Greg00 Napisano 1 Maja 2009 Napisano 1 Maja 2009 Witam Jak w temacie Mam przerzutkę deore LX i mam pytanie czym przesmarować kółeczka Kółeczka wykręciłem wyczyściłem i przesmarowałem smarem do łańcucha Motorex Dry Lube http://www.allegro.pl/item613621393_olej_m...lube_100ml.html Przerzutki jeszcze nie zamontowałem i zastanawiam się czy nie powinienem użyć jakiegoś innego smaru
gremson Napisano 10 Maja 2009 Napisano 10 Maja 2009 wg mnie powinieneś użyć gęstego smaru takiego jak towot. Jego konsystencji sprawia, że sam nie wypłynie z miejsca naniesienia i zapewni dobre smarowanie. PS oczywiście mam na myśli smarowanie tulejek wewnątrz kółeczek
Mod Team Odi Napisano 10 Maja 2009 Mod Team Napisano 10 Maja 2009 Tulejki możesz potraktować jakimkolwiek smarem do łańcucha. Samych kółeczek absolutnie nie smaruj bo wszystko będzie się do nich lepić i syfić łańcuch. Temat przenoszę do działu Konserwacja.
erich Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 Dolne kółeczko jest znacznie prościej zbudowane - jest tam tylko tulejka i dwa metalowe krążki - czyści sie to chwila moment. Gorzej z górnym - sa tam malutkie uszczelki, które strasznie ciężko dokładnie wyczyścić. Mam pytanie ; próbował ktos z was zamienić górne kółko zębate na identyczne jak na dole? Zdaje się, że mają identyczna średnicę. Miałoby to jakis wpływ na prace napędu? Poza tym dolne kółko kręci sie luźno, a górne z powodu tych gumek hamuje. Dlaczego te zębatki różnia sie między soba?
Martinii Napisano 20 Maja 2009 Napisano 20 Maja 2009 Nie powinno sie zakldac dolnego koleczka w miejsce gornego. Gorne jest tak zbudowane aby ruszalo sie w poziomie (na boki) w zakresie 1 mm. Ulatwia to ulozenie lancucha. Dolne kolko nie porusza sie prawie wcale na boki.
erich Napisano 20 Maja 2009 Napisano 20 Maja 2009 Co nie zmiania faktu, że te gumki są wyjątkowo irytujące :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.