Skocz do zawartości

[konserwacja] Lancuch i Tarcza hamulcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej mam taki problem….

Przy ustawieniu przerzutek na 3 – 8 przeskakuje mi łańcuch na przedniej zębatce. Czym jest to spowodowane i jak to naprawić?

Druga sprawa. Rok temu zmieniałem okładziny od hamulców tarczowych ( przód i tył) nie są one tak bardzo starte, jednak jakoś super nie hamują. Droga hamowania około 5m więc przy zjeździe nie bardzo to wygląda. Czyściłem tarcze spirytusem 98% ( wiem wiem strata spirytusu można było zrobić vodke) jednak nie dało to jakiegoś lepszego efektu. Co byście tu zaproponowali w celu reanimacji sprzętu czyszczenie tarczy czy wymiana linek i okładzin?

Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam.

Napisano

1. Może wystarczy wyregulować przerzutkę, sprawdzić rozciągnięcie łańcucha

2. Może klocki są tłuste-trzeba je wypiec tak jak jest napisane na forum. Wymiana linek i pancerzy też powinna trochę poprawić sytuację.

Warto by przejechać z zaciągniętymi hamulcami tak aby się bardzo nagrzały klocki i tarcze. U mnie pomaga po zamoczeniu tarcz, jakiś drobnych serwisach jak coś się na klocki dostanie np. beznyna. Czy te klocki od początku tak źle hamowały?

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team
Napisano

przeskoki przedniej zebatki sa raczej bardzo mało prawdopodobne i jak przeskakuje tylko na 3/8 to sie załoze ze to tył przeskakuje nie przod.

A jak faktycznie przod to blat do wymiany. co do hamulca przeczyscic tarcze płynem do mycia silnikow zgodnie z instrkcja klocki przeczyscic jakimś dobrym rozpuszczalnikiem mozna wymoczyc i przejechac papierem. Jak nie pomoze kupic nowe kolcki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...