Skocz do zawartości

[Rama] Coś lekkiego do 1000 pln

Paweł-Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Myślę poważnie nad zmianą ramy. Obecnie mam rower na ramie Maxim Highlander 501, rocznik 06. Złapałem bakcyla na lajtowanie roweru i powoli wymieniam części. Z tego co mi orientacyjnie wychodzi to moja rama waży około 2100-2200g a rower waży 11987g. Poza tym że leciutka nie jest to jest na mnie za duża (prawdopodobnie 20 cali). Szukam czegoś 18 calowego do około 1000 pln. Podoba mi się nawet Radon ZR Litening pomimo tych jego smutnych kolorów :icon_wink:, ale może jest coś konkurencyjnego w podobnym przedziale wagowym i cenowym o czym nie mam pojęcia. Jeśli ktoś wie o czymś takim to bardzo proszę o odzew.

Napisano

Ten No Saint faktycznie całkiem fajny i atrakcyjny cenowo. Ciekawe ile waży 18" bo podają tylko 16". Ten zielony niby ładny na ramie (znalazłem zdjęcie na alledrogo), ale ciekawe jak rower cały wygląda. Taki samochodowy ten kolor :/

Napisano

Witam posiadam rower wheleer proride2900 z przed kilku lat wymienilem juz w nim prawie wszystkie graty teraz przyszed czas na rame rozmiar tej ktora mam to 21 ja mam 196cm wzrostu i pytanie jest takie czy rozne marki maja ujednolicona rozm. czy nie jaka rame bycie plecili do lekkiego XC jazdy do pracy i wycieczki po lesie kwotajaka chce przeznaczyc to max 1000zl jesli bedzie tansza to tez nic sie nie stanie o jak najmniejszej wadze z gory dziekuje za pomoc

Napisano

Witam!

W związku aktualnym brakiem ramy (wina producenta) poszukuję czegoś, co posłuży mi dłużej niż jeden sezon.

Kryteria wyboru ramy:

1. Cena max: 1000zł

2. Gwarancja minimum: 3 lata, najlepiej 5 i więcej ;P

3. Wytrzymałość: ważę 75 kg co nie jest strasznym ciężarem dla dobrze wykonanej ramy. Fajnie jak przeżyje 5 lat.

4. Waga: nic maksymalnie wylajtowanego (patrz wyżej) okolice 1600-1700 gram będzie spoko

5. Rozmiar i geometria: 187cm wzrostu, co daje 19,5" lub 20" Lubię gdy rower jest bardzo zwrotny, powiedziałbym narowisty nawet. Musi przyjąć 485mm wysokości (nie skoku!!!) zamontowanego do niej Bombera.

Rama musi być pod tarczę

Oto moje typy:

Proszę o komentarz i doświadczenia związane z wymienionymi ramami, uzasadnione propozycje mile widziane.

Author VISION disc - Wiem, że przyjmie mój amortyzator, liczę na dzikość w prowadzeniu

http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=0&pk=%&id=1693

Radon ZR Litening - większa efektywna dł. górnej rury (minimalnie) i sądzę, że mocno wpłynie na geometrię mój amortyzator.

można było go kupić za ok. 800zł :) Teraz EURO drogie ;/

http://www.bike-center.pl/index.php?p1475,...r-litening-rama

Reszta ram, która mi się podoba jest albo za droga (giant xtc, merida HFS, Trek 8500) albo niemożliwa do znalezienia.

Wiem, że jest to najgorszy moment na kupno ramy (drogo i mały wybór), niestety do końca maja muszę mieć złożony rower.

Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc. :)

Napisano

Nie mogę edytować poprzedniego posta :/

Dodaję do tego ramy KONA: Kula i Caldera. obie za ok 800zł

W USA dożywotnia gwarancja, w Polsce nie wiem. Nie mam pojęcia jak z wagą tych ram. poza tym Caldera jest piękna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...