Skocz do zawartości

[wycieczka] Międzyrzecz - wybrzeże

muzycom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam rowerową brać!

W lipcu wybieramy się z żoną na nasza pierwsza dłuższa wycieczkę rowerową.

Startować będziemy chcieli z Międzyrzecza, (tam zostawiamy auto u rodziny), kolejny etapy to Puszcza Notecka i Pojezierze Drawskie.

Nad morze chcemy dotrzeć w okolicach Koszalina, następnie udamy się brzegiem na zachód do Międzyzdrojów.

Trasa nie jest jeszcze dokładnie ustalona. Wiem, że zapewne spora cześć z Was zna tereny. (najbardziej interesuje mnie cześć Miedzyrzecz - Koszalin) Prosił bym was o polecenie miejsc, które warto zobaczyć i tras, które warto przejechać. Zapewne większość propozycji umieszczę na naszej trasie.

Są tam jakieś ciekawe dłuższe szlaki rowerowe biegnące z południa na północ?

Za wszelkie info będę bardzo wdzięczny.

Jedziemy na 2 góralach + ciągnę przyczepkę. Trasa jako, że dla mojej żony pierwsza wielodniowa, musi być przede wszystkim przyjemna. :P

Pozdrower!

Asfalt czy jakis teren tez sie pisze? Ostatnio jechalem szosowka kawalkiem Wielen-Czlopa-Walcz, nie wiem czy to nie odbija za bardzo na wschod, ale ten kawalek jest bardzo przyjemny, caly czas w lesie, lekkie pofaldowanie, duzo jezior, a w Walczu mozna zrobic postoj i obejrzec bunkry, bo to byl wazny wezel Walu Pomorskiego.

Nevermind dzięki za skan. Opisane tereny są bardziej na wschód.

Tutaj są skany:

http://bikeboard.pl/index.php?d=turystyka&...31&art=3372

Bez twoich bym ich nie znalazł :)

Klosiu też, bardziej na wschód się poruszałeś.

Wytyczyłem już zarys drogi:

start - Stołuń

Następnie:

Międzychód

Lubiatów

Drezdenko

Dobiegniew

Głusko - tutaj postój na kajaki i objazd Drawieńskiego Parku Narodowego.

Ińsko

i z dalej zielonym szlakiem do Drawska Pomorskiego.

Szlak znalazłem tutaj:

http://www.pojezierzedrawskie.pl/strony/menu/23.dhtml

Złocieniec

Połczyn Zdrój

Białogard

Kołobrzeg

Dalej brzegiem do Międzywodzia.

Może ktoś się wypowie jak wyglądają trakty leśne w okolicach.

Spodziewam się sporo piachu, z którym na co dzień nie mam do czynienia :).

Potrzebuję też jakiś optymalnych opon.

Proszę moderatora o połączenie postów.

no to ja mogę się wypowiedzieć o okolicach Ińska i Drawska Pomorskiego bo to moje rejony.

A więc w okolicach Ińska w lasach jest mało piachu i ogólnie drogi są ubite i dobrze przejezdne.

W okolicach Drawska jest więcej piachu(zwłaszcza w okolicach jeziora Lubie) a cała reszta dróg też bardzo dobra i łatwo przejezdna.

Tereny piękne, a trasy rowerowe dobrze oznakowane. A skoro jedziecie przez Ińsko to obowiązkowa kąpiel w naszym pięknym jeziorze ;)

Co do opon to ja polecam od siebie Schwalbe Nobby Nic sam na nich śmigam i jestem bardzo zadowolony.

Nocleg to albo na polu namiotowym albo w domkach naprzeciwko pola skąd jest bardzo blisko do plaży. zjeść można dobrze w Srebrnej Rybce lub w pizzeri Margeritta, które z kolei znajdują się w "centrum miasteczka". A co warto zobaczyć hmmm... raka, góre Głowacz(najwyższe wzniesienie tutaj), kościół(zwyczajny jak każdy ale zajść można :) ), i nie wiem jakoś mi teraz zbyt dużo do głowy nie przychodzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...