kapy Napisano 26 Kwietnia 2009 Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem roweru. Po zakupie i testach na drodze stwierdziłem, że kierownica i siodełko są za nisko. Regulacja wysokości siodełka poszła mi znakomicie natomiast powstał problem podczas regulacji wysokości kierownicy. Z tego co wyczytałem to konstrukcja ahead. Biorąc się za regulację chyba poluzowałem nie te nakrętki co trzeba a mianowicie poluzowałem tą która wygląda jak pierścień i znajduje się w miejscu styku kierownicy z ramą -- nie była przykręcona jakoś mocno -- po tej operacji wysunąłem kierownice troche do góry i skręciłem ten pierścień ale kierownica niestety obraca się a koło zostaje w miejscu -- po ponownym odkręceniu pierścienia i zmniejszeniu wysokości kierownicy i skręceniu pierścienia nadal wytępuje ten sam problem -- kierownica się obraca a koło zostaje w miejscu -- jak zrobić to tak żeby wszystko było znowu ok ?? Z góry dziękuje za pomoc. A tutaj obrazek z zaznaczonym miejscem pierścienia którego regulowałem :
QWEY564 Napisano 26 Kwietnia 2009 Napisano 26 Kwietnia 2009 a dokręciłeś śrubkę(ampul/imbus) tkwiącą od góry w rurze sterowej?
kapy Napisano 26 Kwietnia 2009 Autor Napisano 26 Kwietnia 2009 nie nie dokręcałem ale też jej nie luzowałem wcześniej w ogóle, mam próbować ją dokręcić mimo to ??
toms Napisano 26 Kwietnia 2009 Napisano 26 Kwietnia 2009 Coś mi tu nie pasuje. W sterach ahead nie ma takiej śruby (tej którą zaznaczyłeś), a w sterach skręcanych śruba ta nie służy do regulacji wysokości położenia kierownicy, tylko do samego skręcenia sterów. Wygląda mi to na zwykłe stery skręcane + adapter do założenia mostka ahead. Dokręć tę śrubę tak jak była i dokręć imbusem śrubę, którą masz na mostku i te dwie srebrne z boku. Jeśli to wszystko jest dobrze skręcone, nie ma prawa ruszać się sama kierownica.
nikodem Napisano 26 Kwietnia 2009 Napisano 26 Kwietnia 2009 toms dobrze mówi, masz adapter na mostek ahead Dokręć wszystko i przestanie się ruszać. W wysokość, reguluj tylko przesuwając mostek góra dół (śruby po bokach)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.