Skocz do zawartości

[Wytrzymałość] przed długą trasą

ujbel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Pojutrze ruszam do Płocka i zastanawiam się czy mogę jakoś dodać sobie sił,inaczej mówić czy mogę jakoś zwiększyć wydajność organizmu podczas tak długiej jazdy.Chcę wyruszyć około 5-6 rano aby uniknąć tłoku związanego z weekendem majowym.Rano wychodzę do szkoły bez śniadania. Odkąd zrobiło się ciepło straciłem apetyt na poranne śniadanie.Oczywiście wiem , że przed wyprawą rowerową muszę zjeść troche i postanowiłem , że na rozgrzewkę przebiegnę sobie około 1km , aby zaostrzyc apetyt.Moje pytanie: Czy taki poranny bieg może zwiększyć moją wydajność podczas jazdy , czy lepiej spróbować na siłę wcisnąć coś rano bez biegu?

W niedzielę byłem w Kampinoskim PN tak "na rozgrzewkę".Oczywiscie nie była to moja pierwsza wyprawa w tym sezonie.Od końca marca zrobiłem około 300km.

Czekam na odpowiedź i wszelkie rady , dotyczące wypraw rowerowych mile widziane.

Pozdrawiam!

Napisano

Zapomniałeś napisać ile masz kilometrów do tego Płocka, więc ciężko cokolwiek radzić :)

Bieganie przed wycieczką bym sobie odpuścił. Jak nie możesz z rana zjeść śniadania to je poprostu zabierz ze sobą i zjesz po drodze jak poczujesz głód.

Napisano

Najpierw napisz ile masz kilometrów do przejechania i ile czasu powinno Ci to zająć. Jest tak isposób przed bardzo długim treningiem/wyścigiem żeby dzień wcześniej zjeść podwójną kolację w celu naladowania organizmu. Ale ja w żadnym wypadku nie jechałbym bez śniadania bo to podstawa. A bieg Ci nic nie pomoże no może po za rozbudzeniem organizmu.

Napisano

skoro był w KPN i śmiga do Płocka to strzelam że ok 80-100km w jedną stronę ;)

też nie mam rano apetytu... dlatego śniadanie biorę w trasę i po 20-25km jem... uwierz mi że apetyt powraca :)

przed samą trasą jakiś batonik, kanapka a prawdziwe śniadanie na pierwszym postoju... działa;)

• 3 tygodnie później...
Napisano

spróbuj nie biegać 1km tylko jak już to zrobić rozruch.

Wyjdź na dwór pomachaj rękoma porób jakieś skłony przejdź się kilkadziesiąt metrów

zrób taką lajtową rozgrzewkę ogólną :D

Napisano

Śniadanie to podstawa powie ci o tym dużo osób tak jak koledzy wcześniej mówili możesz zabrać je ze sobą. Z tymi biegami to według mnie jest niepotrzebne jak masz dobrą kondycje.Po 2 rada taka zacznij sobie powoli i z czasem nabieraj wyższego tempa jazdy tak ja robie i to mi trochę pomaga .No i na koniec życzę udanej wycieczki.

P.S Podaj odległość jaka dzieli ciebie i twoją okolice zamieszkania od Płocka!!!

To ci więcej damy rad!!!

:):P :P :P:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...