terrytion Napisano 2 Maja 2009 Napisano 2 Maja 2009 Otóż posiadam przecietny rower MTB, ktory nieco jest na mnie za duzy. znaczy rama za duza bo 21". Objawia sie to tak, ze mam za daleko kierownice. tylko o to chodzi. Oczywiscie da sie jezdzic i prawie wogole mi to nie przeszkdadza. Jeszcze rosne, wiec roweru nei bede wymienial, ale na chwile obecną chcialbym kupic taki dziwny maly mostek jak ten o to na zdjeciu http://www1.picfront.org/picture/5FtSp7uCPe/img/591133422 Moj obecny mostek jest co najmniej 2 razy wiekszy. Czy myslicie ze to dobry wybor ^^ ? Z gory dzieki za odpowiedz
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2009 Mod Team Napisano 2 Maja 2009 No jezeli chcesz skrocic mostek to spokojnie sie nada, taki model stosuje sie w DH a przynajmniej tak producent pisze mozesz jeszcze kapke przesunąc siodełko do przodu o ile masz jeszcze miejsce.
terrytion Napisano 2 Maja 2009 Autor Napisano 2 Maja 2009 dzieki za patent z siodelkiem no i oczywiscie za odpowiedz . temat do zamkniecia
Rulez Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 Taki krótki mostek spowoduje, że rower będzie bardzo ostro się prowadził , będzie nerwowy , te mostki stosuje się do rowerów zjazdowych gdzie kąt główki ramy jest dużo łagodniejszy. Lepszym pomysłem jest zastosowanie sztycy bez setbacka.
Boss Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 Za długa rama powoduje mułowatość roweru, problemy z ciasnymi zakrętami, zwłaszcza zakrętami na podjazdach, kłopoty z ciasnymi zakrętami na luźnym gruncie, problemy z podnoszeniem przedniego koła na stromych podjazdach... Krótki mostek sprawę nieco pogorszy, sylwetka się wyprostuje i koło przednie będzie jeszcze mniej obciążone. Jeśli "prawie w ogóle" Ci to nie przeszkadza, to możesz spokojnie wymienić na krótszy, jesli urośniesz zmienisz na dłuższy Za rady o przesunieciu siodełka w przód powinno się dawac po łbie i to mocno, może niekoniecznie tak jak Pacquiao Hattonowi na koniec walki, ale czemu nie, skoro takowe rady kieruje sie do osoby której stawy kolanowe się jeszcze kształtują
Rulez Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 Od kiedy to długa rama powoduje podnoszenie przedniego koła na podjazdach ??? - chyba w twojej wyobraźni Stosowanie sztycy bez setbacka jest czesto stosowane przez producentów dłuzszych ram http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/mount.../6_series/6700/
Patriota Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 napisał nie powoduje podnoszenie przedniego koła tylko problem z podnoszeniem.
Rulez Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 problemy z podnoszeniem przedniego koła na stromych podjazdach... Krótki mostek sprawę nieco pogorszy, sylwetka się wyprostuje i koło przednie będzie jeszcze mniej obciążone. Napisał jak powyżej , a to znaczy, że wg. niego przednie koło bedzie sie podrywało na podjazdach ... ja nie mam problemów ze zrozumieniem
Boss Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 Od kiedy to długa rama powoduje podnoszenie przedniego koła na podjazdach ??? - chyba w twojej wyobraźni Od roku 2002 do 2009, za długa rama, mostek 75mm/17stopni (efektywnie 70/0stopni). Teraz mam krótszą ramę o 3cm, ale dłuższy mostek o 3cm, pozycja kierownicy i siodełka względem suportu jest taka sama. Problem z pływającym przednim kołem zniknął. Poza tym od zawsze. Zakładając przypadek absurdalny, kiedy koło przednie jest 2 metry z przodu, to jego obciążenie przez jadącego na stromym podjeździe jest znikome, prawie cały ciężar rowerzysty spoczywa na kole tylnym. Wpływ na obciązenie koła tylnego jest żaden, a często na podjazdach potrzebne jest zbalansowanie obciążenia koła przedniego i tylnego. Oczywiście przy tak dużym ramieniu trudniej poderwać koło w górę, niemniej będzie ono dociskane do podłoża praktycznie tylko własnym ciężarem, a przy szarpnięciach kierownicy będzia miało tendencję do zawisania w powietrzu. Stosowanie sztycy bez setbacka jest czesto stosowane przez producentów dłuzszych ram http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/mount.../6_series/6700/ A Shimano podniosło ceny o 20% - czy to dowodzi, że nagle stały się lepsze? Ramy się skracają, wydłużają, rosną, maleją, łożyska lądują poza suportem, teraz znów w suportach - i czego to dowodzi? Kupić i sprawdzić, z naciskiem na kupić ku uciesze producenta
Adik Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 Stosowanie sztycy bez setbacka jest czesto stosowane przez producentów dłuzszych ram Posiadam taką sztycę, a miałem wcześniej z setbackiem i wniosek jest taki - jest różnica, m.in większe dociążenie przedniej osi i czasami {np u mnie} lekko wymuszona większa kadencja.
Rulez Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 I właśnie dlatego napisałem, żeby zastosował sztycę bez setbacka, i ewentualnie obniżył mostek, bez skracania. Co do kadencji - właśnie wyostrzenie kąta podsiodłowego (bez setbacka) daje wzrost kadencji - a co za tym idzie ułatwia podjazdy, powoduje też , że nie podciąga się kierownicy. Boss - nic dziwneg, że ci podrywało przednie koło - mostek z takim wzniosem ? , nie tylko długość mostka jest ważna, ale cała pozycja bikera.
Boss Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 Jaki wznios? Mostek był zamontowany najniżej jak sie dało, pod nim była tylko podkładka 3mm (patrz załącznik). Kierownice miałem i mam nadal 7-8cm poniżej poziomu siodełka
Rulez Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 No właśnie widzę, że był podniesiony trzeba było złożyć na minus mostek +/- 6* - 90 mm , ew. mostek bez wzniosu 0* - 90 mm , a do tego sztycę bez setbacka i nie potrzeba wymieniać ramy
Boss Napisano 3 Maja 2009 Napisano 3 Maja 2009 75mm/17st to nie 90mm/0st - realnie aż 2cm różncy, mierzyłem dokładnie Ramę zmieniłem z innych powodów, po 7 latach mi się znudziła
Rulez Napisano 4 Maja 2009 Napisano 4 Maja 2009 Bo mostek o dł. 75 mm i wzniosie 17* realnie nie daje takiej odległości od kierownicy jak 75 mm i wzniosie 0* Te 20 mm więcej mogło śmiało być - tyle samo urwał byś na setbacku.
terrytion Napisano 17 Maja 2009 Autor Napisano 17 Maja 2009 kurcze chcialem zmienic ten mostek, ale mam jakąś dziwna kierownice, bo jej srednica w najszerszym miejscu, czyli na srodku tam gdzie sie mocuje mostek, wynosi 22 mm, a z tego co widze wszystkie mostki są albo na 25,4 mm albo na 31,8 mm... A jak ogladam te mostki, to moze sie myle i te wymiary 25,4 mm albo 31,8 mm dotyczą czego innego, niz to o czym napiasalem ? A rower posiadam dokladnie taki http://www.synkros.pl/product-pol-536-Rowe...olution-21.html Wiec jesli juz chcialbym zmienic ten mostek, to czy ten bedzie sie nadawal ? http://www1.picfront.org/picture/5FtSp7uCPe/img/591133422 - na A-HEAD 1 1/8 cala (99% widelców na rynku) - długość 50 mm - kąt 10 stopni - mocowanie kierownicy 31,8 mm
Rulez Napisano 17 Maja 2009 Napisano 17 Maja 2009 Na 99,9% nie będzie. Moja dobra rada - idź do porządnego sklepu niech ci dorzdzą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.