MlodyMce Napisano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 No właśnie mam problem mam rower stary jeden z pierwszych górali ... no i mam problem bo ponad 12 latach popsuła mi się kaseta i mam problem nie mogę kupić nigdzie 5 rzędowej kasety i tu jest moje pytanie czy jak kupie tylną piastę 6 rzędową i przerzutkę to będzie pasować. Pewnie pomyślicie że lepiej kupić nowy rower ... Lecz tyle co ten rower przeżył to na pewno żaden nowy nie wytrzyma ;] Z góry thx za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Mogą nie zmieścić się w ramie zebatki-ja tak mialem w makrokeszu z 6 rz nie weszła 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik223 Napisano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Ty masz raczej wolnobieg nie kasetę Jak byś nie mógł odróżnić kasety od wolnobiegu to kaseta jest dokręcana dodatkową nakrętką znajdującą się między najmniejszą zębatką a widelcem, a wolnobieg jest przykręcony na zwykłą śrubę i zazwyczaj najmniejsza zębatka ma więcej niż 13 zębów:) Więc policz i zobacz czy masz kasete czy wolnobiej i zamawiaj na allegro bo nie wiem czy gdzieś w sklepach koło ciebie będa wolnobiegi na 5:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Ty masz raczej wolnobieg nie kasetę Jak byś nie mógł odróżnić kasety od wolnobiegu to kaseta jest dokręcana dodatkową nakrętką znajdującą się między najmniejszą zębatką a widelcem, a wolnobieg jest przykręcony na zwykłą śrubę i zazwyczaj najmniejsza zębatka ma więcej niż 13 zębów:) Więc policz i zobacz czy masz kasete czy wolnobiej i zamawiaj na allegro bo nie wiem czy gdzieś w sklepach koło ciebie będa wolnobiegi na 5:P Zgodze sie ze to wolnobieg ale np. moj staaary wolnobieg shimano wcale nie był zakrecany na zwykła śrube (cokolwiek to znaczy). Fakt kaseta jest skrecana nakretką i spokojnie mozna zdjąc kasete po wyjeciu koła. Natomiast z tego co ja pamietam (było to dawno) to wolonobieg odkreca sie takim smamym kluczem (shimano) tylko trzeba wyciągnąc oś koła bo nie ma jak wsadzić tam slucza. Jzezli chodzi o widełki to troszke siły perswazji i sie zmieści. Skoki w 5, 6, 7, a nawet i 8 są porównywalne i w maire kompatybilne (było na forum) pozatym teraz nizej jak 6-7 ciezko kupić. Ja swoj wolnobieg odkrecałem z 2 kumplami i złamaliśmy klucz 24 , wiec to potrafi być solidnie dokrecone z racji ze dokreca sie w tą strone co sie pedałuje czyli im mocniej naciskasz podczas jazdy tym mocniej sie to zakreci. tak wygląda wolnobieg : http://www.allegro.pl/item611018744_wolnob...jkszop_com.html a tak kaseta : http://www.allegro.pl/item614518253_kaseta...io_cs_hg50.html Roznica jest widoczna chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorsam Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Na zapieczony wolnobieg, pomaga palniczek . Ja grzałem wolnobieg, ale tak żeby nie nagrzać piasty, do tego dobry klucz i długa dźwignia i puściło. Bez palnika mocowaliśmy się pół godziny i nie drgnęło. Wolnobieg większy wejdzie bez problemu, zawsze jak ktoś napisał wyżej można rozgiąć widełki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MlodyMce Napisano 29 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Wielkie dzięki ... W ogóle nie wiedziałem że jest coś takiego jak wolnobieg teraz to nie ma problemu z zakupem jest w dużej ilości sklepów internetowych ;] Jeszcze raz Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.