raf77 Napisano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Mam problem ze skrzepiącą korbą. Według zaleceń dokręcałem dzisiaj korby i od strony samej korby już nie skrzypie, ale od strony zębatek nie przestało. Próbowałem dokręcić także śruby mocujące najmniejszą zębatkę i zarazem tą średnią ale zauważyłem że dwie z nich nie chcą sie dokręcić tzn. kręcą się całe wkoło a z drugiej strony (od wewnątrznej) jest zanitowane i nie ma jak skontrować. Gdy dokręcałem te śruby słyszałem właśnie takie skrzypienie jak przy pedałowaniu na najmniejszej zębatce. To raczej nie normalne że te śruby nie można dokręcić, a może ktoś zna sposób na dokręcenie ? Dodam że korba jaką mam to TRUVATIV X-FLOW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Pewnie zerwałeś gwint w śrubie albo gnieździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf77 Napisano 29 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Tak jak pisałem próbowałem ale nie dokręciłem tych śrub bo się nie dało. A rower jest nowy (no teraz to już miesięczny) ale przedtem niec nie robiłem. I to wygląda tak jakby można dokręcić ale trzeba jakoś skontrować lub przytrzymać od strony wewnętrznej zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Aby to dokręcić potrzebujesz klucz do przytrzymywania nakrętek np. Shimano TL-FC21 http://shimano-polska.com/publish/content/..._narz_dzia.html ,pojedź do serwisu, powinni mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf77 Napisano 30 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Myślę że do takiej nakrętki jak w fotce- (bo takie jest tam połączenie) nie ma żadnego klucza tam nie ma żadnego nacięcia ani gniazda na żaden klucz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Wygląda to tak jak w korbach nierozbieralnych ale w takim razie po co by było gniazdo na imbusa po drugiej stronie. Jak ci to bardzo przeszkadza to możesz pokusić się o rozwiercenie tych nitów i wsadzenie tam normalnych śrub z kominami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 skoro rower jest nowy, to polecalbym skorzystanie z gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf77 Napisano 2 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Wszystko już jest ok. To połączenie jest raczej nierozbieralne- troszkę kiczowato ale jak na razie jest to sprzęt nowy więc zostawiam. Pomogło poprostu nasmarowanie brunoxem tych 4 śrub. Dziękuje za wszelkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 2 Maja 2009 Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 X-FLOW jest nierozbieralny, wiem z autopsji;]. Ale jak sie chce to wszystko mozna rozebrac za pomoca mlotka i wiertarki ale czy warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 23 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Mam korbę FSA, pokrzywiony w jednym miejscu srodkowy blat, i teraz moje pytanie brzmi czym mogę odkręcic blaty z korby? Wiem że kluczem ale jakim? Klucz imbusowy 3mm jest za mały, a 4mm jest za duży, suwmiarka wskazuje klucz 3,5mm - zgadza się? Byłem w paru sklepach i powiedzieli mi te taki klucz jest bardzo niedostępny, ze występuje 3,57mm czyli 0,96" i że nawet w internecie go nie dostane łatwo, czy to prawda? jak można to odkrecic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 23 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 No ale co to za korba? Jaki model? Może chociaż zdjęcie? W standardzie w rozbieralnych korbach pasuje imbus 5, a w nierozbieralnych wiertło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 23 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 A moze to sruby torx? Wejscie cos w ksztalcie gwiazdki jak tutaj? http://sales.light-bikes.com/extralite/ima...traBolt%201.jpg Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Obawiam sie a nawet jestem prawię pewny ze mam korbę nierozbieralną, co do modelu to nie mam pojęcia jaka to jest , teraz moje pytanie brzmi: Jezeli rozwiercę te nity, to czy potem bede mogł zamontować takie zwykłe na klucz imbusowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Korba nierozbieralna. Możesz to rozwiercić i potem skręcić jeśli znajdziesz odpowiednie śruby. Tylko nie kupisz pasujących zamienników dla tych zębatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.