Skocz do zawartości

[licznik] Który model Sigmy wybrać?

Arkadius88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jak w temacie - zdecydowałem się na zakup nowego licznika gdyż moja Sigma BC506 miała trochę maławo funkcji (brak prędkości max, średniej itd) więc poszła do roweru brata. Teraz czeka mnie zakup nowego licznika i mam parę dylematów.. Po pierwsze - lepiej przewodowy czy bezprzewodowy, po 2 sigma czy może coś innego, po 3 jeśli sigma to jaki model w granicach 100zł? Wiem że tematów takich jest już kilka ale nie uzyskałem w nich jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania. Z tego co się orientowałem to bezprzewodowe sigmy trudno znaleźć za mniej niż 100zł ale widziałem gdzieś BC 1200 która mieści się w tej kwocie. Jednak z licznikami DTS do czynienia jeszcze nie miałem więc nie wiem jak się sprawują...

Czekam na wasze pomysły i porady :)

Pozdrawiam

Arek

Napisano

kupilem bc906 za 70zli juz po kilku dniach stwierdzilem, ze moglem miec to samo w nizszej cenie

wydalem wiecej po to aby miec jakies tam porownanie predkosci sredniej z aktualna - czego jednak nie potrzebuje :D

PS: widzialem ten licznik na allegro za 45zl

niestety ktos mnie ubiegl

Napisano

A co sądzicie o Sigmie 1106? W bikestacji można go dostać za 59zł (lub wersję czerwoną/czarną za 69zł). Do wersji 1606l nie warto chyba dopłacać (kosztuje 89zł). Poradźcie coś bo dzisiaj chcę zamówić :D

A może np Cateye zintegrowany z pulsometrem nm taki jak TUTAJ

Napisano

Ja użytkowałem sigmę Bc906 przez prawie rok czasu. Przetrwała mróz -20*C. Tak tej zimy na dolnym śląsku :D Lecz niestety podczas upadku brat uszkodził mi kabel a z licznika odpadł duży przycisk i wyłamały się obydwa zaczepy od guzika. Licznik Polecam, bo gdyby nie mój brat to do teraz by śmigał. Dzisiaj właśnie zamówiłem 1606L za 96zł z przesyłką tak więc się da;] Jak przyjdzie to dam znać jak się sprawuje. Oczywiście obydwa liczniki w wersji z kablem bo nawet nie myślę o DTSACH i problemach z nimi... Pozdrawiam

Napisano

Dlatego że ten Cateye ma "wbudowany" pulsometr... ale z drugiej strony urodą nie grzeszy ;/ A uważacie że warto dopłacać do 1606l? Czym on się na dobrą sprawę różni od 1106??? Wiem że na pewno podświetleniem...

Napisano

Ogólnie tak wygląda, ale to nie prawda :D

Do "L'ki" można podpiąć kadencję, fakt, że na kabel ale zawsze.

Do tego jeszcze masz jeden przycisk więcej więc łatwiej jest operować funkcjami. Górny prawy jest od tak jakby odcinków trasy, stoperu a dolny od ogólnych rzeczy. Według mnie znaczniej wygodniejsze jest takie ustawienie na 4 guziki, kumpel i brat ma 1106 i jakoś jest tak inaczej ;)

P.s. IMO jeszcze ładniej się prezentuje ;)

Napisano

Pulsometr to jest fajny bajer na początek ale szybko się nudzi. No chyba, że prowadzisz profesjonalne treningi to co innego, ale wtedy raczej byś nie szukał pulsometru wbudowanego w tani licznik.

Dużo przydatniejszą funkcją dla mnie jest licznik kadencji, którego 1106 jest pozbawiony.

Napisano

A czy kupując TAKI zestaw można tak jak to napisał sprzedający wykorzystać ten dodatkowy kabel do podłączenia kadencji czy to raczej pic na wodę fotomontaż? A tak właściwie... co daje nam kadencja? W sensie do czego przydatny jest jej pomiar? Podsumowując - krótko - brać 1106 czy 1606? :P

Napisano

To będzie druciarstwo ale będzie działało, bo czujnik kadencji działa na tej samej zasadzie co ten od prędkości. Dużo większym problemem będzie zamocowanie magnesu na korbie, ten oryginalny ma klej i dziurkę na zipa a czujnik na szprychę nie ma tych udogodnień. Według mnie za dużo roboty jak na 25zł które oszczędzisz na tym.

Pomiar jest przydatny żeby nie obciążać zbytnio kolan i utrzymywać optymalną prędkość pedałowania.

Napisano

Tak sobie czytam powiedzcie czy warto dopłacać do sigmy 1106, nie mogę znaleźć znaczącej różnicy między 906.

Czy warto dopłacać do 1106?

Napisano

Porównując 1106 do 906 to otrzymujesz dodatkowo możliwość zaprogramowania 2 wielkości kół, tylko przekładasz sam licznik z roweru na inny rower wyposażony w podstawkę i 1106 ma funkcję pamięci, gdzie przy wymianie baterii nie wyzerują Ci się wszystkie wyniki. Używam 1106 i jest ok, ale od 3 lat ani razu nie przekładałem go do innego roweru, ani też nie musiałem wymieniać baterii. Jeśli nie chcesz dopłacać do funkcji pamięci (bo ona jest tutaj chyba największym plusem na korzyść 1106) to będziesz musiał pamiętać jaki miałeś całkowity dystans, ustawienia wielkości koła, godzinę itp - dystans też można wpisać z ręki, gdy licznik się wyzeruje podczas wymiany baterii. Poza tym wygląd i cała reszta jest identyczna w przypadku obydwu liczników.

Napisano

Kupiłem 1606L i jeste bardzo zadowolony. Zapłaciłem za niego 85zł w Warszawie. Zastanawiałem się jeszcze nad modelem 1106, który to kosztował 15zł mniej, ale jednak podświetlenie w nocy się przydaje. Nawet jak się jedzie pod latarnią, to kiepsko widać niepodświetlony licznik. Do tego na przyszłość można dokupić czujnik kadencji, jeżeli ktoś będzie potrzebował i będzie wypas. Moim zdaniem warto dorzucić te parę zł do podświetlenia, zwłaszcza jak się jeździ w nocy. Minusem tych liczników jest to, że są one od nowości włączone i mi się trafiła sztuka z rozładowaną baterią, niby wskaźnika rozładowanej baterii nie widziałem, ale były problem z podświetleniem i ogólnie z ustawieniami. Po zmianie baterii (kosz 9zł) problemów żadnych nie zauważyłem ;). Także polecam 1606L, rozładowana bateria może się trafić nawet w Sigmie 506 za 40zł. Pozdrawiam

Napisano

Ja kupiłem niedawno 1606L DTS + Kandenję. Na początku miałem problemy z kadencją, ale po parunastu minutach siedzenia w domku, rozkminiłem jak zamontować ten czujniczek. No więc dla mnie ten licznik to bomba, wcześniej miałem takiego fajnego dużego Trelocka, potem jakąś małą starą Sigmę. Ten drugi licznik spuściłem przez przypadek w toalecie. Wracając do tematu 1606 spisuję się idealnie jak dla mnie, co prawda żadko jeżdżę po nocach, więc ciężko jest mi się wypowiedzieć na temat podświetlenia. ;)

Polecam każdemu :D

Napisano

Jak na razie nie miałem żadnych problemów z DTS, ani z prędkością ani z kadencją. A jeżdżę po warszawskich drogach, więc trochę innych sygnałów mijam ;)

Napisano

No i wybór padł ostatecznie na Sigmę BC 1600 :confused: Co prawda nie brałem go pod uwagę ale stał sobie na półce sklepowej za 110zł i dostałem go za 100zł. Wiem że i tak drożej niż na allegro ale bez zabawy w przesyłki, z gwarancją na miejscu :) Zobaczymy czy było warto... :)

Napisano

Jeżeli ktoś chce kupić licznik BC 1606L dla podświetlenia, to proponuję poszukać lepszej alternatywy. Podświetlenie na początku działało kiedy chciało, po roku nie działa wcale, licznik sie zawiesza gdy chce sie je włączyć. Zmiana baterii nie pomogła. Ogólnie licznik bardzo podatny na uderzenia, bardzo delikatny.

Pomijając wyżej wymienione fakty, jako LICZNIK sprawuje się bardzo dobrze.

Napisano
Jeżeli ktoś chce kupić licznik BC 1606L dla podświetlenia, to proponuję poszukać lepszej alternatywy. Podświetlenie na początku działało kiedy chciało, po roku nie działa wcale, licznik sie zawiesza gdy chce sie je włączyć. Zmiana baterii nie pomogła. Ogólnie licznik bardzo podatny na uderzenia, bardzo delikatny.

Pomijając wyżej wymienione fakty, jako LICZNIK sprawuje się bardzo dobrze.

Słyszałeś o czymś takim jak gwarancja ?;). Jeżeli były z nim problemy od nowości, to trzeba było od razu oddawać do serwisu. Każdy, nawet najdroższy produkt może mieć jakieś wady od nowości, dlatego producenci dają gwarancję.

Napisano

Możliwe, że została by uwzględniona :-)

Z tym że mimo wszystko przez czas gwarancji, jakoś to działało i stwierdziłem że mimo drobnych problemów to pewnie tak ma być. Po tym okresie przestało... :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...