Skocz do zawartości

[damper] fox rp23 prosba do uzytkownikow, ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nic nie rozumiem z tej tabelki w kwestii ciśnienia w RP23 (120mm), ważę 80kg, ile mam nabić, albo jak odczytać tego manuala? :-(

Napisano

Tam jest podane o ile powinien się przesunąć gumowy pierścien (zależnie od skoku dampera), przy prawidłowym napompowaniu.

Pompouje się różnie, zależnie od typu ramy w której jest używany !, zalecane ciśnienie powinno być podane w instrukcji roweru !

A jak nie ma , trzeba metodą prób i błędów ustawić takie ciśnienie, aby , po zajęciu miejsca na siodełku i ustawieniu nóg na pedałach, pierścień przesunął się o podaną wartość.

Podaj ile skoku ma twój damper, to odczytamy ile powinien się ugiąć.

PS

120 mm to ma skok ramy, a ile ma skok dampera ?

Napisano

Ustaw tak żeby platforma była wyłączona, mapompuj na początek 200 Psi, gumkę na tłoku dosuń do obudowy, usiądź jak pisałem poprzednio, kiedy wstaniesz z roweru gumka powinna się odsunąć na 12/13 mm. jeśli tak nie będzie, metodą zmiany ciśnienia musisz to uzyskać.

Napisano

Dzięki Rulez!

Patrząc teraz na tabelę, widzę sens i logikę :(

czy te 12-13 mm obowiązuje dla każdej wagi bikera ??

Nie, dlatego napisał "nmapompuj na początek 200 Psi" :)

Napisano
czy te 12-13 mm obowiązuje dla każdej wagi bikera ??

Tak dla każdej wagi, trzeba to uzyskać odpowiednim ciśnieniem.

Napisano

Tak dla każdej wagi, trzeba to uzyskać odpowiednim ciśnieniem.

To miałem na myśli, ale z napisaniem tego wyszło gorzej :P

na moje hmm 90 kg to ile ?

Nie ma takiej tabeli, musisz to zrobić metodą prób i błędów.

Napisano
na moje hmm 90 kg to ile ?

Spec podaje w instrukcji obsługi ramy/roweru zalecane ciśnienie (przynajmniej u mnie podał, ale ja mam ramę Stumpjumper FSR Pro 2010 i w niej przy 90 kg. dla tłumika Triad ciśnienie 200 psi))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...