Skocz do zawartości

[batony]Jakie ?

kevin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam..

Otóż jestem nowy ^_^

I mam pytanie jakie batony kupujecie np do treningow.. czytalem ze batony duzo robia.. ^_^

Pozdrawiam

Napisano

Ja ostatnio kupiłem batony w Decathlonie z serii "APTONIA". Są to batoniki dietetyczne zapewniające dużą dawkę węglowodanów podczas wysiłku, ale też zawierające witaminy B1, B2 i B6. Świetnie smakują i skutecznie uzupełniają zapasy energii. Jest to raczej powoli uwalniana energia w przeciwieństwie do żelów, które mają dawać "kopa" w postaci szybkiego uwolnienia energii.

Napisano

W biedronce za 3,50 masz 6 batonów "Smako" składających się z musli z żurawiną, łatwo się to gryzie i połyka i nie lepi się jak batony z czekoladą.

Napisano

Bardzo dobre batony są z Lidla. Nazywają się "Firstnice". W składzie jest 41% (sporo) mieszanki owoców (jakie to owoce, zależy od smaku batona, ale zazwyczaj min. 3-4) a więc łatwo przyswajalne cukry proste, poza tym, m.in. trochę płatków owsianych (tu z kolei przydatne węgle złożone) i tłuszczy roślinnych. I podstawowa zaleta - baton się w ogóle nie klei, jest oprawiony w takie białe coś przypominające... opłatek, generalnie fajna sprawa.

Chyba 0,60 zł za sztukę.

Napisano

No właśnie, drozdzu, nie lepią się do zębów, albo nie smakują jak trociny? I czy aby nie czuć ich w żołądku? Bo ja mam problemy z jedzeniem na rowerku właśnie (; jak zjem i kręcę, to cierpię.

Napisano

Testowalem ostatnio te żurawionowe z Biedronki - daja rade choc troche sie kleja :D Ale cena swietna 6 szt za 2.99.

Corny oczywiscie tez ok, ale juz drozsze i wiekszosc jest z czekoladą.

Napisano

Nie lepiej, bo raz, ze sie topi, dwa to 60% jej kalorii to tluszcze, nieprzydatne w czasie jazdy.

Do tej pory jadlem Corny zurawinowe, ale musze nawiedzic Biedronke, jak tam takie cuda sprzedaja :).

Napisano

Ale jak taka czekolada ma zalegać w tylnej kieszeni cieniutkiej koszulki, to moment stopi się od rozgrzanego ciała.

Napisano
  Gevera napisał:
No właśnie, drozdzu, nie lepią się do zębów, albo nie smakują jak trociny? I czy aby nie czuć ich w żołądku? Bo ja mam problemy z jedzeniem na rowerku właśnie (; jak zjem i kręcę, to cierpię.

Te z Decathlona są świetne - nie lepią się, smakują super i jak się podzieli je na 2 porcje i zje w jakimś małym odstępie czasu, to w żołądku też komfort. Tylko cenowo troszkę sporo wychodzą. Te muesli - coś koło 1,5 zł/szt., te w postaci masy owocowej chyba nawet 1,8zł/szt. (ale są przepyszne w smaku).

P.S.: A ja mam problem z żołądkiem właśnie jak nie przegryzę czegoś w połowie treningu. :mellow:

madek napisał:
Testowalem ostatnio te żurawionowe z Biedronki - daja rade choc troche sie kleja B) Ale cena swietna 6 szt za 2.99.

Corny oczywiscie tez ok, ale juz drozsze i wiekszosc jest z czekoladą.

Kiedyś testowałem te z żurawiną, dzisiaj z orzechami wziąłem sobie. Są dość smaczne, aczkolwiek nieco lepiące. Trochę mniej węglowodanów niż w Decathlonowych (64% zamiast 72% lub nawet 80% przy masie owocowej) na rzecz tłuszczy i brak witaminek z grupy "B", które - jak mi się kiedyś obiło o uszy - podobno mają także polepszać szybsze przyswajanie węglowodanów (wyprowadźcie mnie z błędu jeśli źle mówię).

insideee napisał:
A nie lepiej zwykłą czekoladę?:)

Ja na ostatnim maratonie zostawiłem sobie Milkę w samochodzie, żeby się później posilić w drodze powrotnej do domu, jednak na gorącą czekoladę w postaci w pełni płynnej nie miałem ochoty. :P Gdybym miał przy sobie w czasie jazdy, efekt pewnie byłby identyczny.

Napisano

Batony mozna sobie zrobic samemu :thumbsup:

Płatki owsiane, białka z jaj, białko np z olimpa, rodzynki, troche mlaka, słodzik, albo glukoza mieszamy wlewamy na blachę, pieczemy, kroimy i jemy :)

Ale Corny uwielbiam :)

Napisano

Hmm do tej pory głównie snickersy xD Ale coraz bardziej mnie wnerwiają, muszę wypróbować te polecane przez was biedronkowe.

Napisano

Ja pakuję do kieszeni w koszulce tak ze 2, chociaż to zależy od trasy. Te biedronkowe trochę miękną, ale się nie rozpływają więc jest ok.

Napisano

Kieszeń w koszulce i wstępnie rozpakowane, czasem nawet już przełamane na pół. Takie rozwiązanie przydaje się, żeby się potem nie męczyć z otwieraniem zębami np. ;)

Napisano

Jestem po przetestowaniu kilku z waszych propozycji, na razie w warunkach domowych :P, ale doszedłem do wniosku, że na rower doskonale się nadają. Z biedronki żurawinowe bardzo fajne, choć ciut za słodkie, Lidlowskie smakują ciut jak siano, ale sporo zależy od smaku, mi podszedł bardzo śliwkowy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.