Kabanos Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam. Nazywam się Mateusz. Mam ok.. 15 lat. Poprzedniego weekendu podczas jazdy w lesie..głównie z dość stromych górek..Stwierdziłem że przydałoby się zamienić moje v-brake firmy Artek (?) Na coś bardziej..tarczowego:) I tu pojawia się pierwsze pytanie-Hydrauliczne czy mechaniczne?..Do wydania na wszystko..tzn piasta pod tarczę i komplet na przód miałbym ok. 400 zł. Tutaj pojawia się kolejne pytanie, jakiej firmy komponenty dobrać? Teren w jakim jeżdżę najczęściej to las, i tak jak pisałem na samym początku. Wstępnie zainteresowały mnie hydrauliki marki Avid, model Juicy Three. Aha, chciałbym zamontować je sam..dam radę? Oczywiście nie mówię tu o zapleceniu koła, bo z tym chyba sobie nie poradzę..Ale lubię grzebać przy rowerze i chciałbym powalczyć trochę z hamulcami. Pozdrawiam, i proszę o w miarę czytelną i rzetelną odpowiedź. Mateusz. Aha..I jeszcze jedno..Musiałbym kupić dodatkowo manetkę na przód, ponieważ w tej chwili mam zintegrowane klamkomanetki...W związku z tym, co polecacie? Jeszcze raz pozdrawiam, Mati. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Chcesz zamienić piasty w obecnych kołach? IMO lepiej złożyć nowe kółka, ale wiadomo fundusze. Jeśli byś miał kupować i piastę i heble, to lepiej kupić porządniejszą piastę i np. mechaniki, niż dobre hydrauliczne i kiepską piastę. Manetki w jednym worku(do 400zł) z resztą sprzętu? Może jakieś LX-y... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulex Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Hample Avid J3 jak narbardziej dobre sam ich używam i problemów nie ma (maja juz rok), zamontowanie proste i tylko trzeba dobrze ustawić na ramie i amorze zeby nie obcierały o tracze. Teraz tak piasty hm... ja jeżdże juz 3 rok na Promax'ach pod tracze przód i tył i bez zadnych problemów zero luzów(przód ma 4 lata, a tył 3,5 roku bo wczesniej z tyłu miałem shimano FHM475 i sie sypneła po połowie roku:0). Oprócz piast jeszcze dochodzi do tego wymiana szprych i obręcze myśle ze mogą zostać chyba ze sie myle. Ja mam manetki Shimano Deore 3x9 i nie narzekam (kupione przy okazji kupna hampli). Jeżeli chodzi o mechaniczne tarczówki to miałem Hayes'y HFX 1 dokładnie takie jak w tej aukcji: http://www.allegro.pl/item618941214_hayes_...nowe_203mm.html Nie było z nimi żadnych problemów. Cieżko będzie zmieścić sie w 400zł z komponentami które podałeś. Ja kupiłem Avidy za 300zł komplet ale z hurtowni przez kumpla a piasty juz miałem jak kupowałem mechaniczne tarczowki. Moze faktycznie załóż na początek mechaniki i dołóż w piasty a później jak nie wystarczą Ci mechaniki to hydraulika. A może doskładaj do ok 600zł i wtedy dasz rade wszystko skompletować. Lub kupuj na raty najpierw piasty i zrób koła bo z piastą pod tarcze można jeżdzić na V-kach, pożniej manetki z hamplami. Przemyśl to i czasem warto szukać okazji na allegro lub u kumpli pracujących w serwisach i sklepach rowerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Więc ile powinienem wydac na piastę, żeby była porządna? Bo komplety Juicy three widziaĹem na allegro juĹź od ok. 200zl, a wtedy zostaĹoby chyba doĹÄ? Nie liczÄc manetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Jeśli byś miał kupować i piastę i heble, to lepiej kupić porządniejszą piastę i np. mechaniki, niż dobre hydrauliczne i kiepską piastę. Bzdura, nie ma co się pchać w drogie piasty bo różnicy na przodzie nie poczujesz między wypasionym Hope'm a zwykłą Deorką. Tył to co innego ale mówimy o przodzie. Żaden mechanik nie da takiej mocy i modulacji jak hydraulik, do tego jest kupa zabawy z pancerzem, który się gnie. Już podstawowa piasta Shimano się sprawdzi, sam na niej przejechałem pare tys.km -> http://www.allegro.pl/item615648360_nowa_p...super_cena.html Choć oczywiście lepiej kupić coś na maszynach, np takiego Novateca -> http://www.allegro.pl/item622394936_piasta...orow_tanio.html Hamulec oczywiście Juicy 3, bo w tej cenie ciężko znaleźć coś mocniejszego -> http://www.allegro.pl/item621393680_przedn...ydraul_160.html No to jakby nie liczyć mamy ok.160zł na samą manetkę i szprychy (bo zmieni się ich długość). Manetkę możesz dać np taką Alivio -> http://www.allegro.pl/item615648373_nowa_m...a_3biegowa.html Albo pojechać po całości i wrzucić np komplet Triggerów -> http://www.allegro.pl/item620147953_manetk...imano_nowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorsam Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Dokładnie, nigdy mi nie padła piasta z przodu, a miałem czasami niezły badziew . Jeszcze jak przód jest z amortyzatorem, to w ogóle piasta ma lekkie życie. Ja bym kupił coś na maszynach z powodu małych oporów łożysk i bezobsługowości, choć nawet jak miałem badziew na kulkach to pamiętam że nic z nimi nie robiłem, może poza wymianą smaru raz na kilka sezonów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Więc temat hamulców i piast mamy z głowy. Aha, czy jeśli chciałbym złożyć całe koła, obręcze Blizzard firmy Dartmoor będą wytrzymalsze od fabrycznych Kellysowskich? Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jesteście świetni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulex Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Myśle ze więcej zniosą niż Kellys'owskie, I jeszcze zgraj sobie ilość otworów w piaście, a ilość otworów na szprychy w obręczy.Kup piaste z taka sama ilością otworów w piaście i obręczy .Są obrecze na 32 i 36 otworów jak równiez piasty:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 29 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Dzięki wszystkim za pomoc. Teraz tylko wybrać się do rowerowego żeby to kółko poskładali... :thanks: :thanks: :thanks: Pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorsam Napisano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Napisz może jaką jazdę preferujesz, bo jeżeli las, szosa, czasami lekkie zjazdy to nie ma sensu się pakować w taką ciężką obręcz. Do takiej jazdy wystarczy w zupełności np alexrims ace19, która jest lżejsza o 300 gram, a 300 gram masy rotującej już czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziumbi Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Oczywiście że mechaniki avida bb5 czy bb7 lepsze od tym budżetowych hydraulików niestety żeby-hydraulik hamował musi kosztować mam avida juicy 5 i jestem strasznie zawiedziony przejechałem się bb5 miażdży moją 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 rozumiem ze masz soczystego powiem tak to musi byc cos nie chalo z twoimi heblami u taty nie narzekam na siłe soczystych 5 a na codzień ujeżdzam elixiry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Panowie, odgrzewacie starego kotleta, a użytkownik, który założył temat, logował się ostatnio w lipcu... Proponuję dyskusję nt problemów z J5 prowadzić w odp temacie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 sory moja wina nie zerknelem na daty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartisss Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Nie kupuj Blizzarda, bo przy macniejszym skoku czy uderzeniu może sie złamać w zdłuż. Ja złożyłem tył. Lepiej kup Foresta sam na miej jeżdże i jest zarąbista przeżyła już pare naprawdę mocnych uderzeń i nawet troszeczke nie jest krzywa. Mam piaste od Dartmoora Free-Force i dałem z nią (nową) ok. 140zł i toczy się bez zarzutu. Mam równierz szprychy i nyple Dartmoora i za same kółko wyszło mi 260zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.