Skocz do zawartości

[opaska] Coś na włosy

danio12345

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

czy możecie polecić jakąś opaskę na włosy?

Mam długie włosy i jak jadę nawet wolno to rozwiewają się na wszystkie kierunki. Czy macie jakieś sposoby na to? Mamy prawie lato, więc dobrze by było żeby taka opaska niebyła zbyt ciepła.

Napisano

Gumka, chustka... IMHO opaska raczej średnio. Sam mam z tym kłopot, bo nawet w najcieńszej chustce w upały się głowa poci. Najlepiej tył spiąć gumką, a to co wystaje, upchnąć pod kask :)

Napisano
właśnie nie popylam w kasku bo mnie głowa boli...

Od kasku boli?

MZ wystarczy związać włosy gumką z tyłu "w kitkę", dodatkowo ewentualnie założyć klasyczną kolarską czapeczkę lub bandankę.

Napisano

No to masz jakiś nie teges kask, jak Ci się w nim tak strasznie głowa poci, że nie możesz wytrzymać. Albo po prostu musisz się przyzwyczaić.

Ja mam włosy o długości ~5cm, więc nie są to typowo "długie", także związać się ich nie zwiąże, ale na głowe zakładam bandanę Shimano (świetna sprawa, 37 zł - włosy się nie czochrają, a bez niej strasznie, wystają z każdego możliwego otworu wentylacyjnego w kasku i wygląda to komicznie) i na to kask. Bandana jest z leciutkiego materiału, także nie ma masakry pod względem pocenia się.

A najprostrzym sposobem na rozwiązanie Twojego problemu jest po prostu skrócenie włosów. :D Wtedy i głowa się bedzie mniej pocić i kask nie będzie uwierał.

Napisano
A najprostrzym sposobem na rozwiązanie Twojego problemu jest po prostu skrócenie włosów. tongue.gif Wtedy i głowa się bedzie mniej pocić i kask nie będzie uwierał.

Bartku to nie takie proste... :P Ja nie zauważyłem różnicy w poceniu się głowy między długimi a krótkimi włosami, a uwieranie przez nie kasku potraktuję jako żart... ;) A troszkę tych włosów mam... :P

Danio poszukaj jak najbardziej "siatkowanej" bandany, z tyłu głowy złap kłaki gumką recepturką coby Cię nie smyrały i grzały po karku i heja :P

Napisano

Danio12345 kup Buffa.Możesz z niego zrobić albo opaskę, albo co według mnie wygodniejsze świetną bandamkę.Materiał jest cienki,dobrze wchłania pot i błyskawicznie wysycha.Ja jeżdże z założonym pod kask lub w samej bandamce.Co prawda włosy mam raczej krótkie,ale myślę że przy długich tez da spokojnie radę.

Napisano
Bartku to nie takie proste... :D Ja nie zauważyłem różnicy w poceniu się głowy między długimi a krótkimi włosami, a uwieranie przez nie kasku potraktuję jako żart... :) A troszkę tych włosów mam... :)

Danio poszukaj jak najbardziej "siatkowanej" bandany, z tyłu głowy złap kłaki gumką recepturką coby Cię nie smyrały i grzały po karku i heja :)

Kamilu, nie wnikam już czy faktycznie jest różnica w poceniu się głowy (przy takiej długości włosów jaką ja mam pewnie nieodczuwalna), ale wydaje mi się logiczne, że dłuższe włosy stanowią barierę dla ciepła oddawanego przez głowę :)

A co do tego uwierania - to taka przenośnia była, miałem na myśli to rzekome pocenie się głowy autora tematu przy jeździe w kasku :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...