Skocz do zawartości

[koła] do XC za 1500zł dla 93kg bikera lub modernizacja

Qazimodo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie.

Obecnie mam taki zestaw jak poniżej. Razem waga 2110 gram + tarcze. Zastanawiam się nad modernizacją tego zestawu (np o piasty HOPE) lub nad zakupem zupełnie nowych kółek. Moja waga to 93kg. Jeżdżę maratony i XC oraz zwykłe wycieczki. Zależy mi na jak najmniejszej wadze ale i wytrzymałości. Roweru bowiem nie oszczędzam a sprzętu też raczej nie szanuję. Uciułałem 1500zł na kółka, ale nie wiem co wybrać - pomóżcie.

Przód

Obręcz mavic XM 719 460 g

Piasta Novatec NT-D041 216 g

szrychy 155 g

nyple 33 g

zacisk novatec 52 g

razem 916 g

Tył

Piasta Novatec NT-D042SB 494 g

szrychy 155 g

nyple 33 g

zacisk 52 g

razem 1194 g

Zapomniałem napisać swoje typy:

1. http://www.allegro.pl/item623682752_zestaw...bikestacja.html

2. http://www.allegro.pl/item619450766_kola_m...arancja_pl.html

Napisano

felgi mysle, ze spelniaja twoje oczekiwania, wiec jak nie sa zajechane, to mozna zostawic, piasty dt 340, szprychy dt comp i to na tyle

kola xt wg mnie nie sa warte nawet polowe swojej ceny, ale ja mam shimanowstret

Napisano

Chyba macie rację - dzięki za pomoc.

Wymienię tylko piasty bo to one sprawiają mi najwięcej kłopotów.

Na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy lepiej kupić komplet piast HOPE PRO II czy DT SWISS 240 ?

Cena identyczna, wagowo lżejsze troszkę DT ale HOPE można mieć w czerwonym kolorze - co mi się podoba.

PS:

Jeszcze raz dzięki za pomoc

Napisano

Kolega jeździ na piastach hope pro II w DH więc możesz być spokojny o ich wytrzymałość. Sam chciałem składać na nich koła, ale tylna piasta tak terkocze, że wszystkie wiewiórki w lesie uciekają :) Jeśli ci to nie przeszkadza to brał bym hopa :)

Gość R3surrection
Napisano

ja też szukam podobnych kół, a tańsze serie crossmaxów albo xtry? jak tam z bębnami <_<

Napisano

Co za zgroza, akurat zmieniałem dziś opony i postanowiłem zważyć przednie koło bez dętki i opony. Szok - zamiast wagi spisanej z (katalogowych inf) poszczególnych części, wyszło mi że koło waży 1170g! a nie:

Przód

Piasta Novatec NT-D041 216 g

szrychy 155 g

nyple 33 g

zacisk novatec 52 g

razem 916 g

jak wcześniej podawałem. Ok doszła waga 100g tarczy i 20g śrubek ale dlaczego aż taka k. różnica. Teraz to na pewno zmieniam piasty i szprychy, no i nyple :D

Dobra nauczka aby nie wierzyć w KATALOGOWE informacje !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...