Skocz do zawartości

[kierownica] -- Błąd w próbie regulacji.

kapy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem roweru.

Po zakupie i testach na drodze stwierdziłem, że kierownica i siodełko są za nisko.

Regulacja wysokości siodełka poszła mi znakomicie natomiast powstał problem podczas regulacji wysokości kierownicy. Z tego co wyczytałem to konstrukcja ahead.

Biorąc się za regulację chyba poluzowałem nie te nakrętki co trzeba a mianowicie poluzowałem tą która wygląda jak pierścień i znajduje się w miejscu styku kierownicy z ramą -- nie była przykręcona jakoś mocno -- po tej operacji wysunąłem kierownice troche do góry i skręciłem ten pierścień ale kierownica niestety obraca się a koło zostaje w miejscu -- po ponownym odkręceniu pierścienia i zmniejszeniu wysokości kierownicy i skręceniu pierścienia nadal wytępuje ten sam problem -- kierownica się obraca a koło zostaje w miejscu :P -- jak zrobić to tak żeby wszystko było znowu ok ?? Z góry dziękuje za pomoc.

A tutaj obrazek z zaznaczonym miejscem pierścienia którego regulowałem :

rower.jpg

Napisano

nie nie dokręcałem ale też jej nie luzowałem wcześniej w ogóle, mam próbować ją dokręcić mimo to ??

Napisano

Coś mi tu nie pasuje. W sterach ahead nie ma takiej śruby (tej którą zaznaczyłeś), a w sterach skręcanych śruba ta nie służy do regulacji wysokości położenia kierownicy, tylko do samego skręcenia sterów. Wygląda mi to na zwykłe stery skręcane + adapter do założenia mostka ahead. Dokręć tę śrubę tak jak była i dokręć imbusem śrubę, którą masz na mostku i te dwie srebrne z boku. Jeśli to wszystko jest dobrze skręcone, nie ma prawa ruszać się sama kierownica.

Napisano

toms dobrze mówi, masz adapter na mostek ahead

Dokręć wszystko i przestanie się ruszać.

W wysokość, reguluj tylko przesuwając mostek góra dół

(śruby po bokach)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...