adzi88 Napisano 2 Maja 2009 Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 witam chce sobie kupić kask, mam prośbę o doradzenie, na co zwrócić uwagę??? czy kask na szosę rożni się czym od kasku do jazdę po lesie. z jakiej firmy warto coś kupić? z góry dziĘki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 2 Maja 2009 Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Technologia - in-molding, czyli wierzchni plastik zintegrowany ze skorupą. Dzięki temu kask ma większą wytrzymałość na uderzenie. Wszystkie kaski od ok. 100 zł są in-molding. Wentylacja - wiadomo, im droższy kask tym teoretycznie lepsza. Kaski mtb mogą posiadać rzeczy typu siatka przeciwko owadom/igłom z drzew , doczepiany daszek. Ja śmigam mtb w kasku niby przeznaczonym na szosę, ale różni się on tylko tym, że nie mogę sobie doczepić daszka bo nie ma otworów. Firma - musisz coś poprzymierzać w sklepie. Ja mam Met Volo i jest on trochę głębszy niż inne kaski, co mi bardzo pasuje. Np. Kellys'y są z kolei w moim odczuciu za płytkie. Każda bańka lubi co innego. Dobre marki to np. Giro, Met, Bell, Rudy Project, Uvex i parę innych których nie będę wymieniał, bo gdzieś tak od ponad 100 zł kończą się buble, marek na rynku jest wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 3 Maja 2009 Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 musisz coś poprzymierzać w sklepie. To MZ najważniejsza sprawa przy zakupie kasku. Nie sugerować się tylko rozmiarem, ale właśnie przymierzyć. Rozmiar rozmiarowi nierówny i czasem nawet wymyślna regulacja może nie pomóc w dobrym dopasowaniu kasku. A kask w przeciwieństwie np do butów nie "rozchodzi się" z czasem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewikBB Napisano 3 Maja 2009 Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Witam! mam pytanie odnośnie opinii na temat kasku, do którego link właśnie przesyłam http://www.giro.pl/Kaski-rowerowe/Kaski-go...rowy-Giro-Havoc chciałabym go wykorzystać do jazdy w lesie i po górach. z góry dzięki za opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wowo3003 Napisano 3 Maja 2009 Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Nie miałem go nigdy w rękach, ale wygląda na solidny. Dużo otworów wentylacyjnych, co jest bardzo ważne, żeby Ci się mózg nie zagotował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.