Skocz do zawartości

[napęd wymiana] Proszę o pomoc przy wyborze podzespołów.

piootrj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam Kellys'a Viper'a. Powoli przymierzam się do wymiany podzespołów.

Postanowiłem akcje rozpocząć od napędu.

Pogrzebałem trochę na forum, i teraz kilka wniosków i pytań mam do Was.

Oto co wybrałem lub wydaje mi sie że będzie dobrze :)

1. Korba Deore LX. Tutaj pytanie czy będzie współpracować z przerzutką przednią obecnie zamontowana czyli Shimano TY10 ?

Jeśli nie to chyba coś takiego będę musiał zakupić:

http://www.allegro.pl/item389352905_nowa_p..._m581_down.html.

2. Kasetę mam 7-rzędową (Shimano MF-TZ37 (14-34T)) więc jej wymiana np. na 9-tke wymagała by wymiany piasty itd. więc chyba pozostanę przy tej co mam przynajmniej na razie, chyba że coś polecacie godnego uwagi na wymianę nie rujnującego za bardzo mojego budżetu :D

3. Przerzutka tylna Deore XT 2008 RD-M772 SGS Shadow. Chyba będzie współpracować ze wspomniana wyżej kasetą. Pytanie jaki wózek długi czy krótki. Chyba pod kątem ewentualnych zmian w przyszłości kasety to wózek długi. I pytanie czy przy zmianie przerzutki konieczna będzie zmiana manetek ?

4. Na koniec łańcuch, czy coś takiego warto http://www.allegro.pl/item391303025_lancuc...trabike_pl.html ?

No i może o czymś zapomniałem na co powinienem zwrócić uwagę przy wspomnianych wymianach lub pokręciłem konfigurację, więc proszę o sprostowanie moich przemyśleń :)

Pozdro

• Mod Team
Napisano

To może napisz co to za piasta.

Napisz też jaki masz budżet.

Przy zmianie przerzutki nie trzeba wymieniać manetek.

Jeśli zmieniasz łańcuch to kasetę też należałoby wymienić.

Napisano

Budżet w sumie się definiuje, trudno napisać tak konkretną sumę, generalnie maksymalnie nie wiem może w granicach 500 - 700 zł.

Tak też wyczytałem, że przy zmianie łańcucha warto zmienić kasetę, więc proszę o doradzenie jakiegoś modelu.

A piasta to alloy.

Poniżej specyfikacje tego co ma ten bajki: http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...7&pID=15389

• Mod Team
Napisano

Ja zrobiłbym tak:

- przerzutka tył XT Shadow,

- korba LX,

- kaseta Alivio HG-40 (8 rzędów) + łańcuch Sram PC-48,

- Manetki Alivio,

- przerzutka przód LX.

Całość wyszłabo około 680 zł (liczyłem na szybko).

Tylko nie wiem czy to co masz teraz to jest na pewno kaseta czy wolnobieg.

Piasta jeśli jest na 7 rzędową kasetę to na 8 i 9 też (chyba się nie mylę).

Napisano
Piasta jeśli jest na 7 rzędową kasetę to na 8 i 9 też (chyba się nie mylę).

No to chyba się pomyliłeś. Są piasty na 8/9.

Napisano

Czyli jeszcze może propozycja jakiejś piasty ?

A co jeśli pozostać przy 7-rzędówce, możecie coś zaproponować, czy raczej nie trzymać sie tej opcji i iść z duchem postępu ku "dziewiątką" ? :D

• Mod Team
Napisano

To skoro nie można założyć kasety 8 rzędowej to osobiście wymieniłbym piastę,

ale tu dochodzi jeszcze koszt zaplecenia i prawdopodobnie szprych.

I nie zmieścisz się w budżecie.

Chyba, że weźmiesz korbę Deore i przednią przerzutkę też Deore,

na tył XT Shadow, kaseta i łańcuch + manetki Deore.

Powinno coś zostać na piastę.

Teraz policzyłem tak na szybko z cenami z Centrum Rowerowego i wyszło ~560 zł.

Więc bez problemy wystarczy na nowe szprychy, zaplecenie i piastę.

Napisano

Gdybyś zmienił wszystko na Deore ( w tym piasta Deore LX, Przerzutka Przód XT , Tył LX ) , wyszło by cie to 602,99 + 30 zł za zaplecenie koła + 40 zł Szprychy = ~673 zł . Także zmieścił byś się w limicie , taka jest moja propozycja

Napisano

Dzięki, taki też zestaw będę kompletował, nie spieszy mi się aż nadto, ponieważ rowerek chce wyszykować na przyszły sezon, więc spokojnie mam czas i myślę że i z kasą uda mi się zakombinować co by na wszystko starczyło :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podczepiam się pod temat bo części bardzo podobne:)

Problem jest taki że w sumie 900zł muszę zmieścić jeszcze tylne koło i hamulce.

Mój zestaw na chwilę obecną wygląda tak:

~ Mechanizm korbowy Shimano LX FC-M582, 44/32/22

~ Kaseta- Shimano CS-HG50 (8-rzędowa)

~ Łańcuch-SHIMANO CN-HG50

~ Obręcz- DH 19 srebrna.

~ Piasta tylna- Novatec dwułożyskowa NT-802 czarna

~ Szprychy- DT Swiss Champion

~ Nypel- DT mosiężny niklowany

~ Przerzutka przednia- DEORE FD-M531(Down Swing)- tutaj pytanie: czytałem że ten Down lepszy, ale może się mylę?

~ Przerzutka tylna- DEORE RD-M531 SGS czarna (wózek krótki czy długi?)

~ Manetki- DEORE LX SL-M580 Rapidafire.

W sumie wychodzi mnie ta przyjemność po canach CentrumRowerowego 727zł bez przesyłki i kosztów zaplecenia koła.

Do tego,niedostępne niestety na CR, hamulce Avid SD5 wraz z klamkami i mieszę się w budżecie :)

Co o tym myślicie? Czy wybrane części nie będą sprawiały problemów w użytkowaniu?

Napisano

Ja kupiłem kasetę deore xt,łańcuch cn 7701 xtr i uważam że to świetny sprzęt i nie drogi w stosunku do swojej precyzji działania i wygody:) łańcuch-65zł,kaseta-135zł.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Małe pytanko ponownie.

Przy wymianie kasety muszę kupić piastę, gdyż tę co mam jest pod wolnobieg. I nie wiem czy obręcze będę mógł wykorzystać te co mam (Kellys Draft) czy też trzeba będzie je wymienić ?

Napisano
korba LX jest chyba tylko 175mm, ale to nie ma większej różnicy

No jesteś niestety w błędzie. Różnica jest. I to duża. Rok jeździłem na 170mm i przesiadłem się na 175mm. Niby to tylko 5mm, ale zaczęło mi się kręcić dużo wygodniej.

sa dwie wersje 170 i 175mm. polecam ta druga.

Do wzrostu 168 ja bym raczej polecał 170mm, aczkolwiek kłócić się nie będę. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...