licz - na allegro dają gratis razem z ramą (przynajmniej tam gdzie ja kupiłem).

Przerzutka przednia chyba nie potrzebna aż taka dobra, starczy Deore/Lx .

Dużo z tych części można kupić taniej niż napisałeś, tylko trzeba mieć czas :)

Kasę zaoszczędzoną na przerzutce i sztycy zainwestuj w lepsze i lżejsze opony, naprawdę warto.

El nino waży 2080 ze sterami i hakiem z tego co pamiętam.

c1ach ma racje. Dopłać do Raidona, bo różnica będzie znaczna. Pozatym przednia przerzutka - lepsza od xt"ka to SRAM x9 za 109zł w xtra-bike.

Ewentualnie coś tańszego możesz wziąć. Opony przydałyby się Karmy - drutowe lub kevlar.

Dorzuć sobie do listy - 25zł - 2 dętki maxxis ultralight {polecam} i do rozpiski wagowej ok 250-260g. Mostek - można taniej i lżej, jaki rozmiar potrzebujesz?

Zamierzasz jeździć bez pedałów???|

Dołącz do "niespodziewanych" wydatków jeszcze: podkładki pod mostek/pancerze/koszyk na bidon/licznik/lampkę tylnią/stery {jeśli ich nie ma z ramą}.

Ogólnie moim zdaniem za 2500 ciężko jest teraz coś lepszego złożyć, drogie czasy są a i fundusz średni.

Ja na początku roku złożyłem sobie rower na tej samej ramie, amorze Marzocchi Mx pro i mieszance Deore/Deore Lx, rurki mieszanka Accent/Boplight za 1800 z pompką do amora, pedałami i butami spd. Po odliczeniu spd wychodzi 1600.

Ale jak ktoś chce to czemu nie :)

Tylko że na samej ramie jesteś 100 do tyłu, ja za El nino dałem 429 + stery i sztyca gratis i mostek Boplight za 50 % ceny.

Nie wiem czy nie lepiej wybrać choćby oklepanego już Krossa A6 który będzie lepszy za mniejszą kasę..

http://www.allegro.pl/item606887861_level_...elny_wybor.html

Na tych oponach zjeździłem parę kkm, moim zdaniem są w miarę dobre, kiepsko jest jedynie na mokrym asfalcie. Niemniej myślałem już nad jakimiś innymi semislickami :)

Dlaczego Xt? Bo miałem okazję sprawdzić działanie Alivio, Deore, Lx i Xt. Dopiero Xt wrzucało większą tarczę pod naprawdę dużym obciążeniem.

Na amorach się nie znam, ktoś mi po prostu doradził XCRa i tak zostało. Z tego co widzę Raidon jest powietrzny, pewnie będzie problem z serwisem, a mnie zależy na tym, aby pobawić się w konserwację we własnym garażu :)

Jaką inną ramę możecie polecić? I czy istnieje polski sklep internetowy, w którym do kupienia są ramy Cube, GT, Ghost? Dobrą pozycją będzie np. Poison Ethanol?

W El nino przelotki są na górnej rurze i na białym lakierze (moja jest biało-czarna) widać "pręgi" powstałe w wyniku obijania się linek o ramę, opierania plecaka o górną rurę podczas postoju itp.

Z Accenta obczaj sobie też Tormentę - troszkę lżejsza i z tego co się orientowałem jak składałem swój to też tańsza.

Co do opon, to wprawdzie nie jeżdżę jakoś ekstremalnie, ale przyczepność tych kobr zupełnie mi wystarcza. Tylko że ja mam wersję zwijaną, o której nie można powiedzieć, że jest ciężka (moje realnie ważą coś ok. 490 i 520 g), wziąwszy pod uwagę cenę. Jak to się mówi - gdyby mi je ukradli, kupiłbym je jeszcze raz. :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...