CrosscR Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam! Niedawo kupiłem nową manetkę Shimano Alivio. Przy zakładaniu nie zwróciłem uwagi czy są jakieś luzy, a ostatnio zauważyłem, że dźwignia ma luż góra-dół. Czy to normalne w takim sprzęcie, czy składać reklamacje? Przy wrzucaniu 1 biegu, dźwignia dosyć ciężko idzie. To ma tak być czy coś źle zmontowałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Minimalne luzy są, ale bez przesady. Napisz mniej więcej ile mm Ci ta dźwignia chodzi. A co do wrzucania - jakiego typu masz przerzutkę przednią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrosscR Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Luz to tak na oko 2-3 mm, a co do przerzutki to mam tylko tylną - SR Duro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Sorry, nie zauważyłem że to tylna Wydaje mi się, że luz jest trochę duży, przynajmniej u mnie jest mniejszy. Nie pamiętam czy ta śrubka pod spodem jest akurat do przykręcania tej dźwigni, ale zawsze możesz spróbować ją dokręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Luz to tak na oko 2-3 mm, a co do przerzutki to mam tylko tylną - SR Duro. W prawie nowym deore też jest ze 2mm luzu. Z tego Co pamiętam kiedyś w XT (chyba ST-M738) też był luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrosscR Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 OK, dzieki za pomoc! A to, że 1 bieg tak ciężko wchodzi to normalne? W w sumie mi to nie przeszkadza, ale boje się żeby coś nie strzeliło w manetce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Ze ciezko idzie to masz za duzo ogranicznik wychylu L ustawiony w przerzutce. Co do luzu to ja bym to olal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrosscR Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Ogranicznik jest dobrze wyregulowany, bo sprawdzałem już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweu Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Luz można a nawet trzeba (jeśli jest większy) zmniejszyć odkręcając najpierw śrubokrętem śrubkę widoczną na fotce (od dołu), zdjąć dolną część obudowy i dokręcić nakrętkę na osi obrotu dźwigni, która jest pod nią (radziłbym na klej do gwintów). Miałem podobny problem w Alivio, jeździłem z luzem z czasem był coraz większy aż gwint na tej osi się "zajechał". Manetka dosłownie rozsypała się na trasie i nie było dla niej ratunku:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 W prawie nowym deore też jest ze 2mm luzu. Z tego Co pamiętam kiedyś w XT (chyba ST-M738) też był luz. Ciekawe rzeczy w nowych luz a ja mam stare skatowane LX rapid fire '04 i gramuśka luzu ani na lewej ani na prawej dźwigni. Zalecam sie temu przyjrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.