Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Deore down swing

cybul26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Posiadam krossa A4 i w niej przerzutkę przednią deore down swing. Już próbowałem parę razy ją regulować, ale nie daje rady. Zawsze coś chodzi nie tak. Pan w serwisie powiedział, że do tej korby i geometrii ramy musi być przerzutka typu top swing. Wtedy podobno da się bez problemu wyregulować tę przerzutkę. Dodam, że posiadam 9-cio rzędową kasetę z tyłu. Czy to w tym może tkwić problem? I jeszcze jedno. Gdy pedałuję, to jak naciskam mocniej prawą nogą, korba tak jakby lekko w prawo się przekrzywia. Chodzi o to, że słychać lekkie chrobotanie łańcucha o przerzutkę, a jak lewą noga mocniej naciskam na pedał, to nić takiego się nie dzieje. Tak jakby korba się wykrzywiała w lewo przy nacisku nogą. Chrobotanie to występuje na największym biegu z tyłu. Gdy łańcuch jest najbliżej zewnętrznej części przerzutki. Są to oczywiście mm różnice, ale przeszkadza to również w poprawnym wyregulowaniu przerzutki. Korbę dokręcałem, ponieważ wcześniej złapała luzy. Myślicie, aby sprzedać tego deore i kupić np. alivio top swing?

Pozdrawiam,

Cybul26

Napisano

To "chrobotanie" jest spowodowane małą sztywnością okolicy suportu i zestawu korba + suport. Ten efekt idzie zminimalizować odpowiednim wyregulowaniem przerzutki, ale niekiedy nie jest to takie łatwe. Co do regulacji przerzutki-ja robie tak:

-wrzucam łańcuch na najmniejszą tarczę z przodu i największą zębatkę z tyłu

-bez przyczepionej linki ustawiam śrubką wychylenie przerzutki tak żeby wózek był możliwie blisko łańcucha, ale żeby nie tarł

-przyczepiam linke naciągając ją już w tym momencie jak najmocniej

Jak to zrobisz dobrze, to potem zostanie Ci tylko chwile pobawić się śrubą baryłkową przy manetce i śrubą maks. wychylenia przerzutki tak żeby Ci łańcuch nie wylatywał "na zewnątrz" korby przy przerzucaniu na 3 blat.

Napisano

Tak robiłem, ale w praktyce nie jest to takie proste ;/ Gdy ustawiam, ze na najmniejszej z przodu i największej z tylu nie ociera, to nie idzie już ustawić, aby nie ocierało na największej z przodu i najmniejszej z tylu. Tak w kolko. Czytałem już tyle poradników, a dalej nie mogę wyregulować tego typu przerzutki u mnie w rowerze. A skoro w serwisie tego nie zrobią (niby nie da rady), to chyba pozostała mi wymiana tej przerzutki ;/ Nie lubię, jak nie mogę w pełni korzystać z roweru.

• Mod Team
Napisano

Miałem podobny problem. Powody : za szeroki łańcuch np. od napedu 7-8 przy 9, kolejny za waski suport. Przesuwając korbe w prawo zmianie sie geometria łańcucha co pozwala na regulacje. No ale czasami trzeba isc na kompromisy. Jezeli nie uzywasz 1 z przodu czyli młynka to niech se na nim trze. wyreguluj tak aby nie tarło na tych przełozeniach co uzywasz.

Napisano

Więc albo wymiana suportu, albo co? W najbliższym czasie mam zamiar wymienić deore down swinga na alivio na top swing. Mam nadzieje, że wtedy będzie lepie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...