Skocz do zawartości

[trening] trening dla 15 latka

urbanek18

Rekomendowane odpowiedzi

też jest w twoim wieku i ci powiem ze nikt ci planu treningowego na tym poziomie nie ułozy :)

jedynym twoim zadaniem na 1/2 lata to jest baza pozniej jesli bd naprawde dobry zaczniesz kariere hehe

ja trenuje od 11/12 lat i nadal kłade nacisk na baze :) w tym roku od Marca mam 4234 km i uwazam ze to sredni wynik a tez mam 15 lat :)

Czyli musisz robic duzo treningow w stefie tlenowej i 2/3 godziny :)

Nie zapominajmy o Mocy bo ona tez jest wazna :)

sprinty podjazdy jak nie masz to krotki gdzies sie znajdzie i to kilka razy :)

ja po 2/3 latach trenowania mam srednia na szosie na np 30 km 32,6 w terenie pagorkowatym mocno :)

Wic trenuj i jeszcze raz trenuj :)

I może frytki do tego?

p.s Zenon Jaskóła zaczynał w wieku 17 lat : )

* jazda stałym tempem - moim zdaniem powinno to byś średnio 30-40km szosą ze średnią prędkością 20km\h-25km\h a w terenie 18km\h-23km\h

** tempówki- czyli jazda polegająca na np. czyli przez 5 min jedziemy na 50% naszej mocy a przez następne 5 min 85% naszej mocy

* - pisal, ze jezdzi bez meczenia sie 16-18, ty proponujesz 20-25, malo tego proponujesz jezdzic w terenie srednio o 2km wolniej...znaczy szutrem?

** - mocy, czy tetna?

tzn 16-18km/h to nie odczuwam trasy czyli po powrocie z tych 40km w sumie jak by mi sie chciało to mógłbym jeszcze np grac w piłkę:) 20-25 to trochę już czuję ale bez przesady "nóg z waty" jeszcze nie mam:P

Na razie myślę że będę ćwiczył :

Niedziela-Basen

Sobota-40-60km wytrzymałosć

Może ze 2 dni odpoczynku w tygodniu a tak to muszę zestawić to dopiero z planem lekcji na nowy rok:P

• 4 miesiące temu...

Witam.

Pozwólcie, że podłącze się do tematu. Otóż też mam 15 lat. Ten sezon będzie moim 4 w którym już trochę jeżdżę (2007 - ok.2200km, 2008 - ok. 2800km, 2009 - 3400km). Do tej pory po prostu jeździłem bez żadnych planów treningowych. Były to zwykle treningi wytrzymałościowe w których prawie zawsze jeździłem na maksa:/. Teraz ułożyłem sobie plan treningowy ze zróżnicowanymi treningami. No i mam taki problem: treningi wg Friela są dla mnie bardzo ciężkie, wysiadam po 2h treningu wytrzymałościowego w strefie 2 (zrobiłem test drogowy już parę razy - wyniki zawsze były podobne). Na takim treningu palę ok. 1150 kalorii. Na następny dzień po tych treningach mam zwykle tzw. "ciężkie nogi" (dobrze to nazwałem?) no i nie wiem czy mam robić trening czy lepiej odpuścić. Mam założone trenować aktualnie ok. 8-10h w tygodniu co daje 5 treningów w tygodniu i nie wiem czy mam robić jakieś lżejsze sesje czy zmniejszyć godziny czy też jeździć mimo "ciężkich nóg"? Proszę o rady. Pozdrawiam.

przebyty dystans jest JAKIMS wyznacznikiem, ale nie mowi bezposrednio o tym, jak przepracowany zostal sezon...ktos z gor zrobi 2,5k i jest to duzo wiecej warte niz 5tys w wielkopolsce

jezeli nie masz zamiaru atakowac podium, to radzilbym skupic sie przez najblizsze 2 lata na budowaniu bazy i techniki, innymi slowy jazda przez caly sezon na nie wiecej niz 80%sil, ale skupianie sie na tym, aby jezdzic dluzej i techniczniej

dawanie z siebie 100% na kazdym treningu szybko wciagnie cie w przetrenowanie, o ktore w twoim wieku bardzo latwo, malo tego moze sie okazac, ze kolana, czy plecki nie wytrzymaly i przed 20 zakonczysz kariere, a tego chyba nie chcesz

nie mam zamiaru cie straszyc, ale trzeba podejsc z glowa, a nie na podstawie powyzszych postow dojsc do wniosku, ze trzeba jezdzic codziennie i nakrecic z 7tys

jesli po ostrzejszym dniu bola cie nogi, to sprobuj roznych sztuczek, moze ktoras zadziala np; wracasz z roweru, prysznic z atakowaniem nog na zmiane ciepla i zimna woda, polozenie sie na plecach z nogami opartymi np o lozko(tak aby proste nogi byly wyzej niz tulow) na 15-20min, 3h po treningu leciutka przejazdzka 30min ewentualnie nastepnego dnia

jak nic nie zadziala, to zakladajac, ze masz dobra diete i sie rozciagasz przed/po jezdzie, lepiej nastepny dzien zrob sobie wolny od roweru, mozesz isc na basen/saune

Wiem, wiem ostatnie sezony mocno schrzaniłem ale teraz nastawiam się na budowanie bazy. Nabiał dzięki za pomoc. Spróbuję twoich tricków do regeneracji. Zastosuję również dłuższą rozgrzewkę, wprowadzę ćwiczenia rozciągające i rozjeżdżenia, może po tym na następny dzień będę zregenerowany. A póki co postaram się jeździć 5 razy w tygodniu. Jako że będę jeździł na trenażerze to na razie ograniczę wytrzymałość do treningów po 1,5h i wprowadzę trochę um. szybkościowych. Chyba na razie będę jeździł na 300-350h w sezonie a od kwietnia zwiększę na 400-450. Ale ogólnie mówicie, że nie warto jeździć jak mam "ciężkie nogi"?

• 4 tygodnie później...

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące treningu wytrzymałościowego. Wg MR-a trening wytrzymałościowy rozpoczyna się od 60-70% maks. pulsu. Po przeprowadzeniu testu drogowego wg "Biblii treningu..." strefy pulsu wytrzymałościowego są na poziomie ok. 75-84% maks. pulsu (to na dodatek nieintensywny trening wytrzymałościowy wg Friela). W których strefach lepiej realizować trening wytrzymałościowy?

Pozdrawiam.

Moim zdaniem lepiej wg Friela. Te strefy są bardziej dopasowane do indywidualnego zawodnika bo bazują na tętnie przy LT. Strefy praktycznie zgodne z tymi Fiela wyszły mi z badań wydolnościowych z pomiarem laktatu. Ja za podstawowy trening wytrzymałościowy uznaję tylko strefę 2, a 3 to już między wytrzymałością a LT.

W wieku 15 lat jak dotąd jeździłeś po 3kkm rocznie, nie robiłbym aż tylu godzin.

A to, co mówisz (8h-10h/tydz) odpowiada ok. 500 godzinom rocznie. Jeśli to Twój pierwszy sezon "na poważniej", to się zajedziesz. Szczególnie, jeśli masz za dużo chęci.

A najważniejsza IMHO kwestia - to planowanie tygodnia.

W zeszłym roku zimę spieprzyłem nieco w ten sposób, że jeździłem do założonych np. 10h i jak coś mi wypadło, to nadrabiałem. Albo rozkładałem trening na małe kawałki, 1h przed szkołą, 1h po...

W ten sposób nie było przeplatania regeneracji z obciążeniami, tylko np. 7dnix1.5h. A gdybym to zblokować to postęp byłby pewnie wiele większy.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...