Skocz do zawartości

[licznik] prawidłowy montaż i odczyt

Fidev

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem nowy :P

Mam problem z licznikiem, zamontowałem go jak było pokazane na instrukcji ,czyli od razu przy dętce ,ale doczytałem się ,że odległość magnezu przy liczniku wynosi max 5 mm ,a u mnie jest to prawie 2 cm ;) ,więc obniżyłem go i aktualnie znajduje się dość blisko od mocowania koła do ramy :/ Potem ustawiłem rozmiar koła w liczniku i jako ,że nie było 26x1.95 wklepałem dla 26x1.9 .

I teraz moje pytania :

1.Czy umieszczenie licznika bliżej środka koła będzie miało jakieś istotne znaczenie ??

2.Czy po ustawieniu rozmiaru koła i ustawieniu licznika jak w pkt 1 będzie dobrze obliczał prędkość i odległość ??

3. Ew. Jak mam wszystko ustawić ,aby uzyskać jak najbardziej dokładny wynik ??

Napisano
Witam jestem nowy :)

Mam problem z licznikiem, zamontowałem go jak było pokazane na instrukcji ,czyli od razu przy dętce ,ale doczytałem się ,że odległość magnezu przy liczniku wynosi max 5 mm ,a u mnie jest to prawie 2 cm :P ,

Witaj

Odległość magnesu to co najwyżej 5 mm, a lepiej 2-3 mm od kontaktronu , przy 2 cm nie ma prawa działać ;)

I teraz moje pytania :

1.Czy umieszczenie licznika bliżej środka koła będzie miało jakieś istotne znaczenie ??

2.Czy po ustawieniu rozmiaru koła i ustawieniu licznika jak w pkt 1 będzie dobrze obliczał prędkość i odległość ??

3. Ew. Jak mam wszystko ustawić ,aby uzyskać jak najbardziej dokładny wynik ??

1. Nie - byleby nie przy samej piaście - tak w połowie, lub bliżej opony jest OK.

2. Tak - wszystkie funkcje jakie ma w sobie będą działać.

3. Jesli nie masz w instrukcji takiego rozmiaru jak Twoja opona - to najlepiej zmierzyć średnicę koła - bardzo dokładnie w pionie! , wynik w milimetrach pomnożyć przez 3.1415 i wstawić do licznika/porównać z tym co wstawiłeś z tabelki :)

pzdr

Napisano

1. nie

2. nie

3. jeśli nie masz możliwości wpisania dokładnego, zmierzonego samodzielnie obwodu koła, tylko ustawiasz rozmiar koła, to nigdy nie będziesz miał dokładnego pomiaru. Zadowalającą dokładność pomiaru osiągniesz tylko wtedy, kiedy będziesz mieć licznik, do którego wklepiesz dokładnie zmierzony obwód koła pod Tobą.

Napisano

Dobra dzięki :( Zmierzyłem średnicę opony i wychodziło mi 65.5~66 więc dałem 65.7 xD .Jeszcze raz wszystkim dziękuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...