Mod Team Puklus Napisano 24 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Jezeli chcesz i stac cie na XTR to spokojnie mozesz brac, co do kasety nic to nie bedzisz szkodzic ale te sramowskie nie sa najlepsze. Łańcuch wedle uznania im wyzsza grupa tym lepiej, niklowane sie latwiej i szybciej czyści z zewnątrz z brudu. dobrze by było jeszcze wymienic kasete i 2 lub 3 łańcuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Łańcuch najlepiej chyba campy rekord 9. Co do przerzutek to jak tam chcesz, ale z manetkami XT, wstawiłbym przerzutki również XT. Nie mniej sam testuję przednią XTR'a z 2007 roku i chodzi idealnie w połączeniu z manetkami XTR'a, zastanawiam się nad tyłem i tu chyba wyląduję XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam! Poczytuję to forum już jakiś czas, ilość informacji jest tutaj, hm, zniewalająca Nie znalazłem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi na takie moje wątpliwości Kupiłem ze 2 sezony temu rowerek, co by dużo nie mówić, badziewny. Ospręt najniższej grupy shimano, te sprawy. Nie jest to makrokesz - choć firma 'Olpran' renomowana w żadnym wypadku nie jest. Zmierzając do meritum - ostatnio zacząłem rowerować nieco więcej (ale bez ekstremów żadnych) i delikatnie mówiąc, mam dość kiepsko działających przerzutek itp atrakcji. Tutaj pojawiają się 2 opcje: 1) kupno nowego roweru - powiedzmy ok. 1,5k zł - w tej cenie dostanę rózne kelly's, authory, krossy. Aale nieszczególnie mnie ta opcja pociąga - zapłacę dość sporą kasę za rower na osprzęcie 'w okolicy' Alivio... 2) wymiana poszczególnych części, powoli, bez nerwów - nie ukrywam, ciekawsza - jak dla mnie - opcja. Wydaję kasę po kawałku, stopniowo dokupując pożądane części. poczytując nieco wasze forum, zasięgając opinii paru znajomych, doszedłem do takiej koncepcji: Na pierwszy rzut wymieniam przerzutki. Myślałem o tylnej Deore XT i przedniej LX/SLX, ew. Alivio - celowo nie podaję konkretnych modeli, to na razie jedynie luźne pomysły. Pytanie - czy jesli później będę chciał zmienić kasetę i korbę, będą z tym jakieś problemy? Aktualnie siedzi u mnie kaseta 7rzędowa, docelowo była by to raczej 9ka. Najłatwiej byłoby oczywiście wymienić wszystko naraz i nie mieć takich zmartwień - ale tutaj znowu wychodzi problem zmiany tylnej piasty, manetek i wydania naraz 'klocka' kasy. Pytanie 2 - czyt taka opcja wymiany wszystkiego krok po kroku ma w ogóle sens? Docelowo z roweru 'kiepskiego' miałaby zostać rama, a i ona, w miarę mozliwości, byłaby potem zmieniona. Wszystkie te dywagacje to nie jest oczywiście dalekosiężny plan sześcioletni tylko na najbliższe 1,5-2 sezony. z góry dziękuję za wszystkie rady. Jeśli pomyliłem dział, albo odpowiedź siedzi w jakimś temacie, to będę wdzięczny za linka - samemu nic sensownego nie wyszukałem. pozdrawiam, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubasieka Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam ludziska! Mam taki problem, a mianowicie w kwestii dotyczącej rowerów jestem zielony jak sałata, także zwracam się z prośbą do was. Niedawno kupiłem używany rower i pojechałem z nim na przegląd do serwisu. Tam powiedziano mi, że cały napęd przydałoby się wymienić, gdyż jest straaasznie zużyty . I moja prośba jest taka, jako że się na tym zupełnie nie znam, prosiłbym o jakieś podpowiedzi dotyczące tego jaki zestaw poskładać (te wszystkie kasety i korby). Oczywiście, zależy mi na dobrej cenie/jakości. Jeśli chodzi o kasetkę to była ośmiorzędowa (24 przerzutki) i tak miałoby pozostać, chyba że radzicie zmienić na dziewięcio (ale to się zdaje wiąże z wymianą większej ilości części). Proszę bardzo o pomoc, ponieważ chciałbym zacząć wreszcie przygodę z rowerem. Z góry dzięki za pomoc. PS: rower służy głównie do jazdy po mieście jeśli ma to jakieś znaczenie ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Przede wszystkim powiedz ile masz do wydania, to podstawowe kryterium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 No skoro 3x8 to może być np Shimano Alivio. Grupa podstawowa, jazdę asfaltową znosi bardzo dobrze. Zerknij sobie np tutaj: http://www.xtrabike.pl W wyszukiwarce: Alivio Interesuje Cie: korba, kaseta, łańcuch i co tam sobie jeszcze chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.