Skocz do zawartości

[rowerowa etykieta] Białe skarpetki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kto zna teorie że kolarze jeżdżą w białych skarpetkach? Czy ktoś zna jeszcze ten fakt? może coś więcej na ten temat napisać.

Nawet Armstrong zaczął w końcu jeździć w białych skarpetkach.

Napisano

wg mnie jak ktos nie ma co robic, to wymysla takie bzdury, ktore najczesciej biora sie ze wzorowania na autorytetach, ale jeszcze bardziej przypadkowych zdarzen...

Napisano

Nie chodzi tu o turystyczne kręcenie na rowerze ale o pro, to jest coś jak golenie nóg w świecie kolarzy.

Napisano

Białe lepiej odbija promienie słoneczne wiec może chodzi o to by mieć chłodniej w malutki kawałek nogi osłonięty skarpetką nad butem ;) .

Napisano
Nie chodzi tu o turystyczne kręcenie na rowerze ale o pro, to jest coś jak golenie nóg w świecie kolarzy.

a ja głupi myślałem że golenie nóg ma uzasadnione powody w stylu "masaże, maści rozgrzewające"... a to tylko taka tradycja widzę, ta? ;)

Napisano

Biera:

miałem okazję rozmawiać z "zawodowcem" i powiedział że gdyby to golenie nóg zależało tylko od masaży i balsamów to nikt by tego nie robił(nie golił nóg)... otóż można powiedzieć że jest to już "tradycja": dawniej kolarze musieli ogolić kłaki na nogach bo inaczej zrobiłyby to za nich spodnie które na pewno nie były z lycry, a o "odprowadzaniu potu" można było zapomnieć.

"masaże, maści rozgrzewające" -dosyć naciągane ale od biedy można tak to teraz tłumaczyć:P

A co do białych skarpetek to bardzo możliwe że to jest jakaś pozostałość "szyku i stylu" u szosowców... biel skarpetek jest świetnym wyznacznikiem "kto je zmienia", kto dba o higienę... po 100km na pewno nie będzie od nas pachniało porannym prysznicem więc można zakładając coś 'optycznie czystego' pokazać że "dbamy o higienę" ;)

• Mod Team
Napisano

Biera: "..... a ja głupi myślałem że golenie nóg ma uzasadnione powody w stylu "masaże, maści rozgrzewające"... a to tylko taka tradycja widzę, ta? mellow.gif ........"

No wiec golenie nóg jest spowodowane czynnikami praktycznymi: masaże czy maści rozgrzewające ale też ze względów medycznych: tzn. po glebie czy szlifie masz zranioną nogę na wysokości np. piszczela a na ogolonej nodze łatwiej założyć opatrunek a i oderwanie np. plastra jest mniej bolesne. :P

Napisano

Odnośnie skarpetek, to nie wiem czemu ale już się tak utarło że muszą być białe. Bywało, że trener oddawał swojemu podopiecznemu skarpetki aby ten wystartował, inaczej mógłby być zdyskwalifikowany. Ale skąd ten zwyczaj, niestety nie wiem. Znajomy eks-szosowiec do dziś startując w maratonach zakłada bielusie skarpetki :) Ale nie pytałem się czy on, czy żona mu pierze :(

Napisano

dyskwalifikacja za brak bialych skarpetek? kpina? nie wiem, nie startuje i nie mam zamiaru, ale jakby mi tak powiedzieli, to bym zapytal czy potrzebuja psychiatry, czy jakos sobie poradza, albo czy maja jakies negatywne wspomnienia z dziecinstwa zwiazane z kolorami...

z tym goleniem nog to wiadomo, praktycznosc, a nie jakas utarta zasada, chociaz ja i tak nigdy tego nie zrozumiem

Napisano

Dyskwalifikacja to za mocne słowo, taki zawodnik po prostu nie był dopuszczany do startu ale tak było, hmm.... 25 lat temu gdy nasz klubowy prezes ścigał się na szosie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...