Fidev Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam jestem nowy Mam problem z licznikiem, zamontowałem go jak było pokazane na instrukcji ,czyli od razu przy dętce ,ale doczytałem się ,że odległość magnezu przy liczniku wynosi max 5 mm ,a u mnie jest to prawie 2 cm ,więc obniżyłem go i aktualnie znajduje się dość blisko od mocowania koła do ramy :/ Potem ustawiłem rozmiar koła w liczniku i jako ,że nie było 26x1.95 wklepałem dla 26x1.9 . I teraz moje pytania : 1.Czy umieszczenie licznika bliżej środka koła będzie miało jakieś istotne znaczenie ?? 2.Czy po ustawieniu rozmiaru koła i ustawieniu licznika jak w pkt 1 będzie dobrze obliczał prędkość i odległość ?? 3. Ew. Jak mam wszystko ustawić ,aby uzyskać jak najbardziej dokładny wynik ??
BikoBiko Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam jestem nowy Mam problem z licznikiem, zamontowałem go jak było pokazane na instrukcji ,czyli od razu przy dętce ,ale doczytałem się ,że odległość magnezu przy liczniku wynosi max 5 mm ,a u mnie jest to prawie 2 cm , Witaj Odległość magnesu to co najwyżej 5 mm, a lepiej 2-3 mm od kontaktronu , przy 2 cm nie ma prawa działać I teraz moje pytania :1.Czy umieszczenie licznika bliżej środka koła będzie miało jakieś istotne znaczenie ?? 2.Czy po ustawieniu rozmiaru koła i ustawieniu licznika jak w pkt 1 będzie dobrze obliczał prędkość i odległość ?? 3. Ew. Jak mam wszystko ustawić ,aby uzyskać jak najbardziej dokładny wynik ?? 1. Nie - byleby nie przy samej piaście - tak w połowie, lub bliżej opony jest OK. 2. Tak - wszystkie funkcje jakie ma w sobie będą działać. 3. Jesli nie masz w instrukcji takiego rozmiaru jak Twoja opona - to najlepiej zmierzyć średnicę koła - bardzo dokładnie w pionie! , wynik w milimetrach pomnożyć przez 3.1415 i wstawić do licznika/porównać z tym co wstawiłeś z tabelki pzdr
arturwalas Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 1. nie 2. nie 3. jeśli nie masz możliwości wpisania dokładnego, zmierzonego samodzielnie obwodu koła, tylko ustawiasz rozmiar koła, to nigdy nie będziesz miał dokładnego pomiaru. Zadowalającą dokładność pomiaru osiągniesz tylko wtedy, kiedy będziesz mieć licznik, do którego wklepiesz dokładnie zmierzony obwód koła pod Tobą.
BikoBiko Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 arturwalas Co do punktu ad 2. To przecież jak ustawi bliżej osi to będzie działać ok - ważne, żeby odległość była odpowiednia;) pzdr
arturwalas Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 atata sorki mój błąd dzięki za zwrócenie uwagi już edytuję heeeh edytka mówi że nie edytuję bo nie mogę
BikoBiko Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 heeeh edytka mówi że nie edytuję bo nie mogę No właśnie ! Też to zauważyłem i napisałem plisa do adm > http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=50636 pozdrówka
Fidev Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Napisano 28 Kwietnia 2009 Dobra dzięki Zmierzyłem średnicę opony i wychodziło mi 65.5~66 więc dałem 65.7 xD .Jeszcze raz wszystkim dziękuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.