Maarecki Napisano 27 Kwietnia 2009 Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam Stoję przed dylematem wyboru kół do MTB. Stwierdziłem, że w końcu czas przejść na tarcze i ewentualnie opony bezdędkowe. Moja waga to 77-79 kg Moje typy kół : 1/ Mavic Crossmax ST 2/ Shimano XTR 3/ Koła DT plecione na 3 krzyże, piasty 240 lub 340 , obręcze 4.2, szprychy Competition, te koła zrobiłbym sam i później będę miał możliwość ich samodzielnego serwisowania. Proszę o rady i opinie, może to pomoże mi zdecydować o wyborze Pozdrawiam Marek
mkuthan Napisano 27 Kwietnia 2009 Napisano 27 Kwietnia 2009 Hej Także przyłączam się do pytania. W moim przypadku szukam kół pod tarcze w standardzie IS, zależy mi też na niskiej wadze (ale nie kosztem jakości piast). Wstępnie chciałem składać koła, ale jak policzyłem to dla piast DT 340 koła kosztują ok. 1400zł, dla DT 240 ok. 1900. Czyli zysk cenowy w stosunku do Crossmax wcale nie duży. Coraz bardziej skłaniam się do Crossmax-ów. Pozdrawiam, Marcin
ulvgar Napisano 27 Kwietnia 2009 Napisano 27 Kwietnia 2009 Gdybym miał kupować w takiej cenie to też bym je kupił. DT nieźle podniosło ceny, w moim przypadku jest to pułap nieosiągalny. Do tego dochodzi jeszcze porównanie składaki a gotowce. Fabrycznie złożone koła (mimo nieco większej wagi) jednak są sztywniejsze, trwalsze. W Shimano odpychają mnie łożyska na kulkach, więc tej opcji nawet nie biorę pod uwagę.
MtK Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Podciągnę się pod temat. Mam dylemat w kwestii kół. wybór padł na gotowe koła Mavic pod tarcze (ale broń boże CL). Głównie dlatego że mam bardzo dobre doświadczenia z Crossride. Mam dwie opcje. Kupić teraz Crosstriale lub na jesień Crossmaxy ST albo jeśli trafię okazję to SLR. Jestem pewny że z Crossmaxów na pewno będę bardziej zadowolony ale cena i to iż będę musiał poczekać aż mój budżet się trochę poprawi. No i fakt że trochę szkoda mi dokładać tysiaka do kół. No i pytanie czy warto dokładać do SLRów?
Maarecki Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Napisano 28 Kwietnia 2009 Kupić teraz Crosstriale lub na jesień Crossmaxy ST albo jeśli trafię okazję to SLR. Jestem pewny że z Crossmaxów na pewno będę bardziej zadowolony ale cena i to iż będę musiał poczekać aż mój budżet się trochę poprawi. na pewno warto poczekać do jesienie i kupic coś z wyzszej półki. Wczoraj na allegro były wystawione SLR-y za 2780,- przy cenie oficjalnej 3400,- napisałem, że interesuje mnie model ST w dobrej cenie, dzisiaj dostałem maila, że może SLR-y sprzedać za 2500,-
MtK Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Co prawda te z allegro to zeszłoroczny model SLRów ale warto by się było skusić.Ja się zastanawiam nad tegorocznymi. Tegoroczne SLRy myślę że za te 2800-3000 bym dostał. A ST za ok 2100-2300. Crosstrail myślę że 1300.
Marcin5611 Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam Ja mogę coś napisać o Crosmaxach XL czyli modelu bardzo podobnym do ST... Koła kupiłem używane 2letnie sam jeżdze na nich 2lata na oponach bezdętkowych Michelin XCR Dry2 ogolnie koła są bardzo dobe o ile kttoś nei ma zastrzeżeń do wagi... łożyska bardzo trwałe, jeszcze ich nie centorwałem (na chwile obcną bicie wynosi ~ 1mm), System bezdetkowy sprawdza się bardzo dobrze poza troche problematycznym pompowaniem i zakładaniem opony bardziej upierdliwym niż przy używaniu dętki + opony. Po 4latach użytkowania wentyle idą do wymiany z racji tego iż puszczają powietrze... Przy mojej wadze ~80kg nie ma jakiegoś problemu ze sztywnością...
rzymo Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Dla składaczy i eksperymentatorów zostaje jeszcze nowy Novatec D711 i 712 (~140g przód, ~280g tył). Do tego np. DT 4.2 / Mavic 717, szprychy Revo/Comp/Laser, alu nyple i są ładne, i lekkie kółka... Tak trochę OT - 2.5k za koła bym nie dał Chyba że komuś mocno zależy na wyglądzie/mniejszej ilośćci szprych. Zwłaszcza że podobną wagę czy sztywność można uzyskać za znacznie niższą cenę (zwłaszcza kupując zimą czy szukając okazji, nie tylko w PL). Dodatkowo będą to koła ze standardowymi elementami. Oczywiście to tylko moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać.
mkuthan Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Hej W końcu kupiłem Mavic Crossride 2009. Przekonała mnie umiarkowana cena w stosunku do jakości. Żeby kupić coś istotnie lepszego musiałbym zapłacić 3x tyle, coś nieco lepszego 2x tyle. Uznałem że nie warto.
gremson Napisano 5 Lipca 2009 Napisano 5 Lipca 2009 Proszę o pomoc w wyborze kół. Jestem kompletnie zielony w tej materii. Oto moje typy: Nr 1 MERIDA MATTS LITE Piasta przód: DT SWISS CERIT CENTERLOCK Piasta tył: DT SWISS CERIT CENTERLOCK Obręcze: DT SWISS X450 Nr 2 MATTS HFS XC 1000-D Piasta przód: SHIMANO XT CENTERLOCK Piasta tył: SHIMANO XT CENTERLOCK Obręcze: DT X455 DISC Nr 3 GIANT XTC 1 piasta p/t: Shimano Deore HB-M525 obręcz p/t: Mavic XM117 Disc 32 otw. DZIĘKI!
RFI Napisano 5 Lipca 2009 Napisano 5 Lipca 2009 Ja ze swojej strony polecam DT. Dosc długo jezdziłem na kołach składjących się z piast 240,obręczy 4.1,szprych revo. Nie miałem żadnych problemów a waga była niewielka. Odnosnie okazji to ostatnio udało mi się kupic DT EX 1750 za 2350 zł.
nabial Napisano 5 Lipca 2009 Napisano 5 Lipca 2009 gremson - tylko o nr 1 mozna powiedziec, ze sa to dobre kola
grzala25 Napisano 10 Lipca 2009 Napisano 10 Lipca 2009 Ja niedawno nabylem obrecze DTx455 + piasty DT 370 disc + szprychy DT competition i alu nypelki moim zdaniem super kola...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.